Iš V.Janukovyčiaus lūpų - kalbos apie paliaubas (tiesiogiai)

„Berkut“ šturmą atlaikę protestuotojai Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje vėl neramiai laukė nakties ir baiminosi, kad kruvinas smurto protrūkis gali pasikartoti. Per praėjusią parą žuvo mažiausiai 25 žmonės, daugybė sužeistųjų. Tačiau naktis nebuvo kruvina.

Naktis buvo gana rami, stiprių susirėmimų ir aukų išvengta.<br>AP nuotr.
Naktis buvo gana rami, stiprių susirėmimų ir aukų išvengta.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2014, 11:11 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:34 AM

Per neramumus nukentėjo ir Lietuvos pilietis, o protestai plečiasi į kitus Ukrainos miestus. Šalyje trečiadienį po pietų prasidėjo nacionalinė kovos su terorizmu operacija, nuo 18 val. buvo laukiama naujo Nepriklausomybės aikštės šturmo.

Protestuotojai apsiginklavę Molotovo kokteiliais ir grindinių nuotrupomis buvo pasirengę atremti galimą puolimą. Tiesa, po pokalbio su opozicija V.Janukovyčius prižadėjo nepulti Maidano.

23 val. 55 min. Paramą Ukrainos aktyvistams trečiadienį išreiškė ir vienas garsiausių pasaulio rašytojų Paulo Coelho.

Socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, kurią seka 8,9 mln. internautų literatas išplatino bažnyčioje  įkurtos operacinės nuotrauką.

Joje matoma, kaip religinių paveikslų bei freskų fone, ant stalo guli sužeistas žmogus, kurį operacijai rengia savanoriai medikai.

„Nustokite būti tuo, kuo buvote ir tapkite tuo, kuo jūs esate“, - rašo P.Coelho.

23 val. 43 min. Regionų partijos narys Viktoras Bondaras paskelbė apie pasitraukimą. Parlamentaras teigė „nenorintis būti kruvinų įvykių dalimi“.

„Per rinkimus žadėjau rinkėjams aiškią Europos liniją, tačiau šis kursas radikaliai pasuko kitu keliu. Šiandien šalis yra ant pilietinio karo slenksčio“, - sakė V.Bondaras.   23 val. 20 min. Prezidento V.Janukovyčiaus spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame nurodoma, kad opzicijos lyderiai ir prezidentas susitarė dėl paliaubų.

23 val. 00 min. V.Klyčko paskelbė, kad Maidanas šią naktį nebus šturmuojamas. Tai jis pasakė po susitikimo su V.Janukovyčiumi.

„Gavome patikinimą iš V.Janukovyčiaus, kad Maidanas nebus puolamas. Iš tiesų kalbame apie paliaubas. Šiandien svarbiausias sustabdyti kraujo praliejimą“, - sakė V.Klyčko.

Kitas derybų raundas su V.Janukovyčiumi -ketvirtadienį.

22 val. 50 min. Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienio vakarą telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Jie aptarė aštrėjančią situaciją Ukrainoje ir žadėjo palaikyti ryšius šiuo klausimu.

22 val. 30 min. JAV prezidentas pareikalavo, kad Ukrainos kariškiai nesikištų į  protestus, skelbia CNN. Jis perspėjo, kad Ukrainos laukia skaudžios pasekmės, jei smurtas tęsis.

Pasak JAV prezidento, jo šalis akylai stebi padėtį protestų krečiamoje Ukrainoje.

22 val. 15 min.  Buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko ragino reikalauti, kad V.Janukovyčių teistų Hagos tribunolas. Ji siūlo suformuoti delegaciją ir išsiųsti ją į rytojaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

22 val. 00 min. V.Janukovyčius susitiko su opozicijos atstovais. Kol kas susitikimo rezultatai - neskelbiami.

21 val. 35 min. Didžiosios Britanijos ir Kanados ambasados Ukrainoje paskelbė, kad kurį laiką nedirbs.

