JAV viceprezidentas atvyko į Varšuvą, vėliau leisis Vilniuje

JAV viceprezidentas Joe Bidenas antradienį atvyko į Varšuvą užtikrinti Lenkijai ir Baltijos valstybėms, kad JAV apsaugos jas nuo bet kokios Rusijos agresijos bei veiksmų, kurių buvo imtasi Ukrainos Krymo pusiasalyje, skelbia „The Washington Post“.

Varšuvoje JAV viceprezidentas J.Bidenas (kairėje) susitiko su lenkijos premjeru D.Tusku ir pažadėjo Amerikos paramą.<br>AP nuotr.
Varšuvoje JAV viceprezidentas J.Bidenas (kairėje) susitiko su lenkijos premjeru D.Tusku ir pažadėjo Amerikos paramą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-18 15:28, atnaujinta 2018-02-15 07:58

Per dvi dienas truksiančius susitikimus su Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos vadovais J.Bidenas, kaip tikimasi, pažadės naujas, tačiau kuklias karines ir ekonomines priemones NATO aljansui sustiprinti ir pareikš solidarumą gilėjant krizei Ukrainoje.

J.Bideno vizitas skirtas pasiųsti aiškią žinią Rusijai, patvirtinti JAV ir Europos Sąjungos pirmadienį paskelbtas sankcijas Rusijos pareigūnams ir kitiems asmenims, susijusiems su Krymo atsiskyrimu.

Lenkija ir Baltijos valstybės yra mažiau pažeidžiamos nei Ukraina dėl to, kad narystė NATO užtikrina, jog šalys iškilus grėsmei bus apsaugotos. Tačiau jų istorija Sovietų Sąjungoje kelia didelį susirūpinimą, kurį dar labiau paaštrino Rusijos intervencija Ukrainoje.

Situacija Ukrainoje yra svarbus politinis klausimas Lenkijoje, kur opozicija įspėjo, kad Varšuva gali būti kitas Maskvos taikinys, ir pažėrė kritikos ministro pirmininko Donaldo Tusko vyriausybei, palaikiusiai konstruktyvius santykius su Rusija.

Siekdamas nuraminti aistras, J.Bidenas, kaip manoma, paskelbs papildomus žingsnius karinėse pratybose ir kitose srityse norint sustiprinti NATO, informavo administracijos pareigūnas. JAV į Lenkiją jau pasiuntė 12 naikintuvų F-16, dar 6 naikintuvai F-15 papildė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

Pasak pareigūno, J.Bidenas nesiruošia paskelbti apie amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos Lenkijoje ir Rumunijoje pokyčius. Kaip pranešama, sistema yra skirta numušti balistines raketas iš kitų šalių, ypač Irano, o ne atremti Rusijos grėsmę.

Be kita ko, JAV viceprezidentas taip pat iškels klausimą dėl energetikos sektoriaus saugumo Europos šalyse, kurių dauguma daugiau nei trečdalį gamtinių dujų importuoja iš Rusijos.

J.Bidenas paragins valstybes išplėsti savo energijos šaltinius investuojant į skalūnų dujų ir atominę technologiją bei sumažinant priklausomybę nuo Rusijos strategijos, pagal kurią dujų eksportas naudojamas kaip politinis ginklas.

J.Bidenas Varšuvoje jau susitiko su D.Tusku, taip pat suplanuoti susitikimai su prezidentu Bronislawu Komorowskiu ir Estijos vadovu Toomu Hendriku Ilvesu, kuris į Lenkiją atvyko oficialaus vizito. Antradienio vakarą J.Bidenas atskris į Vilnių, o jau trečiadienį Lietuvos sostinėje JAV viceprezidentas dalyvaus susitikimuose su prezidente Dalia Grybauskaite ir Latvijos vadovu Andriu Berziniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.