Pavydo apakintas vyras iš Lietuvos nužudė meilužį iš Latvijos

Iš rankų slystanti meilė 31 metų Lietuvos pilietį Ivaną Svatkovskį pernai pavertė žudiku. Anglijoje gyvenantis vyras apie pusmetį puoselėjo šiltus jausmus 21 metų Latvijos piliečiui Aleksandrui Vasiljevui, tačiau jų sąjunga ėmė irti, kai pastarasis pajuto aistrą moteriai. Dėl išdavystės pora daug pykosi, I.Svatkovskis ėmė girtauti, o pernai rugsėjo 20-ąją mylimąjį nužudė vieninteliu peilio smūgiu į širdį. Praėjusį penktadienį, šv.Valentino dieną žudikas išgirdo teismo nuosprendį – kalėjimas iki gyvos galvos, skelbia BBC ir getreading.co.uk.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 4:06 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:01 AM

Redingo karališkasis teismas sprendimą priėmė po beveik 4 valandas trukusio svarstymo. I.Svatkovskiui skirta bausmė reiškia, kad vyras turės praleisti kalėjime mažiausiai 15 metų.

Imigrantų iš Lietuvos ir Latvijos meilės tragedija įvyko Apldoro mieste Anglijoje. Čia pora nuomojosi būstą kartu su dar dviem vyrais - Neilu Tayloru and Davidu Walfordu.

Keletą mėnesių I.Svatkovskio ir A.Vasiljevo santykiai klojosi puikiai, jie buvo įsimylėję. Jie netgi kartu iškeliavo mėnesiui atostogų į Latviją. Tačiau būtent ši išvyka ir tapo didžiausiu jų meilės išbandymu, kuris baigėsi vieno iš jų mirtimi.

Teisme paaiškėjo, kad viešėdamas gimtinėje A.Vasiljevas susidomėjo savo brolio mylimąja (kiti šaltiniai rašo „žmona“) Ilona ir su ja turėjo lytinių santykių. Mergina taip krito A.Vasiljevui į akį, jog grįžęs į Jungtinę Karalystę jis savo partneriui leido suprasti, kad nori ją atsivežti į Angliją.

„Iki A.Vasiljevo mirties likus kelioms savaitėms, jų santykiai labai smarkiai pablogėjo, - pasakojo prokuroras. - Jis buvo nusiminęs ir apimtas pavydo. Kelias dienas iki rugsėjo 20-osios jie daug pykosi. Motyvas yra. Tai – aistra ir pavydas, galinga ir mirtina kombinacija, kokia visada ir buvo“.

Su meilužiais viename bute gyvenęs D.Walfordas teisme pasakojo, ką matė žmogžudystės dieną. Jis sakė porą pažinojęs tik dvi savaites, nes į butą atsikraustė tuo metu, kai jie viešėjo Latvijoje.

D.Waldorfas buvo girdėjęs, kad vaikinai yra užmezgę romaną, todėl iš pradžių nenustebo, kai rugsėjo 20-osios vakarą, apie 21 val. pamatė juos kartu gulint ant grindų. Jie nejudėjo ir nesikalbėjo. Po pusvalandžio jie vis dar gulėjo ta pačia poza. Tada D.Walfordas pamatė kampe gultintį virtuvinį peilį.

Vėliau, apie 23 val. 15 min. I.Svatkovskis ėmė trankyti D.Walfordo kambario duris. Kai šis atidarė, Lietuvos pilietis ėmė jį stumdyti ir šaukti, kad A.Vasiljevas – sužeistas.

„Nulipau į apačią ir pamačiau Aleksą gulintį ta pačia poza kaip anksčiau. Atverčiau jį ir pamačiau kraujo balą“, - pasakojo D.Waldorfas, kuris tuojau pat iškvietė greitąją pagalbą. Tačiau jaunuolis buvo miręs.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad Latvijos pilietis mirė nuo vienintelės durtinės žaizdos. Peilis įlindo 13 centimetrų į jo krūtinę ir pervėrė širdį. Smūgis turėjo būti smogtas vidutine jėga.

Iš pradžių I.Svatkovskis bandė neigti savo kaltę – tvirtino, kad jo jaunesnis partneris nusižudė. Tačiau teismas juo nepatikėjo – mat A.Vasiljevas neturėjo motyvų nusižudyti, o I.Svatkovskis – turėjo motyvų jį nužudyti.

Teisiamojo advokatas Alanas Kentas teisme gynė savo klientą, vaizduodamas jį kaip nelaimingos meilės palaužtą žmogų.

„Tai byla vyro, kuris buvo atsidūręs emocinėje krizėje. Jo partneris ketino jį palikti, o jis bandė su tuo susitaikyti. Per tą laiką jis išgėrė didžiulį kiekį alkoholio. Daugiadienis gėrimas galėjo įkvėpti jam juodų minčių. Tai nebuvo suplanuota žmogžudystė. Tai buvo akimirkos pasišvaistymas peiliu. Nėra jokių įrodymų, kad ginamasis būtų kaip nors smurtavęs prieš A.Vasiljevą per jų buvimą kartu“, - I.Svatkovskį gynė advokatas.

A.Kentas pastebėjo, kad jo klientas I.Svatkovskis buvo dominuojantis partneris: „Jis jam padėdavo, jis juo rūpinosi.“

Tačiau teismas žudikui nebuvo gailestingas. „Jūs mąstėte apie jo gyvenimo nutraukimą ir yra įrodymų, jog A.Vasiljevas nesijautė saugus. Apimtas pavydo ir būdamas girtas jūs jį nužudėte“, - sakė teisėja Zoe Smith, skirdama Lietuvos piliečiui griežtą bausmę.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.