21 val. 25 min. Interfax.com.ua rašo, kad Poltavoje protestuotojų užpultas administracijos pastatas dar ir padegtas. Gaisras kilo nuo Molotovo kokteilio, kuris buvo įsviestas į pirmąjį pastato aukštą. Iš pastato evakuojami žmonės.

21 val. 15 min. Zn.ua buvęs Vidaus reikalų ministras Anatolijus Gricenka teigė, kad naujasis ginkluotųjų pajėgų vadas - itin lojali asmenybė V.Janukovyčiui. Pasak A.Gricenkos, jis gali įgyvendinti bet kokį V.Janukovyčiaus įsakymą.

20 val. 52 min. Ukrainos laikraštis „Vesti“ paskyrė 500 tūkstančių grivinų (56 tūkstančių dolerių) apdovanojimą už informaciją apie žurnalisto Viačeslavo Veremio nužudymą. Tai trečiadienį pranešė „Lenta.ru“.

Redakcija atlieka savąjį jo žūties tyrimą ir prašo atsiliepti visus, turinčius kokių nors duomenų apie žudiką (vardas, pavardė, buvimo vieta).

Premija bus išmokėta po to, kai gauti duomenys bus patvirtinti įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. „Anoniminiai pranešimai nepriimami. Šaltinio konfidencialumas garantuojamas“, – sakoma redakcijos pranešime.

20 val. 50 min. LRT televizija analizuoja, ką reiškia ginkluotųjų pajėgų vado atleidimas. Teigiama, kad tai gali kelti grėsmę Maidanui, nes tokiu veiksmu V.Janukovyčius galėjo pasirinkti sau mažiau problemų keliantį žmogų.

20 val. 45 min. Poltavoje protestuotojai šturmuoja administracijos pastatą. Jie niokoja pastatą, daužo langus, mėto Moltovo kokteilius.

20 val. 40 min. Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad ligoninėse tarp sužeistųjų yra du užsieniečiai, šeši žurnalistai ir keturi vaikai.

20 val. 30 min. Prie Nepriklausomybės aikštės atvyko keturi autobusai su saugumo pajėgomis. Kiekviename jų - po 30 pareigūnų. Aktyvistai skelbia, kad sustabdė tris autobusus su „tituškomis“, šie keliavo į Kijevą.

20 val. 20 min. Newsru.ua skelbia, kad naktį Profesinių sąjungų rūmuose galėjo sudegti apie 40-50 žmonių. Apie tai pranešė partijos „Tėvynė“ atstovas Sergejus Sobolevas.

Pasak jo, tiek žmonių negalėdami ištrūkti iš degančio pastato sudegė gyvi liepsnose.

20 val. 10 min. V.Janukovyčius atleido ginkluotųjų pajėgų štabo vadą Vladimirą Zamaną. Vietoje jo vadovauti paskirtas Jurijus Iljinas, skelbia interfax.com.ua. Kokios šio poelgio priežastys - neatskleidžiama.

Kitu įsaku V.Janukovyčius atleido J.Iljiną iš Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Karinio jūrų laivyno vado pareigų.

Vėliau paskelbta, kad V.Zamanas paskirtas Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pirmininko pavaduotoju.

Atleidimo dekretą pasirašė prezidentas V.Janukovyčius, trečiadienį paskelbė jo spaudos tarnyba.

20 val. 05 min. Nepriklausomybės aikštės scenoje kalbėjęs V.Kirilenko teigė, kad Kijeve aktyviai dirba Rusijos specialiosios pajėgos. Jis paragino protestuotojus būti atsargiais.

20 val. 00 min. Kijevo miesto meras Volodymiras Makejenko, kad ir toliau neveiks metro.

„Mes turime padaryti nepopuliarius sprendimus, bet tik tam, kad išgelbėtume gyvybes“, - sakė meras. Regionų partijos narys paragino neiti į Maidaną, ypač jaunimą. Tuo tarpu, opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko teigė, kad V.Makejenko gresia baudžiamoji atsakomybė dėl neteisėtų sprendimų ir veiksmų.

19 val. 40 min. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį parašė Europos Sąjungos padrąsinti Ukrainos opozicijos lyderius bendradarbiauti su valdžia.

