Po žudynių dienos - įtempta derybų su V.Janukovyčiumi naktis

Derybos dėl krizės Ukrainoje, kurioms tarpininkavo trijų Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai, buvo sudėtingos ir bus pratęstos vėliau penktadienį, po kelių valandų pertraukos.

Penktadienio rytas Maidane buvo ramus.<br>„Reuters“ nuotr.
Penktadienio rytas Maidane buvo ramus.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, „Reuters" ir lrytas.lt inf.

Feb 20, 2014, 10:07 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:43 AM

„Derybos yra labai sudėtingos ir vyko visą naktį, – sakė šaltinis. – Dabar paskelbta pertrauka. Dalyviai vėl susirinks prieš vidurdienį“, - sakė Europos diplomatinis šaltinis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabius ryte atrodė pavargęs. Prancūzas sakė, kad prie stalo su V.Janukovyčiumi ir kitais Ukrainos valdžios atstovais kalbėjosi penkias valandas. Tiesa, V.Janukovyčiui prieš derybas teko telefonu pasitarti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Aukų skaičius nuolat auga

Ketvirtadienį vėlai vakare Ukrainos valdžia nusprendė atšaukti vadinamąją antiteroristinę operaciją, žada nutraukti Kijevo blokadą, o prezidentas Viktoras Janukovyčius prabilo apie pirmalaikius rinkimus. Žiniasklaida praneša, kad valdančios Regionų partijos nariai bėga iš šalies. Taip baigiasi ketvirtadienis – diena, kai Maidanas maudėsi kraujo upėse. Vien per šią dieną buvo nukauta apie šimtas žmonių, dar daugiau – sužeisti. Mirtis buvo sėjama koviniais ginklais.

Ketvirtadienį į Kijevą plūdo sukilėlių rėmėjai iš įvairių šalies regionų. Apsiginklavę ir pajutę valdžios neryžtingumą, jie perėjo į puolimą ir išstūmė miliciją iš pozicijų, kurias buvo praradę prieš dvi dienas. Ryte prasidėję susirėmimai buvo dar žiauresni, nei antradienį.

Šaudė ir pareigūnai, ir aktyvistai. Gatves nuklojo lavonai, o Kijevo centras ėmė panašėti į karo zoną.

Internete vis dar plinta šiurpūs vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip  nuo kulkų krinta protestuotojai. Centre nuo viešbučio stogo „Ukraina“ šaudė snaiperiai.

Nepatvirtintais duomenimis, ketvirtadienį žuvo apie 100 žmonių, o daugiau nei pusė tūkstančio sužeista. Kol kas oficialiame aukų sąraše - 77 asmenų pavardės.

Ketvirtadienio vakarą iš Kijevo pasaulį pasiekė optimistiškos naujienos. Aukščiausioji Rada nusprendė nutraukti vadinamąją antiteroristinę operaciją. Saugumo daliniams buvo uždrausta naudoti kovinius ginklus, milicininkai ir „Berkut“ daliniai turės likti savo pozicijose. Taip pat bus nutraukta viešojo transporto ir komunikacijos kanalų blokada.

Tuo metu su Europos diplomatais susitikęs prezidentas V.Janukovyčius prabilo apie galimybę surengti pirmalaikius rinkimus. Ar taip ir bus padaryta? Kol kas neaišku.

08 val. 30 min. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo antradienio ryto pagalbos į medikus kreipėsi 577 žmonės. 369 tų žmonių buvo paguldyti į ligonines. Per pastarąją parą į medikus dėl pagalbos kreipėsi 132 žmonės, 82 iš jų buvo hospitalizuoti.

08 val. 05 min. Pranešama, kad Maidane barikadų ginti stojo Vadimas Tituška - vaikinas, kurio pavarde buvo praminti visi provokatoriai, mat V.Tituška buvo pirmasis iš jų, kurį opozicijos šalininkai sulaikė. Anot apžvalgininkų, tai rodo, kad revoliucija priverčia priešininkus pakeisti pažiūras ir perkainuoti vertybes.

06 val. 55 min. Kijeve vėl veikia metro. Liko uždarytos tik dvi stotelės netoli Maidano.

