Kijevo centre barikados ardomos, priemiestyje - statomos

Daugiau nei du mėnesius tarp Kijevo valdžios ir Maidano aktyvistų vykusios derybos dėl barikadų išardymo pagaliau pasiektos – miesto komunalininkams leista išardyti kai kurias barikadas aplink Nepriklausomybės aikštę, tačiau miesto pakraštyje vyksta atvirkščias procesas, vietos gyventojai čia renčia naujus įtvirtinimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, specialiai lrytas.lt, Kijevas

Apr 23, 2014, 7:07 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:20 PM

Apie tai, kad reikia išardyti miesto centro nepuošiančias barikadas ir atlaisvinti kai kuriuos kelius miesto centre buvo pradėta kalbėti vasario pabaigoje, vos tik buvo pasirašyta sutartis tarp opozicijos lyderių ir tuometinio šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus.

Aukščiausios Rados naujuoju Kijevo meru paskirtas Jurijus Lucenka vos po poros dienų nuo vadovavimo miestui pradžios pareiškė, kad barikados bus išvalytos, tačiau tam griežtai paprieštaravo Nepriklausomybės aikštėje likę žmonės: „Mes statėme, mes nuspręsime ir kada jas išardyti“.

Tada J.Lucenka savo idėjos atsisakė, tačiau dabar darbai Maidane vyksta pilnu tempu. Anksčiau ne kartą patys savo barikadas tvarkę ir šiukšles kuopę maidaniečiai leido sutvarkyti dalį teritorijos.

Antradienį ir trečiadienį miesto komunalininkai plušo pačioje Maidano širdyje, prie milicijos ir „Berkuto“ sudegintų Profsąjungų rūmų, o trečiadienį darbai prasidėjo ir Hruševskio gatvėje prie „Dinamo“ stadiono“ kolonados, kur sausio 19-ąją prasidėjo pirmieji rimti susirėmimai tarp V.Janukovyčiui pavaldžių jėgos struktūrų pareigūnų ir iki to laiko taikiai protestavusių maidaniečių.

„Dinamo“ stadiono kolonada jau perdažyta, ant jos nebeliko jokių „Molotovo kokteilių“ ir gaisro žymių. Dabar nuo kelio nukeliami ir išvežami gelžbetoniniai blokai, ardomos iš šaligatvio plytelių pastatytos barikados.

Barikadų kitose Nepriklausomybės aikštės vietose komunalininkams kol kas ardyti neleista.

Švarinant miesto centrą, jo pakraščiuose, baiminantis Rusijos aktyvistų provokacijų gegužės 1-ąją ir 9-ąją dienomis, vėl statomos vasarį išardytos barikados.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, barikadas stato vietiniai gyventojai, o juose patruliuoja milicijos pareigūnai, vietos aktyvistai ir ginkluoti medžiotojų būrelių nariai.

Jau yra įrengti trys, taip vadinamosios liaudies kontrolės postai, – kelyje iš Charkovo ties Borispoliu bei šalia Kaciubensko ir Vyšnevo.

Tikimasi, kad patikros postai prie visų į Kijevą vedančių kelių bus įrengti iki gegužės 1-osios, tačiau šįkart jų išardyti neplanuojama iki situacija šalyje stabilizuosis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.