Tuo tarpu, Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis telefonu aptarė su Ukrainos prezidentu V.Janukovyčiumi padėtį šalyje.

„Prezidentas B.Komorowskis paragino Ukrainos prezidentą tučtuojau nutraukti jėgos naudojimą ir grįžti prie derybų su opozicija dėl krizės Ukrainoje politinio sureguliavimo nekeliant jokių išankstinių sąlygų“, – sakė jis.

„Pokalbio metu V.Janukovyčius išdėstė politinės išeities iš susiklosčiusios krizės scenarijų“, – pridūrė J.Sokolovskis.

19 val. 25 min. Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį vyks į Kijevą įvertinti situaciją prieš susitikimą Briuselyje, kada bus nuspręsta dėl sankcijų Ukrainai, teigė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas, kuriuo remiasi „Reuters“.

„Su Lenkijos ir Vokietijos kolegomis nusprendėme rytoj ryte vykti į Kijevą (...), kad surinktume naujausią informaciją prieš susitikimą Briuselyje“, – sakė L.Fabiusas.

18 val. 50 min. Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso trečiadienį paskambino Ukrainos prezidentui V.Janukovyčiui  ir pasmerkė jėgos panaudojimą prieš protestuotojus bei paragino nedelsiant nutraukti smurtą.

„Jis sakė esąs sukrėstas ir sunerimęs dėl Ukrainoje vykusių susirėmimų, kurie atvedė prie reikšmingo skaičiaus žuvusiųjų ir sužeistųjų. Jis paragino nedelsiant nutraukti smurtą ir griežtai pasmerkė jėgos panaudojimą politinei krizei išspręsti“, – sakoma Europos Komisijos pranešime.

18 val. 40 min. Maidano protestuotojai laukia šturmo. Molotovo kokteiliai nešami į priešakines linijas. Protestuotojai ginkluojasi akmenimis, grindinio nuotrupomis. Pasirodė pranešimų, kad šturmui gali būti panaudota ir kariuomenė.

18 val. 10 min. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paskelbė, kad šalis svarsto sankcijas Ukrainai.

18 val. 05 min. Ukrainos Vidaus reikalų ministerija trečiadienio vakarą pateikė oficialų nukentėjusiųjų skaičių, tiesa, esantys Maidane teigia, kad jis tikrai yra daug didesnis.

Pasak Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininko pavaduotojo O.Tatarovo, per susirėmimus nukentėjusiųjų yra apie 800, iš jų 392 pareigūnai.

Jis dar nurodė, kad 350 sužeistų asmenų (civilių ir pareigūnų) gydomi ligoninėse.

„83 teisėsaugininkai atvežti su šautinėmis problemomis, jų būklė sunki“, – pabrėžė O.Tatarovas.

Jis nurodė, kad 10 pareigūnų žuvo, visi – nuo šautinių sužalojimų. 

18 val. 00 min. Ukrainos opozicinės partijos - „Tėvynė“, „Laisvė“ ir „Smūgis“ - tikina niekada neraginę žmonių griebtis ginklų ir niekuomet nekvies Maidano žmonių į ginkluotą pasipriešinimą. Taip jie sureagavo į kaltinimus esą jie kalti dėl protestuotojų ir pareigūnų žūties.

17 val. 34 min. Kijeve protestuotojai užėmė Valstybinio televizijos ir radijo komiteto pastatą, esantį netoli Nepriklausomybės aikštės, praneša "RBK Ukraina". Kaip pareiškė vienas iš aktyvistų, šiose patalpose protestuotojai nakvos, čia taip pat bus įrengtas medicinos punktas.

Anksčiau, agentūros duomenimis, opozicijos šalininkai užėmė konservatoriją prie Nepriklausomybės aikštės, taip pat centrinį paštą. Pašte įsikūrė radikalaus judėjimo "Dešinysis sektorius" štabas.

17 val. 26 min. Protestuotojai užėmė centrinį Kijevo paštą, toliau kovodami su milicininkais, kurie stengiasi išsklaidyti pagrindinę aktyvistų palapinių stovyklą Nepriklausomybės aikštėje.