05 val. 55 min. Viktoro Janukovyčiaus derybos su opozicijos atstovais ir Europos Sąjungos politikais vyksta per visą naktį.

23 val. 33 min. Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius pareiškė ES pasiuntiniams esąs nusiteikęs surengti šiais metais pirmalaikius rinkimus. Apie tai pranešė ketvirtadienį Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas. 

Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos diplomatijos vadovai anksčiau ketvirtadienį vedė derybas dėl dokumento, kuris „galbūt suteikia kažkokią viltį padėti įveikti smurto grandinę“, sakė D.Tuskas Varšuvoje. 

„Be kitų dalykų, buvo sutarta su Janukovyčiumi, kad esama pasiryžimo surengti šiais metais pirmalaikius rinkimus, tiek prezidento, tiek parlamento“, - sakė D.Tuskas po derybų su Laurent'u Fabiusu, Franku-Walteriu Steinmeieriu  ir Radoslawu Sikorskiu. 

D.Tuskas pridūrė, kad V.Janukovyčius esąs nusiteikęs suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę per artimiausias dešimt dienų ir priimti konstitucijos pataisas iki vasaros. 

D.Tuskas sakė, jog opozicijos lyderiai dabar nagrinėja dokumento juodraštį, bet pridūrė, kad „iš tiesų sunku priimti šiuos pasiūlymus rimtai, kai jie pateikiami su prezidento Janukovyčiaus įsipareigojimu“. 

ES pasiuntiniai keliais valandas vedė derybas su V.Janukovyčiumi ir su trimis pagrindiniais opozicijos lyderiais Kijeve, o vėliau ketvirtadienį ES nutarė skelbti draudimą keliauti ukrainiečiams, kurių „rankos suteptos krauju“, ir įšaldyti jų sąskaitas. 

23 val. 30 min. Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį kartu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu paragino siekti neatidėliotino politinio sprendimo siekiant rasti išeitį iš Ukrainą krečiančios kruvinos krizės.

„Kanclerė ir prezidentai pasiekė susitarimą paraginti kaip galima greičiau siekti politinio Ukrainos krizės sprendimo ir užbaigti kraujo praliejimą“, - sako Vokietijos vyriausybė pranešime.

A.Merkel paskambino abiem prezidentams ir pokalbio metu informavo juos apie derybas, kurias trys Europos Sąjungos (ES) pasiuntiniai – Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos ministrai – vedė su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir opozicijos lyderiais. 

Baltieji rūmai išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, kad B.Obama ir A.Merkel „sutarė, jog kritiškai svarbu, kad Jungtinės Valstijos, Vokietija ir Europos Sąjunga artimiausiomis dienomis toliau palaikytų glaudų ryšį dėl žingsnių, kuriuos mes galime žengti siekdami paremti smurto nutraukimą ir politinio sprendimo, kuris atitiktų geriausius Ukrainos žmonių interesus, radimą.“ 

22 val. 58 min. Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis ketvirtadienį pareiškė, kad per Europos Sąjungos (ES) derybas Kijeve buvo žengtas didelis žingsnis siekiant išspręsti Ukrainos krizę. 

„Pažanga buvo pasiekta, bet reikšmingi skirtumai liko“, - „Twitter“ parašė R.Sikorskis, vienas iš trijų ES pasiuntinių Kijeve. 

22 val. 34 min. Reporteriai pranešė, kad šiuo metu Maidane situacija yra palyginus rami. Protestuotojų pajėgos telkiamos Instituto gatvės ir Nepriklausomybės aikštės sankirtoje - ten, kur vyko žiauriausi susirėmimai antradienio vakarą. Žmonės neša akmenis ir Molotovo koktelius. Ruošiamasi galimam milicijos ir „Berkut“ pajėgų šturmui.

22 val. 30 min. Aukščiausiosios Rados posėdyje buvo atšaukta vadinamoji antiteroristinė operacija, tad kareiviai, kurie buvo dislokuoti Kijeve, turi grįžti į kareivines. Taip pat nuspręsta, kad saugumo pajėgos negali naudoti šaunamųjų ginklų, tai pat - turi likti esamose pozicijose. Taip pat žadama nebeblokuoti komunikacijos kanalų. 

