V.Žirinovskis nori atšaukti Rusijos ambasadorių Latvijoje

Rusijos ambasadorius Latvijoje turėtų būti iškviestas konsultacijoms į Maskvą dėl Latvijos planų įvesti baudžiamąją atsakomybę už sovietinės okupacijos neigimą, pareiškė Rusijos liberalų demokratų partijos (RLDP) lyderis Vladimiras Žirinovskis. Savo ruožtu Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas pasiūlė apsvarstyti galimybę priimti įstatymą dėl Rusijos istorijos gynimo. 

Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 12, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:26 AM

„Provokaciniai veiksmai Latvijos Seime, kur Teisės komitetas pritarė Baudžiamojo kodekso pataisoms dėl bausmės – treji metai už sovietinės okupacijos neigimą“, – sakė V.Žirinovskis trečiadienį žurnalistams.

„Reikalausime atšaukti mūsų pasiuntinį konsultacijoms ir kad būtų imtasi priemonių užkirsti kelią Seimui priimti šį įstatymą“, – pažymėjo RLDP lyderis.

Pasak jo, Rusija privalo reaguoti į šią situaciją.

„Jie visiškai išprotėjo. Pasirodo, mes buvome juos okupavę nuo 1940-ųjų iki 1991 metų. Tai bjauru. Mes išgelbėjome nuo fašizmo ir juos, ir visą Europą“, – sakė V.Žirinovskis.

Seimo Teisės komitetas antradienį pritarė Baudžiamojo kodekso pataisoms, numatančioms iki trejų metų kalėjimo už Sovietų Sąjungos ar nacistinės Vokietijos agresijos prieš Latvijos Respubliką viešą neigimą, teisinimą ar šlovinimą bei piktavališką, grubų ar įžeidžiamą abejojimą agresijos prieš Latvijos Respubliką faktu.

Pataisos turėtų įsigalioti kovo 31 dieną.

Savo ruožtu Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto vadovas Aleksejus Puškovas pasiūlė apsvarstyti galimybę priimti įstatymą dėl Rusijos istorijos gynimo. 

„Esant tokioms sąlygoms, kai dabar vyksta tokios grumtynės dėl istorijos ir kai Europos Sąjungos narės priima įstatymus, nustatančius tam tikrą požiūrį į istoriją, galbūt ir mums reikia pamąstyti apie tai, ar nepriimti įstatymų, kurie gins mūsų istoriją ir mūsų požiūrį į istorinius įvykius, nes ir užsienyje, ir, deja, pačioje Rusijoje, yra daug norinčiųjų juos iškreipti“, – sakė A.Puškovas trečiadienį Valstybės Dūmoje. 

Tai jis pareiškė komentuodamas Latvijos Seime svarstomas Baudžiamojo kodekso pataisas,

„Mūsų požiūriu, nacistinė okupacija tame įstatymo projekte paminima tik tam, kad šis įstatymas nebūtų piktinančiai provokuojantis. Iš tiesų jo smaigalys, žinoma, nukreiptas į mūsų šalį“, – pabrėžė Dūmos komiteto pirmininkas. 

Pasak A.Puškovo, Trečiojo reicho rėmuose Latvijai nebuvo numatyta jokia nacionalinio suvereniteto forma, jokių valstybinių institucijų ir sienų, „jos paprasčiausiai neturėjo būti“.  

„Sovietų Sąjungoje Latvija buvo išsaugota kaip valstybinis darinys su savo teritorija, savo valdžios institucijomis, o tai ir leido jai vėl tapti nepriklausoma valstybe. Tačiau nuo dabar kalbos apie tai gali būti prilygintos sovietinės okupacijos teisinimui“, – sakė A.Puškovas. 

„Būtent Latvijos buvimo Trečiajame reiche laikotarpiu tezę apie sovietinę okupaciją Latvijos gyventojams aktyviai piršo nacių propaganda. Todėl neklyskime: vadinamosios sovietinės okupacijos pripažinimas veda prie nacizmo ir jo šalininkų politinio reabilitavimo, prie kurso į Antrojo pasaulinio karo rezultatų peržiūrėjimą pateisinimo“, – sakė Dūmos komiteto vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.