Ukrainoje - tūkstantiniai mitingai už Krymo atsiskyrimą

Pranešama, kad mitinguotojai rinkosi Odesoje. Nemenkas mitingas įvyko ir Charkove. Čia keli tūkstančiai prorusiškai nusiteikusių žmonių nešė 100 metrų ilgio Rusijos vėliavą ir mėgino prasibrauti į vietos valdžios administraciją. Pareigūnai kelias dešimtis aršuolių atstūmė, o likusieji patraukė prie Rusijos konsulato.

Protestas Donecke įvyko krymiečiams balsuojant referendume dėl prisijungimo prie Rusijos.<br>AP nuotr.
Protestas Donecke įvyko krymiečiams balsuojant referendume dėl prisijungimo prie Rusijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 16, 2014, 5:41 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:21 AM

Doneckas, Krymas, Rusija“, – skandavo minia, susirinkusi priešais didžiulę Lenino statulą pagrindinėje miesto aikštėje. Donecke gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, šis miestas yra buvęs nušalintojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus bastionas.

Protestas įvyko krymiečiams balsuojant referendume dėl prisijungimo prie Rusijos, kuris pakurstė Šaltojo karo stiliaus saugumo krizę prie rytinių Europos sienų.

„Jei Krymo žmonės nori referendumo ir gyventi nepriklausomai, tai nėra nusikaltimas“, – sakė šeštą dešimtį metų einanti Larisa per mitingą Donecke, kur vyko vieni didžiausių smurto protrūkių nuo to laiko, kai sukilimas Ukrainoje praėjusį mėnesį nuvertė prorusišką V.Janukovyčių.

Kitas demonstrantas sakė, jog visa, ko jie nori, yra teisė turėti savo žodį.

„27 mln. žmonių Ukrainoje laiko JAV prezidentą Baracką Obamą tironu, nes jis remia naująją vyriausybę Kijeve ir neleidžia mums turėti demokratijos, – sakė 30 metų verslininkas Sergejus Jažgunovičius. – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori demokratijos, jis nori referendumo“.

56 metų Oleksandras pripažino, kad Doneckas gali nepasekti Krymo pavyzdžiu, bet jiems „reikės kažkokio referendumo, siekiant sužinoti, ko žmonės nori“.

„Nepasakyčiau, kad daug žmonių čia pultų Rusijos link, bet žmonės nori daugiau nepriklausomybės, daugiau teisių“, – sakė šis informacinių technologijų darbuotojas, kuris savo pavardės nenurodė.

Ukrainos rytuose šią savaitę buvo sugrįžęs kruvinas smurtas – pirmą kartą nuo V.Janukovyčiaus nušalinimo. Du žmonės, tarp jų – Maskvos šalininkas, penktadienį žuvo per susirėmimus Charkove – kitą dieną po to, kai Donecke buvo mirtinai užbadytas naujosios Kijevo valdžios šalininkas.

Pranešama, kad mitinguotojai rinkosi Odesoje. Nemenkas mitingas įvyko ir Charkove. Čia keli tūkstančiai prorusiškai nusiteikusių žmonių nešė 100 metrų ilgio Rusijos vėliavą ir mėgino prasibrauti į vietos valdžios administraciją. Pareigūnai kelias dešimtis aršuolių atstūmė, o likusieji patraukė prie Rusijos konsulato.

Anot liudininkų, konsulato atstovams mitinguotojai įteikė prašymą, kad Rusija apgintų jų teises bei „įvestų į Charkovą ir Charkovo sritį Rusijos federacijos taikdarius“.

„Referendumai“ vyksta ir kituose miestuose

Žaibiškai surengti „referendumai“ jau vyksta ir kituose Ukrainos miestuose. Antai netoli sienos su Rusija esančiame Luganske apie pusė tūkstančio mitinguotojų dalijosi ir čia pat pildė lapelius, kuriuose buvo įrašyti separatistiniai klausimai: ar palaikote, kad Lugansko sritis taptų federaliniu Ukrainos vienetu; ar esate už stojimą į Muitų sąjungą; ar pasitikite Ukrainos prezidento pareigas einančių Aleksandru Turčinovu ir jo paskirtais pareigūnais.

Ukrainos pietuose, netoli Krymo autonominės respublikos įsikūrusiame Mykolajeve irgi vyksta panašus „balsavimas“.

Prorusiško mitingo dalyviams dalijami biuleteniai su dviem klausimais: ar sutinkate, kad Ukraina taptų federacine valstybe; ar palaikote idėją sukurti Novorusijos federalinį rajoną, į kurį įeitų Mykolajevo, Odesos ir Chersono sritys.

Beje, didžioji dalis šių mitingų vyksta nepaisant to, kad vietos teismai šiomis dienomis yra uždraudę mitinguoti miestų centruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.