Už tai balsavo 239 Aukščiausiosios Rados nariai.

20 val. 48 min. Kijeve vykstančiame neeiliniame Aukščiausiosios Rados posėdyje opozicija reikalauja, kad dar šiandien būtų nustatyta pirmalaikių prezidento rinkimų data, atstatydintas vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharąčenka bei pareikštas nepasitikėjimas generaliniu prokuroru Viktoru Pšonka. 

Visa tai iš tribūnos pareiškė partijos „Batkivščyna“ (Tėvynė) deputatas Oleksandras Turčynovas, pranešė Ukrainos naujienų agentūra UNN. 

Jis dar kartą primygtinai ragino parlamentą sugrąžinti 2004-ųjų konstituciją ir paskirti pirmalaikių prezidento rinkimų datą.

18 val. 15 min. „Reuters" perduoda, jog JAV ragina Ukrainos prezidentą nedelsiant atitraukti pajėgas iš Kijevo centro ir krizę spręsti politinėmis priemonėmis. Baltieji rūmai teigia, jog bendradarbiaus su ES, kad už smurtą Kijeve atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn.

18 val. 10 min. korrespondent.net rašo, kad mūšiai Nepriklausomybės aikštėje nurimo, protestuotojai laukia žinių iš Aukščiausiosios Rados. „Iš esmės protestuotojai reikalauja nubausti tuos, kurie kalti dėl susišaudymų Kijevo centre. Jie taip pat reikalauja prezidento atsistatydinimo", - perdavė 5 kanalo korespondentas.

17 val. 55 min. zn.ua praneša, kad Aukščiausioje Radoje surengtame skubiame posėdyje užsiregistravo 227 deputatai iš 442. 

17 val. 30 min. Iš Regionų partijos ketvirtadienį pasitraukusio Kijevo miesto administracijos vadovo Vladimiro Makejenko įsakymu atnaujintas dalies Kijevo metro eismas.

 17 val. 15 min. Europos Komisijoje vyksta skubus ES užsienio reikalų ministrų susitikimas Ukrainos klausimui spręsti.

***

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas  Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus prašymu siųs derybininką, žmogaus teisių kontroliečių Vladimirą Lukiną į Ukrainą, kuris turėtų padėti rasti išeitį iš krizės. 

***

Ukrainos prezidento V.Janukovyčiaus susitikimas su trimis ministrais iš ES šalių - Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos - baigėsi. Jis truko daugiau nei 5 valandas.

17 val. 10 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerija skelbia, kad „ekstremistai" sulaikė 67 vidaus pajėgų pareigūnus, jų likimas nežinomas.

17 val. 05 min. Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių kontrolierė Valerija Lutkovskaja patvirtino, kad per pastarąsias dienas Ukrainoje žuvo apie 50 žmonių.  „Šiomis dienomis Kijevo gatvėse ir kituose Ukrainos miestuose vyksta siaubinga tragedija. Pagal šiandien turimą informaciją galime teigti, jog žuvo apie 50 žmonių, tačiau yra informacijos, jog aukų kur kas daugiau. Į ligonines paguldyti šimtai žmonių", - teigiama kontrolierės pranešime.

16 val. 50 min. Aukščiausiosios Rados posėdis prasidėjo, tačiau vos sugiedojus himną buvo paskelbta valandos pertrauka. Posėdyje dalyvauja opozicinių partijų ir nepartiniai deputatai, taip pat kai kurie Regionų partijos frakcijos nariai. Kaip rašo korrespondent.net, pastarieji paragino kolegas skubiai atvykti į parlamentą. 

16 val. 35 min. zn.ua praneša, kad Ivano Frankivsko srities tarybos nariai pareiškė nepasitikėjimą Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi  ir jį paskelbė „nelegtimiu valstybės vadovu kuris šiuo metu neturi jokių teisinių galių", nes jis „daro tyčinius nusikaltimus prieš Ukrainos tautą ir valstybę".    