17 val. 16 min. Medikė, slauganti sužeistuosius improvizuotoje ligoninėje prie Nepriklausomybės aikštės BBC pareiškė, kad milicija siekia suimti sužalotus žmones.

„Milicininkai eina į ligonines ir bando suimti ir išvežti į kalėjimus sužeistus žmones. Todėl dabar šimtai savanorių budi prie ligoninių ir neleidžia į jas patekti pareigūnams“, – teigė medikė Olga Bohomolec.

16 val. 42 min. Ukrainos saugumo tarnyba (UST) ir Antiterorizmo centras pradeda kovos su terorizmu operaciją šalies teritorijoje, sakoma UST vadovo Oleksandro Jakymenkos pareiškime, paskelbtame trečiadienį.

„Ukrainos Saugumo tarnyba ir Antiteroristinis centras šiandien priėmė sprendimą pradėti antiteroristinę operaciją Ukrainos teritorijoje. Aš jau informavau valstybės prezidentą apie sprendimą dėl antiteroristinės operacijos vykdymo“, – nurodoma pranešime.

Anot O.Jakymenkos, pastarosios paros įvykiai Ukrainoje parodė „augantį jėgos priešpriešos eskalavimą ir masišką ginklų panaudojimą iš ekstremistiškai nusiteikusių grupuočių pusės“.

„Daugelyje šalies regionų užimami vietinės valdžios organai, Vidaus reikalų ministerijos, Saugomo tarnybos, prokuratūros struktūros, kariniai daliniai, arsenalai. Dega teismų pastatai, vandalai naikina privačius butus, žudo taikius gyventojus“, – tvirtina UST vadovas.

Anot jo, per pastarąją parą daugiau kaip 1500 šaunamųjų ginklų ir 100 tūkst. šovinių atsidūrė „nusikaltėlių“ rankose.

16 val. 37 min. Smurtas prasiveržė ir vakariniame Chmelnyckio mieste, kur protestuotojai buvo susibūrę prie saugumiečių būstinės. Pareigūnai iš pastato vidaus atidengė ugnį į aktyvistus ir sužeidė tris žmones. Viena nukentėjusiųjų – vidutinio amžiaus moteris – mirė ligoninėje.

16 val. 35 min. Ukrainos opozicija tvirtina, kad specialieji milicijos daliniai naują Nepriklausomybės aikštės dalies, kur įsitvirtinę protestuotojai, šturmą planuoja 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Kelias trečiadienio valandas Kijevo centre buvo sąlyginai ramu, tačiau po pietų įtampa vėl pakilo. Naujienų agentūra AP pranešė, kad šimtai milicininkų, susigrūdę Nepriklausomybės aikštės pakraščiuose, į aktyvistus pradėjo mėtyti garso granatas, taip pat panaudojo vandens patrankas.

15 val. 25 min. Sveikatos ministerijos duomenimis, ligoninėse guli sužeisti 263 protestuotojai ir 342 pareigūnai. Tačiau šis skaičius greičiausiai yra daug didesnis, kadangi ne visi protestuotojai kreipėsi į medikus. Daugelis jų pasikliovė savanoriais gydytojais.

15 val. 00 min. Dešimtys ukrainiečių trečiadienį blokavo kelią, vedantį į vieną sienos su Lenkija perėją, pranešė Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, pridūrusi, kad kitų perėjų darbas kol kas netrikdomas.

„Gavome informacijos iš žmonių, dar spėjusių kirsti sieną, kad šį rytą apie 200 ukrainiečių blokavo kelią į Korčovos perėją. Dabar jų gali būti apie 300“, – vienas sienos apsaugos tarnybos atstovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

„Tiksliai nežinome, tačiau kai kuri informacija rodo, jog jie yra opozicijos protestuotojai“, – pridūrė pareigūnas.

Kaip pranešama, kelias blokuojamas Ukrainos pusėje netoli perėjos, esančios prie Lenkijos pasienio kaimo Korčovos.

