Rusijos premjeras prabilo apie naująjį šaltąjį karą

Rusija ir Vakarų galingosios

D.Medvedevas davė interviu televizijai „Bloomberg“.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
D.Medvedevas davė interviu televizijai „Bloomberg“.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 20, 2014, 6:51 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:26 PM

„Iš esmės, mes lėtai, bet užtikrintai artėjame link antrojo Šaltojo karo, kurio niekam nereikia“, – sakė D.Medvedevas interviu televizijai „Bloomberg“.

Rusijos premjeras griežtai sukritikavo JAV prezidento Baracko Obamos atsaką į Ukrainos krizę pareikšdamas, jog apgailestauja, kad Vašingtonas sugriovė ilgus metus darbo, nuveikto gerinant santykius ir „perkraunant“ šių dviejų šalių santykius.

„Manau, kad prezidentas Obama galėtų būti politiškai taktiškesnis diskutuodamas apie šias problemas, – kalbėjo D.Medvedevas interviu, kuris buvo įrašytas jo užmiesčio rezidencijoje. – Ir kai kurie sprendimai, kuriuos priėmė Jungtinių Valstijų administracija, mane nuvilia“.

Pasak jo, kartu su JAV lyderiu buvo padaryta daug ko naudinga abiejų šalių santykiuose; gana ilgai B.Obamai pavykdavo priimti „maksimaliai santūrius, tikslius, subtilius, intelektualius ir inteligentiškus sprendimus“.

„Tai, kas daroma dabar, deja, įrodo, kad tokių sprendimų ištekliai JAV administracijoje baigėsi; tai blogai, ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms taip pat“, – pažymėjo jis.

„Labai gaila, kad visa tai, ką mes su juo padarėme, tie rezultatai, kuriuos mes gavome, praktiškai dauginami, kaip sakoma, iš nulio“, – sakė premjeras.

Pasak D.Medvedevo, Rusija „per daug nekomentavo sankcijų ir neatsakė į jas per daug griežtai, nors galėtų padaryti tam tikrų nemalonumų toms šalims, kurios įveda tas sankcijas“, – sakė jis.

Rusija turėtų pasirašyti stambią sutartį dėl dujų pardavimo Kinijai, prezidentui V.Putinui atvykus oficialaus vizito į Pekiną, pareiškė D.Medvedas, pridurdamas, kad Rusija galėtų nukreipti visas Europai skirtas dujas į Kiniją.

„Esama didelės tikimybės, kad bus pasirašyta sutartis, vadinasi ir susitarimai ilgam laikotarpiui, – sakė Rusijos premjeras. – Šalys susitarė, kad tai bus strateginis ir visavertis bendradarbiavimas, planuojamas daugeliui metų“.

Maskvai ši dujų pardavimo sutartis yra ypatingai svarbi, kadangi dėl Ukrainos krizės pablogėjus jos santykiams su Europos Sąjunga ir Jungtinėmis Valstijomis Rusijai gresia didžiulis ekonominis nuosmukis.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos vadovas antradienį sutarė stiprinti ryšius tarp šalių, o Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, jog šalių lyderiai pasirašė „daug“ sutarčių.

Europos Sąjunga siekia sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos gamtinių dujų, iš kurių 15 procentų ateina į Europą per Ukrainą, tačiau D.Medvedevas sakė manantis, jog Vakarų Europa neturi kitos išeities, kaip tik vartoti Rusijos dujas.

„Kol kas nėra perspektyvios alternatyvos Rusijos ištekliams“, – sakė D.Medvedevas.

Pasak jo, pagal „blogiausio atvejo scenarijų“ Rusija galėtų perkelti savo gamtinių dujų tiekimą iš Europos į Kiniją.

„Jeigu žiūrėsime į visiškai blogą perspektyvą, grynai teoriškai, Europai neparduotos dujos galėtų būti nukreiptos į Kiniją“, – kalbėjo premjeras ir pabrėžė, kad „tai kol kas visiškai teorinė galimybė“.

Tačiau Rusija turi „pakankamus pajėgumus ir užtektinai dujų, kad galėtų jas tiekti ir rytine, ir vakarine trąsomis“, – pridūrė D.Medvedevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.