 16 val. 30 min. Ukrainos vidaus reikalų ministras patvirtino, jog milicijai ketvirtadienį buvo išduoti koviniai ginklai. „Aš pasirašiau orderį ir milicijai buvo išduoti koviniai ginklai, kurie bus naudojami pagal įstatymus", - rašoma ministerijos tinklapyje.

16 val. 15 min. Organizacija „Euromaidanas" skelbia, kad suskaičiavo 60 žuvusiųjų, o CNN, remdasi protestuotojų pusėje dirbančiais medikais, pranešė, jog žuvusiųjų yra apie 100. 

16 val. 10 min. Korrespondent.net praneša, kad Kijevo gyventojai masiškai palieka kairįjį Dnepro krantą, kur vyksta neramumai, viešasis transportas perkrautas.

15 val. 55 min. Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ketvirtadienį kalbėdamasi su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, paragino jį priimti ES, Berlyno ir kitų tarptautinių partnerių palaikymą derybose tarp Kijevo vyriausybės ir opozicijos.

15 val. 45 min. Korrespondent.net rašo, kad dėl neramumų sostinės ir jos apylinkių gyventojus apėmė panika – žmonės masiškai perka maisto produktus - duoną, cukrų, kruopas, sviestą, makaronus. Prekybos centruose - didžiulės eilės. Žmonės taip pat  rikiuojasi prie bankomatų išsiimti pinigų, o degalinėse nusidriekė automobilių eilės.

15 val. 40 min. Kresčiatiko gatvėje sukilėliai įrengė lauko ligoninę.

15 val. 35 min. Ukrainos parlamentarai renkasi į skubų posėdį Aukščiausioje Radoje, nepaisant šį rytą paskelbtos evakuacijos. Šį posėdį, kuriuo bus siekiama nutraukti smurtą, iniciavo opozicija. Nors buvo planuota, kad posėdis prasidės 14 val., Ukrainos žurnalistai pataria nesitikėti jo pradžios bent iki 17 val. „dėl techninių priežasčių". 

15 val. 30 min. Jungtinė Karalystė išsikvietė Ukrainos ambasadorių pasiaiškinti  dėl „šokiruojančių" įvykių Ukrainoje. 

15 val. 25 min. ELTA, remdamasi naujienų agentūra „Itar-Tass" skelbia, kad ES ketina įvesti ginklų tiekimo Ukrainai draudimą. Tai sakoma „Itar-Tass" gautame ES Tarybos nutarimo fragmente. Šis nutarimas bus pateiktas svarstyti skubiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime, prasidėsiančiame Briuselyje artimiausiu metu.

Dokumente numatoma uždrausti visoms ES šalims tiekti Ukrainai „ginklus, dvejopos paskirties techniką ir priemones, kurios gali būti panaudotos vidaus represijoms”.

Šis sprendimas papildys konkrečias sankcijas prieš "asmenis, atsakingus už smurtą”, įskaitant draudimą įvažiuoti į Europą ir jų sąskaitų bankuose įšaldymą.

15 val. 10 min. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas dėl smurto Kijeve apkaltino Ukrainos „ekstremistus ir radikalus.  Jis pasmerkė Ukrainos pareigūnams gresiančias sankcijas, kurios, anot jo, primena „šantažą“  

15 val. 05 min.  Ketvirtadienį Kijeve žuvo trys milicijos pareigūnai, o dar per 50 buvo sužeisti; iš jų daugiau nei 30 – pašauti, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Ministerija nurodė, kad nuo antradienio, vasario 18 dienos, medicinos pagalbos prireikė daugiau nei 500 teisėsaugos darbuotojų, dalyvavusių susirėmimuose su demonstrantais. Iš jų 110 milicininkų buvo pašauti, o 63 būklė buvo sunki, sakoma VMR pranešime.

14 val. 55 min. Nežinomi asmenys apiplėšė Kijevo istorijos muziejų Bogdano Chmelnickio gatvėje. Kaip pranešė ketvirtadienį žurnalistams Ukrainos sostinės Kultūros valdybos atstovai, iš fondo dingo skluptūra ir XVIII amžiaus porceliano indai.