14 val. 55 min. Ukrainos olimpinis komitetas pranešė, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) atmetė prašymą jo atletams Sočio olimpinėse žaidynėse leisti užsirišti juodus rankovių raiščius ir taip pagerbti žuvusiuosius per protestus Kijeve.

Komiteto interneto svetainėje sakoma, kad jis „nori pasidalyti giliu skausmu dėl tautiečių netekties“ ir ragina dėvėti rankovių raiščius kaip „sielvarto ir užuojautos išraišką“.

Pasak komiteto, TOK atsakė, kad tai yra „neįmanoma pagal olimpinę chartiją“.

14 val. 09 min. Ukrainos gynybos ministro pareigas laikinai einantis P.Lebedevas patvirtino davęs nurodymą nusiųsti į Kijevą 25-ąjį desantinį dalinį iš Dnepropetrovsko, tačiau paneigė gandus, kad armija ketina išvaikyti protestuotojus Ukrainos sostinėje. 

Ministras sakė, kad „prastėjant sociopolitinei situacijai šalyje, Ukrainos ginkluotosios pajėgos privalo apsaugoti ginklus, amuniciją ir kitą karinę įrangą nuo galimo grobstymo“. 

„Taip, aš daviau tokį nurodymą. Kad būtų sustiprintas bazių, kur saugomi koviniai ginklai, saugumas, – pareiškė P.Lebedevas. – Gandai, kad dalinys perdislokuotas norint jį panaudoti prieš protestuotojus, yra visiškai nepagrįstas“. 

13 val. 49 min. Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba praneša, kad Ukrainos opozicijos aktyvistai užblokavo privažiavimą prie Lenkijos ir Ukrainos pasienio Korčovos perėjos.

13 val. 35 min. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius trečiadienį išsakė pageidavimą tęsti derybas su opozicija, vienas iš protestų lyderių V.Klyčko sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“. Jis pridūrė, kad pats yra nusiteikęs dalyvauti dialoge, jeigu milicija sustabdys veiksmus prieš demonstrantus. 

„Prezidentas nori šiandien surengti dar vieną susitikimą su opozicija, ir mes esame tam nusiteikę“, – „Bild“ citavo V.Klyčko, kuris taip pat yra šio laikraščio nuolatinis skiltininkas. 

„Mūsų reikalavimas aiškus: policijos veiksmai prieš demonstrantus privalo nedelsiant liautis; turi būti nedelsiant paskelbtos paliaubos deryboms“, – buvęs sunkiasvorių bokso pasaulio čempionas, tapęs Ukrainos opozicijos lyderiu, sakė dienraščiui. 

13 val. 32 min. Pranešama, kad maždaug 2 tūkstančiai protestuotojų Rivnės mieste Ukrainos šiaurės vakaruose užėmė specialiojo milicijos dalinio „Berkut“ bazę. Aktyvistai į bazę įsibrovė tam, kad neleistų pareigūnams išvykti į Kijevą, kur jie, regis, buvo iškviesti. „Berkut“ pareigūnai Rivnėje taip pat nuginkluoti, o protestuotojai trečiadienį budi miesto gatvėse ir blokuoja kelius į Kijevą. Pranešama, kad dalis aktyvistų su iš „Berkut“ paimtais ginklais patys išvyko į sostinę.

13 val. 10 min. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius po mažiausiai 25 žmonių gyvybių pareikalavusių susirėmimų Kijeve ketvirtadienį paskelbė nacionaline „gedulo diena“.

„Dėl žmonių aukų pareikalavusių masinių neramumų įsakau 2014 metų vasario 20-ąją paskelbti Ukrainoje gedulo diena“, - sakoma valstybės vadovo įsakyme, kuris buvo paskelbtas trečiadienį.

Pagal šį dokumentą gedulo dieną visoje Ukrainos teritorijoje turi būti iki pusės stiebo nuleistos šalies vėliavos ant namų ir valstybinės valdžios, vietos savivaldos organų, valstybinių įmonių, įstaigų ir organizacijų pastatų.

