Vaizdo įraše – naikintuvo pakilimas nuo greitkelio (video)

Išvysti nuo greitkelio kylantį naikintuvą šiais laikais – retenybė. Tai gali reikšti, kad orlaivis arba jį eksploatuojanti šalis susidūrė su rimtomis problemomis. Tačiau gali būti, kad naikintuvo pilotai tiesiog treniruojasi, rašo tinklalapis „Wired“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:16 AM

Dar 2011 metais nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas JAV gamybos naikintuvo F-18 pakilimas tiesiog greitkelyje, sulaukė netikėto susidomėjimo bangos. Naikintuvas priklauso Suomijos karinėms oro pajėgoms.

Įraše matyti, kaip suomių kariškiai atitveria greitkelį netoli Suomijos pietinėje dalyje esančio Joroineno miestelio, ir nuo automobiliams skirto kelio kyla mažiausiai 16 tonų sveriantis naikintuvas. Vėliau, apsukęs kelis ratus, orlaivis mėgina nusileisti.

Šaltojo karo laikais tokios treniruotės nebuvo neįprastos NATO, Varšuvos pakto bei neutraliose šalyse. Naikintuvų pilotai intensyviai treniravosi ant greitkelių, juos naudodami kaip atsarginius aerodromus. Greitkelyje nusileidusį naikintuvą buvo mokomasi greitai papildyti degalais, perginkluoti ir jis jau būdavo parengtas mūšiui.

Ypač dažnai tokios treniruotės vyko Šveicarijoje ir Skandinavijos šalyse, o jų turimiems naikintuvams buvo keliami reikalavimai, kad jie galėtų leistis ne tik karinėse bazėse.

Šaltajam karui pasibaigus tokių pratybų rengiama mažiau, tačiau pastaraisiais metais Suomijos karinės oro pajėgos vėl ėmė intensyvinti pilotų rengimą. Vaizdo įraše užfiksuotas dvivietis F-18 modelis, dažnai naudojamas pilotams mokyti. Tokių dviviečių naikintuvų Suomija turi septynis, o Suomijos padangę saugo dar 55 vienviečiai naikintuvai F-18.

Ir nors F-18 pakilimas užfiksuotas prieš kelerius metus, į orą suomių naikintuvams tenka kilti vis dažniau. Mat pastaraisiais metais ypač suaktyvėjo Rusijos karinė aviacija – rusų bombonešiai vis dažniau tikrina ne tik virš Baltijos šalių patruliuojančių NATO naikintuvų reakcijos laiką, bet ir suomių pilotų pasirengimą.

Parengė Vaidas Saldžiūnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.