Ukrainoje sulaikyta karinga 23 metų Rusijos šnipė

Ukrainos saugumo tarnyba Chersone sulaikė Rusijos pilietę, kuri vykdė Rusijos specialiųjų tarnybų užduotis destabilizuojant padėtį Ukrainos pietinėse apskrityse, rašo korrespondent.net. Rusijos agentė pasirodė esanti jauna 23 metų mergina Marija Koleda.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 9, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:53 PM

Į Chersoną M.Koleda atvyko balandžio 4 d. Pasak jos pačios, tai jau devintoji jos kelionė į Ukrainą.

Balandžio 5-6 dienomis mergina dalyvavo virtinėje susitikimų su Chersono prorusiškų judėjimų lyderiais ir aktyvistais, taip pat aplankė kai kuriuos rajonų centrus ir patikrino vietinę situaciją.

Ukrainos saugumiečių duomenimis, balandžio 7 d. ji tiesiogiai dalyvavo susirėmimuose prie Nikolajevo apskrities administracijos, per juos panaudojo šaunamąjį ginklą. Juo, jos pačios žodžiais tariant, sužeidė tris žmones. Po šių įvykių mergina sugrįžo į Chersono apskritį.

Operatyvininkai nustatė, kad balandžio 8 d. M.Koleda pranešė savo kuratoriui Rusijos Federacijoje, kad aktyvistai turi „neribotus kiekius“ savadarbių sprogstamųjų užtaisų, ir kad jie pelnė pasitikėjimą, kad jiems būtų galima duoti šaunamuosius ginklus.

Taip pat ji atsiskaitė dėl dviejų diversantų grupių parengimo (7 žmonių grupės iš Chersono ir 6 žmonių iš Naujosios Kachovkos), kurios turėjo vykti į Donecką dalyvauti masiniuose neramumuose.

Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis, M.Koleda taip pat gavo nurodymus išsiaiškinti Ukrainos pasienio tarnybos apsiginklavimą prie sienos tarp Krymo ir pagrindinės Ukrainos dalies bei kokios yra galimybės įvažiuoti į Ukrainą iš Krymo pusės.

M.Koledos paskyroje socialiniame tinkle gausu nuotraukų, kuriose ši mergina pozuoja apsivilkusi militaristinio stiliaus rūbais, demonstruoja fizinio pasirengimo įgūdžius. Jos anketoje užrašyta Otto von Bismarcko citata: „Revoliucijas ruošia genijai, vykdo romantikai, o jų vaisiais naudojasi prašalaičiai“.

Per sulaikymą iš Rusijos pilietės buvo atimtas trauminis pistoletas, perdarytas į šaudantį koviniais šoviniais, ir metodinės rekomendacijos diversinių grupių rengimui. Šiuo metu saugumiečiai atlieka atitinkamus operatyvinius ir tyrimo veiksmus.

Per pastarąjį mėnesį Ukrainos saugumas sulaikė rekordinį šnipų kiekį. Daugiausiai jų būna sulaikoma Kijeve, Lvove, Černigove ir Odesoje.

Pavyzdžiui, kovo 20 d. Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė Rusijos pilietį Makarovą – Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo centrinės žvalgybos valdybos etatinį darbuotoją. Saugumiečiai išsiaiškino, kad sulaikytasis dvejus metus buvo Ukrainos teritorijoje su svetimais duomenimis (kaip Ukrainos pilietis) ir aktyviai verbavo ukrainiečius, daugiausiai kariškius, teikti informacijai, kuri yra valstybinė paslaptis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai