Pavojaus nuojauta: rusų kariai juda link Charkovo

Ukrainos gynybos ministerija informuoja, kad Rusija permeta savo kariuomenę iš Lugansko į Černigovo sritį, netoli Charkovo miesto. Zn.ua rašo, kad pasieniečiai fiksuoja pravažiuojančią Rusijos karinę techniką, tarp kurios yra ir tankų.

Pasieniečiai fiksuoja pravažiuojančią Rusijos karinę techniką, tarp kurios yra ir tankų.<br>AP nuotr.
Pasieniečiai fiksuoja pravažiuojančią Rusijos karinę techniką, tarp kurios yra ir tankų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2014, 10:43 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:54 AM

Toks elgesys - ne atsitiktinis. Iš Černigovo srities daug lengviau pasiekti Charkovą - svarbų, istorinį Ukrainos miestą.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos, prieš Charkovo pasienio dalinio pozicijas disokuojami desantininkai.

Nauja slapta JAV žvalgybos ataskaita rodo, kad yra didesnė tikimybė nei anksčiau buvo manoma, kad Rusijos pajėgos įžengs į Rytų Ukrainą.

Du Baracko Obamos administracijos pareigūnai pristatė ataskaitą, tačiau atsisakė būti įvardinti dėl delikataus informacijos pobūdžio. Pareigūnai akcentavo, kad informacija nėra neabejotina, tačiau pastarąsias tris keturias dienas buvo gauta nerimą keliančių ženklų.

„Tai pakeitė mūsų nuomonę dėl Rusijos tolesnės intervencijos, kuri atrodo labiau tikėtina nei anksčiau buvo manoma“, - sakė vienas pareigūnų.

Rusijos pajėgų sutelkimas dalinių dydžiu bei karine technika primena Maskvos kariuomenės veiksmus prieš įsiveržiant į Čečėniją ir Gruziją, CNN sakė pareigūnas.

JAV kariuomenės ir žvalgybos pareigūnai ataskaitą pristatė Kongrese.

Respublikonų ginkluotės komiteto nariai netrukus trečiadienio vakarą išsiuntė laišką į Baltuosius rūmus, kuriame pareiškė susirūpinimą dėl susidariusios situacijos.

Į CNN rankas patekusiame ataskaitos variante sakoma, kad komiteto nariai yra „itin susirūpinę dėl naujos informacijos“.

Komitetas teigė, kad „puikiai suvokiama, jog Maskva gali įsiveržti į Rytų ir Pietų Ukrainą iki pat vakaruose esančios Padniestrės ir taip pat užgrobti Baltijos teritoriją“.

Komiteto nariai pažymėjo, kad NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų vadas Europoje generolas Philipas Breedlove'as įspėjo, kad rusai turi pakankamas pajėgas, kad įsiveržtų į šias teritorijas.

Anot amerikiečių pareigūnų, daugiau nei 30 tūkst. rusų karių, dislokuotų Ukrainos pasienyje, kartu su papildomomis pajėgomis, kurios jau yra mobilizuotos ir laukia nurodymų, suteikia Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui galimybę įsiveržti į Ukrainą anksčiau nei JAV gali prognozuoti.

Be kita ko, remiantis papildoma žvalgybos informacija, pasienio regione yra „stiprinamos“ Rusijos pajėgos, teigė pareigūnai. Visi dislokuoti kariai yra pasiruošę galimiems kariniams veiksmams.

Vašingtono manymu, Rusija gali nuspręsti įsiveržti į Rytų Ukrainą, kad nutiestų sausumos tiltą į Krymą.

Spėjama, kad Rusijos pajėgos gali veržtis į tris Ukrainos miestus - Charkovą, Luganską ir Donecką. Kaip rodo JAV žvalgybos informacija, šiuo metu Rusijos pajėgos yra dislokuotos Rostove, Kurske ir Belgorode bei jų aplinkinėse teritorijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.