Turkijos parlamentas priėmė „orveliškus“ interneto suvaržymus

Europa susirūpino

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:23 PM

Po kelias valandas trukusių debatų parlamentas, kuriame R.T.Erdogano valdančioji Teisės ir plėtros partija (AKP) kontroliuoja 319 iš 550 vietų, pritarė prieštaringai vertinama įstatymui.

Naujasis teisės aktas, kurį opozicijos deputatai vadina cenzūra, išplečia jau anksčiau buvusius griežtus interneto suvaržymus, įvestus pagal prieštaringai vertinamą 2007 metų įstatymą.

Gruodį paskelbtoje interneto milžinės „Google“ ataskaitoje Turkija kartu su Kinija buvo įvardytos kaip griežčiausią pasaulyje interneto cenzūrą vykdančios šalys.

Naujajame dokumente vyriausybinė Telekomunikacijų ir ryšių valdyba (TIB) įgaliojama blokuoti tinklalapius be teismo leidimo, jeigu ji nustatytų, kad jų turinys pažeidžia privatumą arba yra „įžeidžiamas“.

Stambule veikiančio privataus Bilgio universiteto teisės profesorius Yamanas Akdenizas sakė, kad TIB suteikti įgaliojimai yra „orveliški“.

Ši valdyba taip pat turės teisę be teismo orderio reikalauti, kad interneto paslaugų teikėjai pateiktų duomenis apie vartotojų veiklą internete ir duomenų srautą, taip pat bus įpareigoti saugoti atitinkamus duomenis dvejus metus, Y.Akdenizas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak profesoriaus, tokios priemonės „atitolins Turkiją nuo Europos Sąjungos interneto politikos srityje ir galbūt keliais laipteliais priartins prie Kinijos“, kurio komunistinė vyriausybė griežtai cenzūruoja internetą.

Debatų pradžioje opozicijos deputatas Hasanas Orenas kritikavo dar griežčiau, prilygindamas R.T.Erdoganą nacistinės Vokietijos lyderiui Adolfui Hitleriui.

„Kai jūs atėjote į valdžią, kalbėjote apie demokratijos stiprinimą Turkijoje. Dabar mėginate įvesti fašizmą, – pareiškė H.Orenas. – Atminkite, kad Adolfas Hitleris naudojo tuos pačius metodus, kai iškilo į valdžią.“

Naujosios pataisos išplečia esamas drakoniškas priemones, numatytas 2007 metais priimtame įstatyme.

Pagal galiojančius įstatymus kai kurie tinklalapiai, įskaitant tinklaraščius, sukurtus sistema „Wordpress“, taip pat vaizdo įrašų portalai „DailyMotion“ ir „Vimeo“ buvo laikinai blokuojami teismo sprendimu, o vaizdo įrašų portalas „YouTube“ buvo nepasiekiamas dvejus metus iki 2010-ųjų

Šalyje taip pat blokuojamos kai kurios alternatyvios naujienų svetainės, o kai kuriems asmenims, tarp jų pasaulyje garsiam pianistui Fazilui Sai teismai skyrė baudas, įkalinimą arba lygtines bausmes už žinutes, esą įžeidžiančias religines vertybes.

Europa susirūpino

Europos Komisija (EK) ketvirtadienį pareiškė, kad naujasis Turkijos įstatymas dėl interneto kelia „rimtą susirūpinimą“ dėl kontrolės ir visuomenės priėjimo prie informacijos, praneša „EUbusiness“.

„Šis įstatymas kelia rimtą susirūpinimą. Įstatyme numatyti keli saviraiškos laisvės apribojimai, - sakė EK atstovas Peteris Stanas (Peter Stano). - Turkijos visuomenė nusipelnė daugiau informacijos ir didesnio skaidrumo, o ne apribojimų“.

Kadangi Turkija siekia Europos Sąjungos (ES) narystės, „būtina įstatymą peržiūrėti pagal europietiškus standartus“, pažymėjo atstovas.

ES kelis kartus aiškiai pareiškė, kad šis ir kitos neseniai įvestos teisinės reformos turi atitikti Europos normas, teigė EK plėtros komisaro Štefano Fiulės (Stefan Fuele), kuris vadovauja deryboms dėl Turkijos narystės ES, atstovas.

„Šie klausimai reguliariai iškeliami ir aptariami per komisaro ir Turkijos atstovo susitikimus (...), mes nuolat iškeliame šiuos klausimus“, - sakė P. Stanas ir pridūrė, kad Briuselis „labai atidžiai stebi“, kaip Turkija laikosi narystės kriterijų.

Kritikai teigia, kad priemonės dar labiau apsunkins ir taip jau sudėtingas derybas dėl narystės ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?