14 val. 50 min. Prieštaraudamas smurtui, atsistatydina prezidento V.Janukovyčiaus įgaliotas vaikų teisių gynėjas Jurijus Pavlenko.

Dar 10 V.Janukovyčiaus Regionų partijos narių paskelbė, jog dalyvaus skubiame parlamento posėdyje, kurio metu bus siekiama grąžinti šalyje parlamentinį-prezidentinį valdymą, atimant dalį įgaliojimų iš V.Janukovyčiaus. „Oficialiai pareiškiame, jog mes smerkiame veiksmus, kuriais eskaluojamas ginkluotas konfliktas, kviečiame abi puses nutraukti agresyvius veiksmus", - rašoma jų pranešime. Parlamentarai taip pat kreipėsi į karius ir vidaus pajėgas, ragindami juos laikytis priesaikos Ukrainos žmonėms ir nevykdyti nusikalstamų įsakymų - nešaudyti į žmones.

14 val. 20 min. liga.net praneša, kad iš Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partijos traukiasi dar šeši parlamentarai - Ivanas Buško, Michailas Lanjo, Vasilijus Kovačas, Sergejus Mošakas, Ištvanas Gaidošas ir Aleksandras Presmanas. 

14 val. 15 min. Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo susirėmimų pradžios vasario 18-ąją iki vasario 20-osios vidurdienio žuvo 35 žmonės.

14 val. 10 min. Korrespondent.net praneša, kad Ukrainoje nebeparduodami traukinių bilietai iš Kijevo į šalies vakarus.

14 val. 05 min. Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį sakė:  „Mes, žinoma, bendradarbiavimą su partneriais ukrainiečiais pratęsime visomis kryptimis, dėl kurių tarėmės, (bet) tuo pačiu metu tam būtina, kad patys partneriai turėtų tonusą ir kad valdžia, kuri Ukrainoje dirba, būtų legitimi ir efektyvi, kad į tą valdžią, kaip į skudurą, kojų nesivalytų“. 

13 val. 50 min.  Ketvirtadienį iš Regionų partijos traukiasi jau antras politikas - Kijevo miesto administracijos vadovas Volodymyras Makejenko. Pasitraukęs iš partijos jis nurodė vėl atidaryti Kijevo metropoliteną.

13 val. 45 min. „Reuters" praneša apie 22 žuvusiuosius. Per pastarąsias 2 dienas žuvusiųjų skaičius pasiekė 50.

13 val. 40 min. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išplatino pranešimą, kuriame siūlo pasirašyti konstitucinį susitarimą ir taip padidinti pasitikėjimą tarp priešiškų stovyklų. Valstybės vadovo administracijos viršininkas Andrijus Kliujevas nurodo, kad tokiame dokumente galėtų būti išdėstytos planuojamos konstitucijos reformos esminės nuostatos, taip pat aiškūs šalių įsipareigojimai.

Tokią sutartį po jos pasirašymo galėtų patvirtinti Aukščiausioji Rada. A.Kliujevas tikina, kad V.Janukovyčius linkęs priimti opozicijos reikalavimus, todėl pritartų deryboms dėl konstitucijos pataisų ir prezidento galių apribojimo.

13 val. 10 min. Internete talpinami vaizdo įrašai, kuriuose matomi automatais „Kalašnikov" šaudantys pareigūnai (įrašas apačioje) ir nuo kulkų krintantys žmonės.

13 val. 04 min. Priešingai nei Vidaus reikalų ministerija, aktyvistai liga.net teigia, jog nuo viešbučio stogo „Ukraina" šaudantis snaiperis ar snaiperiai taikosi į demonstrantus ir nušovė jau 13 žmonių.

12 val. 50 min. Prezidentūros darbuotojai ketvirtadienį paraginti eiti namo. Iš „Regionų partijos" traukiasi deputatas Jurijus Šapovalovas, kuris teigia, jog stengėsi ieškoti taikaus krizės Ukrainoje sprendimo, tačiau jo pastangos buvo ignoruojamos.

12 val. 45 min. Ukrainos žiniasklaida praneša, kad iš Sočio namo grįžta dalis Ukrainos sportininkų. Kol kas įvardijama tik kalnų slidininkė Bogdana Macocka ir jos treneris tėvas.

