Po trapios taikos - paaštrėjusi situacija Kijeve

Šeštadienį pranešta, kad Kijeve prie opozicijos barikadų paaštrėjo situacija. Prie jų susirinko apie  2 tūkst. žmonių, kurie savo akciją pavadino „Už Kijevo švarą". Tai buvo įvairaus amžiaus vyrai ir moterys, kurie sakė esą iš Kijevo ir Rytų Ukrainos miesto Donecko. Kai kurie vyrai atrodė suvargę, buvo be dantų, vilkėjo komunalinių tarnybų liemenes. Opozicijos politikai teigia, jog akivaizdžiai matėsi, kad tie žmonės buvo samdyti. Beisbolo lazdomis ir kastuvais ginkluoti barikadų gynėjai nesunkiai juos atstūmė.

Aktyvistai baiminasi, kad nebūtų išardytos barikados.<br>AP nuotr.
Aktyvistai baiminasi, kad nebūtų išardytos barikados.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt

Feb 8, 2014, 2:15 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:40 PM

Kaip rašo „Kyiv Post", „Euromaidano" aktyvistai teigė, jog šeštadienį atrėmė ataką, kurioje dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių. Jie bandė ardyti protestuotojų suręstas barikadas.

Opozicinis judėjimas „Dešinysis sektorius“ yra mobilizuotas. Manoma, kad naktį gali įvykti šturmas, esą pergrupuojamos „Berkut“ pajėgos. Apie tai savo „Facebook“ profilyje pareiškė judėjimo lyderis Dimitrijus Jarosas.

Opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko sekmadienį vėl ukrainiečius kviečia ateiti protestuoti į Nepriklausomybės aikštę.

Viena moteris „Kyiv Post“ teigė, kad didelė žmonių grupė, kurią sudarė įvairaus amžiaus vyrai ir moterys, atvyko iš Ukrainos rytų miesto Donecko, nes „Kijeve įsivyravo betvarkė ir mes norime ją sutvarkyti“.

Ardyti barikadas pasišovė ne tik doneckiečiai. Kiti save vadino Kijevo gyventojais ir sakė, jog susirinko atlaisvinti užgriozdintą miesto centrą. Kai kurie jų nešėsi Ukrainos vėliavas. Milicijos esą nebuvo matyti, nors ELTA, remdamasi naujienų agentūra „Itar-Tass", pranešė, jog pareigūnai budi centre. Šalia jų - ir greitosios pagalbos automobiliai.  

„Mes už miesto švarą, už galą šitai betvarkei. Gana jau. Kiekvienas suprato, kad jie nieko nepasieks. Kiekvieną sprendimą reikia pasiekti taikiai“, - 5 kanalui sakė viena akcijos dalyvė.

„Kyiv Post“ žurnalistas, kuris dirba protestuotojų pusėje, sakė, jog jam nepavyko prasibrauti iki barikadų, nes ten susitelkė aktyvistai, kad atremtų ataką. Jie keliomis eilėmis išsirikiavo priešais barikadas rankose laikydami skydus, kastuvus ir lazdas, ant veidų buvo užsidėję kaukes. 

Priešiškai nusiteikusių grupių akistata prasidėjo apie vidurdienį ir truko kiek daugiau nei valandą. Vėliau akcijos dalyviai atsitraukė.

 Kitas „Kyiv Post“ žurnalistas iš įvykio vietos pranešė, kad miesto centre matė apie 200 jaunuolių, kurie jam buvo panašūs į „tituškas“ - taip Ukrainoje vadinami chuliganai, kuriuos neva pasamdė valdžia kovoti su protestuotojais.  

 Įvykio vietoje buvę trys Ukrainos opozicijos deputatai taip pat pareiškė, kad įtampą kursto vidaus reikalų ministerijos samdyti „tituškos“.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.