Ukrainos dvasininkas per Velykas smerkia Rusijos agresiją

„Galiausiai Ukraina liks vieninga“, – pridūrė jis.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-20 12:24, atnaujinta 2018-02-14 12:52

„Prieš mūsų taikią šalį, kuri savanoriškai atsisakė branduolinių ginklų, vykdoma agresija, ... neteisingumas, – savo Velykų homilijoje sakė patriarchas Filaretas, kurį citavo vietos žiniasklaida. – Šalis, kuri garantavo mūsų teritorijos vientisumą ir neliečiamumą, įvykdė agresiją“.

„Dievas negali būti blogio pusėje, tad ukrainiečių liaudies priešas yra pasmerktas pralaimėjimui. Viešpatie, padėk mums prikelti Ukrainą“, – sakė hierarchas, kuris vadovauja vienai iš trijų Ukrainos Ortodoksų Bažnyčių.

Tai buvo itin atviras įsikišimas tokiu metu, kai daugelis ukrainiečių sako, kad dieną, kai krikščionys švenčia Kristaus prisikėlimą iš numirusiųjų, meldžiasi už taiką su savo kaimyne.

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas per savo Velykų kalbą reiškė geresnių laikų viltį: „Gyvename lemiamu laiku, kai Ukrainos žmonės ryžtingai patvirtinto savo laisvės ir teisingumo siekį“, – sakė jis.

Tuo tarpu Maskvos ir Visos Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, kuriai, nepaisydamos politinės įtampos, ištikimybę išlaiko daug ortodoksų parapijų Ukrainoje, galva per Velykas ragino siekti taikos.

„Šiandien ypatingai meldžiamės už Rusijos ir Ukrainos žmones, kad taika karaliautų mūsų kraujo ir tikėjimo brolių ir seserų širdyse ir protuose, kad ryšiai, kuriuos praradome, ir taip reikalingas bendradarbiavimas būtų atkurti“, – sakė patriarchas Kirilas.

Tarp tikinčiųjų, kurie vidurnaktį atėjo pasimelsti į Šv.Vladimiro katedrą Kijevo centre, kur Kristaus prisikėlimas buvo palydėtas džiaugsmingu varpų gaudesiu, buvo daug tokių, kurie sakė, kad yra susirūpinę dėl įvykių, bet priešiškumo rusams nejaučia.

„Visi meldžiasi už taiką“, – sakė 25 metų studentė Nataša su šaliku pridengtais plaukais ir kraitele velykinių kiaušinių rankoje.

Fizikė Antonina Pavelec, kuri namo iš bažnyčios ėjo su mirksinčiu žibintuvu, sakė, jog Kremlius paprasčiausiai nesuprato, kad „ukrainiečiai yra kitokie žmonės“.

Jos vyras Serhijus, kuris nešė dvi velykinių kiaušinių pintines, sakė: „Norime būti artimi Rusijai, bet – būti patys sau“. Jo nuomone, separatistai šalies rytuose yra mažuma.

„Galiausiai Ukraina liks vieninga“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.