12 val. 20 min. „Reuters" skelbia, kad ketvirtadienį Kijeve žuvo mažiausiai 21 žmogus.

12 val. 10 min. Liudininkai pasakoja apie dešimtis aukų. Aleksejus Perkinas „Facebook" rašo, jog aikštėje prie restorano „McDonald's" matė 10 aktyvistų kūnų, dar 8 - kitoje vietoje. "Visi su šautinėmis žaizdomis. Greitosios pagalbos automobilių - šimtai", - rašė ukrainietis. 5 kanalo korespondentas matė žmonių kūnus su šautinėmis žaizdomis galvoje, kakle ir širdyje. 

Įvykių vietoje esantys naujienų agentūros AFP korespondentai teigia, kad Kijeve per naujus susirėmimus žuvo mažiausiai 17 protestuotojų.

  Mažiausiai dešimties demonstrantų kūnai su šautinėmis žaizdomis gulėjo ant žemės šalia viešbučio „Kozackij“ neramumų židiniu tapusios Nepriklausomybės aikštės pakraštyje, o dar septyni kūnai buvo atvežti į viešbutį „Ukraina“ kitoje protestuotojų stovyklos pusėje.

12 val. 05 min. Patvirtinta informacija apie 10 žuvusiųjų prie viešbučio „Ukraina". Vidaus reikalų ministerija skelbia apie vieną žuvusį milicininką. VRM taip pat tvirtina, kad į jų žmones šaudo snaiperis.

11 val. 55 min. Krymo parlamento vadovas Vladimiras Konstantinovas neatmeta Krymo atsiskyrimo nuo Ukrainos galimybės, jeigu šalį apims smurtas. „Gali būti. Jeigu šalis grius. Visi juda to link", - V.Konstantinovo žodžius cituoja Urkainos leidiniai.

11 val. 50 min. liga.net praneša, kad Ukrainos parlamentarai 14 val. skubiai renkasi į Aukščiausiąją Radą. Kviečiamos ir visos visuomenės informavimo priemonės.

11 val. 45 min. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais. 

 Susitikime taip pat dalyvauja prezidento administracijos vadovas Andrijus Kliujevas ir Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Leonidas Kožara.

Anksčiau vienas Vakarų šalių pareigūnas pranešė, kad Kijeve viešintys trijų ES šalių diplomatijos vadovai atšaukė planuotą susitikimą su V.Janukovyčiumi dėl atsinaujinusio mirtino smurto Kijevo centre.

„Susitikimas neįvyko dėl saugumo priežasčių ir buvo atšauktas. Visas Kijevo centras nesaugus“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, įsiplieskus naujiems susirėmimams, per kuriuos žuvo mažiausiai per dešimt protestuotojų, o dar daug buvo sužeisti.

11 val. 35 min. zn.ua šaltiniai Ukrainos geležinkelių bendrovėje informuoja, kad į Kijevą rieda 40 vagonų su kariais.  

11 val. 30 min. Liudininkai socialiniuose tinkluose kalba apie 16 žuvusiųjų.

11 val. 20 min. darbą Kijeve stabdo Jungtinės Karalystės ir Kanados ambasados.

11 val. 15 min. Ukrainos opozicijos protestuotojai vėl užėmė vadinamuosius Spalio rūmus, kuriuose įsikūręs Tarptautinis kultūros ir meno centras.

Demonstrantai nustūmė milicijos pajėgas ir užėmė Europos aikštę bei Hruševskio gatvę, kur pradėjo statyti barikadas.

Pagrindiniame neramumų epicentre – Maidanu vadinamoje centrinėje Nepriklausomybės aikštėje – esama daug sužeistų aktyvistų, kurie neštuvais buvo išnešami iš aikštės ir automobiliais vežami į Kijevo merijos pastatą. Daugeliui nukentėjusiųjų sužalotos kojos ir galvos.

***

Ukrainos opozicijos lyderiai Arsenijus Jaceniukas iš „Batkyvščynos“ („Tėvynės“), Vitalijus Klyčko iš UDAR („Smūgio“) ir Olehas Tiagnybokas iš „Svobodos“ („Laisvės“) susitiko su Vokietijos, Prancūzijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrais.