Be to, turi būti atšaukti pramoginiai renginiai ir koncertai, sporto varžybos, atitinkamai pakeistos televizijos ir radijo stočių programos.

12 val. 40 min. Protestai plinta po kitus Ukrainos miestus. Sumuose protestuotojai įsiveržė į Regionų partijos biurą, šaukdami „Mes jums neatleisime!“, apie neramumus pranešama ir Lucke.

12 val. 17 min. Žurnalistė Marina iš Kijevo portalui lrytas.lt praneša, kad padėtis Kijeve trečiadienio vidurdienį gana rami: „Daugelyje vietų viskas ramu, tiesa, žmonės sunkiai nusigauna į darbą, nes neveikia metro. 

Susirėmimai vyksta tik keliose centrinėse gatvėse, mūšiai nėra tokie įnirtingi kaip antradienio vakarą ar trečiadienį paryčiais“.

12 val. 10 min.  Ukrainos sostinėje Kijeve per neramumus nukentėjo Lietuvos pilietis, BNS trečiadienį patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministerija. 

„Gauta informacija, kad Kijeve antradienio vakarą sužeistas Lietuvos pilietis“, - BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė. 

Pasak jos, lietuvis sužeistas Kijeve, bet ne protestų centru tapusioje Nepriklausomybės aikštėje. Daugiau informacijos neteikiama paties nukentėjusiojo prašymu. 

12 val. 03 min. Paramą protestuotojams Kijeve pareiškė garsus Rusijos aktorius Sergejus Bezrukovas. Jis tinkle „Twitter“ paskelbė: „Sunku stebėti olimpines žaidynes ir apsimesti, kad nieko nevyksta. Tačiau Kijeve žūva žmonės. Todėl kol kas susilaikysiu nuo teigiamų žinučių“. 

„Į protestus ateina ramiausia ir taikiausia Ukrainos visuomenės dalis – studentai, metikai. Jie negali daugiau kentėti – jokio saugumo, mažos algos. Jie turi mokėti už tai, ko negauna. O prezidentas ir jo aplinka gyvena vilose, kurių pavydėtų ES šalių lyderiai. Liūdna!“ – BBC pareiškė kijevietis Viktoras Baretas. 

Savo ruožtu britas Christopheris Jeffery, antradienį grįžęs iš Kijevo į Jungtinę Karalystę, „Twitter“ klausia: „Kas atsitiktų čia, jei protestų vardan centriniame Londono Vestminsterio kvartale išdygtų palapinės, o prie parlamento būtų pradėta deginti padangas? Turime suprasti, kad Ukrainoje demokratija gyva vos 20 metų!“

11 val. 53 min. Kijevietis, slapyvardžiu VK, BBC atsiuntė trumpą laišką, kuriame rašo: „Čia šiandien ir toliau uždarytos visos metro stotys. Neįmanoma įlipti į perpildytus autobusus. Transporto priemonės tikrinamos tiek įvažiuojant į Kijevą, tiek išvažiuojant iš miesto. Čia karinė padėtis, bet oficialiai ji nepaskelbta“. 

„Twitter“ tinkle skelbiama, kad vadinamieji tituškos sudaužė apie 30 greitosios pagalbos automobilių. Chuliganus esą saugojo 20 milicininkų.

11 val. 37 min. Tinklalapis zn.ua skelbia, kad Ukrainos gynybos ministras Pavelas Lebedevas įsakė pasiųsti į Kijevą 25-ąją Dnipropetrovsko desantininkų brigadą. Tai savo paskyroje „Facebook“ pranešė buvęs gynybos ministras, parlamentaras Anatolijus Hricenka. 

„Lebedevas įsakė siųsti į Kijevą 25-ąją Dnipropetrovsko atskirąją oro brigadą. Tuoj pat! 500 žmonių su visa kovine ekipuote. Apsaugoti nuo ko? Nuo ko?“ – savo pasisakyme klausė A.Hricenka.

11 val. 20 min. Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka pareiškė, kad dėl pastarųjų kruvinų susirėmimų Kijeve atsakomybė tenka opozicijos politikams. 