 Jie aptarė būdus, kaip galima nutraukti kraujo liejimą ir tolesnį konflikto Ukrainoje eskalavimą.

„Buvo paskelbtos paliaubos. Pažeidė jas (milicijos specialiosios pajėgos) „Berkut“, kurios bandė sudeginti konservatoriją . Po to paliaubos baigėsi“. - sakė V.Klyčko, kurį citavo jo spaudos sekretorė Oksana Zinovjeva.

UDAR lyderis taip pat pabrėžė, kad protestuotojai „taikiai prastovėjo (per) naktį, bet juos apgavo“.

11 val. 10 min. Evakuojama ne tik Aukščiausioji Rada, bet ir vyriausybė.

11 val. 05 min. Naujienų agentūros „Reuters“ fotografas Nepriklausomybės aikštėje suskaičiavo 10 pledais uždengtų kūnų. 

Fotografas Vasilijus Fedosenka sakė matęs šešis kūnus, gulinčius aikštės šiaurės vakariniame pakraštyje, o vėliau pamatęs dar keturis kūnus už maždaug 100 metrų, kitoje aikštės pusėje.

Pasak fotoreporterio, tai buvo civilių kūnai.

10 val. 50 min.  Rusijos prezidento Vladimiras Putinas ir vėl ištraukė pažįstamą kozirį - pagrasino Ukrainai neskolinti žadėtų milijardų JAV dolerių. Prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija neatšaukia finansinės pagalbos Ukrainai antros dalies, bet iš pradžių situacija turi normalizuotis. Rusija anskčiau žadėjo 2 mlrd. JAV dolerių  pervesti šią savaitę.  

10 val. 40 min. JAV prezidentas Barackas Obama per spaudos konferenciją Meksikoje pareiškė, kad Ukrainos valdžia privalo kuo greičiau suformuoti bendrą vyriausybę, o vėliau surengti laisvus rinkimus. 

10 val. 35 min. Dešimtys vidaus pajėgų pareigūnų M.Hruševskio gatvėje pasidavė Maidano gynėjams. Jie pasidavė su garantija, jog bus saugūs. Gynėjai padarė jiems koridorių ir leido jiems saugiai nueiti į Nepriklausomybės aikštę. Apie 10 val. aktyvistams buvo pasidavusios kelios dešimtys pareigūnų.

10 val. 30 min. Pranešama, kad  Kijevo centre į Vidaus reikalų ministerijos pajėgų ir milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“ narius šaudo snaiperis, sužeista mažiausiai 23 jėgos struktūrų darbuotojai.

Tarnybos duomenimis, pro konservatorijos, esančios Nepriklausomybės aikštėje, langus „taikantis šaudoma iš šaunamojo ginklo milicijos darbuotojų pusėn“.

10 val. 25 min. Paskelbta Aukščiausiosios Rados evakuacija. Parlamentarai į posėdžius nesirinks ketvirtadienį ir penktadienį. 

 10 val. 10 min. protestuotojai metaliniais skydais ir kitokiais daiktais stiprina barikadą prie paminklo Kijevo įkūrėjams, taip pat ruošiasi Maidano gynybai, gamindami Molotovo kokteilius ir skaldydami grindinio trinkeles prie Centrinio pašto pastato.

 Aikštėje įsitvirtino opozicijos šalininkai iš Ukrainos provincijų; ten taip pat plūsta Kijevo gyventojai.

Instituskajos gatvėje atstatyta barikada, kuri buvo pralaužta antradienį.

9 val. 50 min. Tiesiogiai įvykius iš Maidano transliuojanti interneto televizija hromadske.tv rodo du greta vienas kito paguldytus pledais uždengtus lavonus.

9 val. 30 min. „LigaBiznesInform“ praneša, kad aktyvistai naudoja šaunamuosius ginklus, o „Berkut“ pareigūnai masiškai perkeliami iš gatvės Institutskaja ir užima pozicijas prie Aukščiausiosios Rados.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.