VRM tinklalapyje trečiadienį paskelbtame pranešime V.Zacharčenka pabrėžė, kad anksčiau ne kartą atkreipė opozicijos politikų ir užsienio diplomatų dėmesį, jog protestuotojai, įsitvirtinę Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, turi šaunamųjų ginklų. 

„Kalbėjome apie jų radikalias nuotaikas – kad jis pasiruošę panaudoti ginklus ir rengiasi tai padaryti. Visa atsakomybė už šiuos įvykius, mano nuomone, turėtų prislėgti tų neatsakingų politikų pečius, – rašo ministras. – Pabrėžiu, kad teisėsaugininkai nenaudojo šaunamųjų ginklų. Lokalizuojant susirėmimus milicijos pareigūnai buvo ginkluoti tik specialiosiomis priemonėmis, pritaikytomis šaudyti elastines kulkas.“

V.Janukovyčius: opozicija peržengė ribą

V.Janukovyčius dar anksčiau pareiškė, kad opozicijos lyderiai peržengė ribą, kai šaukė žmones prie ginklų, ir turi stoti prieš teismą, kuris paskirs jiems bausmę, arba atsiriboti nuo radikalų.

„Ribą jie peržengė, kai šaukė žmones prie ginklų. O tai — pasipiktinimą keliantis įstatymo pažeidimas. Ir įstatymo pažeidėjai turi stoti prieš teismą, kuris paskirs jiems bausmę.

Tai ne mano užgaida, tai mano, kaip Konstitucijos garanto, pareiga – užtikrinti taiką šalyje, piliečių ramybę ir teisingumą kiekvieno atžvilgiu“, - sakoma V.Janukovyčiaus kreipimesi, kuris trečiadienio naktį buvo paskelbtas valstybės vadovo interneto svetainėje.

Ukrainos vadovas taip pat paragino opozicijos lyderius nedelsiant atsiriboti nuo tų radikalių jėgų, kurios provokuoja kraujo praliejimą ir susidūrimus su teisėsaugos struktūrų darbuotojais.

„Arba, tuo atveju, jei jie nenori išeiti, - pripažinti, kad jie palaiko radikalus. Tada su jais bus kita kalba“, - pridūrė jis.

V.Janukovyčius pareiškė nuomonę, jog opozicijos lyderiai nepaisė esminio demokratijos principo, ir pažymėjo, kad valdžia yra įgyjama ne gatvėse ar aikštėse, bet rinkimuose.

„Aš ne kartą jiems sakiau – tuoj rinkimai. Jeigu žmonės patikės jumis – būsite valdžioje. Jeigu nepatikės – nebūsite valdžioje. Bet ir tai, ir kita turi įvykti teisėtai, taip kaip nurodo Ukrainos konstitucija“, – teigė prezidentas.

V.Klyčko, kiti opozicijos lyderiai ir protestuotojai iš tokių V.Janukovyčiaus aiškinimų tik juoktųsi – jei tai būtų juokinga. Bet nėra – akivaizdu, kad kompromisui vietos Ukrainoje kol kas nėra ir aukų skaičius gali augti.

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija kol kas skelbia, kad per kovas sostinėje žuvo mažiausiai 25 žmonės. Devynios iš šių aukų – milicininkai, daugelis kitų – protestuotojai, kritę nuo šautinių žaizdų. Tarp sužeistųjų yra ir nepilnamečių.

Smurtas įsiplieskė antradienį, kai protestuotojai, tarp kurių buvo daug kraštutinės dešinės ekstremistų, užpuolė milicijos pozicijas ir pradėjo supti Aukščiausiąją Radą. Specialieji milicijos daliniai atsakė kontratakomis, kurios vėliau išvirto į viso Maidano šturmą.

Protestuotojai po kruvinos nakties, regis, ištroškę keršto. „Nesėdėsiu ir nelauksiu, kol mane nužudys, – AP teigė 32 metų Antonas Rybkovičius. – Aš pulsiu. Kuo daugiau jėgos naudos valdžia, tuo aršesnis bus mūsų atsakas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.