Atrieda zombiai? Planas yra

Ima plisti klastingas virusas, netrukus pasaulį užvaldo zombiai, o žmonijos likučiams civilizaciją tenka pradėti kurti iš naujo. Holivudas? Taip, bet tokiam scenarijui yra pasiruošta ir realybėje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Foreign Policy“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-29 07:56, atnaujinta 2018-02-13 10:09

Iš visų Amerikos valstybinių institucijų armijoje planavimas visada buvo labai svarbus.

Kariškiai visuomet pasiruošę atsiversti aplanką su užrašu „Ypač slapta“ („Top Secret“).

Rusija paleido atominę bombą? Mes pasiruošę. Reikia išlaisvinti narkotikų kartelių pagrobtą JAV ambasadorių? Pasiruošę.

O kaip dėl zombių apokalipsės? Ar yra sukurta smulki strategija, nurodanti, kaip likti gyviems?

Pasirodo, tikrai taip.

Kariškiai žinotų, ką daryti

Tai gal ir skamba neįtikėtinai, bet JAV gynybos departamentasPentagonas – turi parengęs planą, kaip elgtis, jei pasirodytų zombiai, kitaip vadinami vaikščiojančiais negyvėliais ar prisikėlusiais numirėliais.

Žurnalas „Foreign Policy“ išsiaiškino, kad JAV ginkluotosios pajėgos tiksliai žinotų, ką daryti, kad „žmogiena mintantys negyvėliai“ neišnaikintų „žmonių, kurie nėra zombiai“.

Pasirodo, į slaptą armijos kompiuterių tinklą įkeltas dokumentas CONOP 8888 ir yra išsigelbėjimo zombių invazijos atveju planas. Strategams tarsi ant lėkštutės išvardyti veiksmai, kurių tektų imtis, jei pultų zombiai.

O pastarųjų rūšių netrūksta. Vienaip atakuotų numirėlės vištos, kitaip – zombiai vegetarai. Neatmetama, kad pultų ir „zombiai, sukurti pasitelkus juodąją magiją“.

Vištos jau geba prisikelti

CONOP 8888 sukurtas 2011-ųjų pavasarį. Ir nors dokumento turinys skamba kaip parodija, jo autoriai iškart pabrėžia: „Šis planas tikrai nebuvo surašytas kaip juokai.“

Vis dėlto plano tikslas – labiau ne noras apsiginti nuo zombių, kurie, žinoma, tėra pramanas, o patarti kariškiams, kaip reaguoti į bet kokią masinę ataką. Zombiai tiesiog pasitelkti kaip patrauklus populiariosios kultūros elementas.

„Šis dokumentas nėra oficialus strateginis planas. Tai tiesiog pratybų įrankis“, – „Foreign Policy“ patikino JAV strateginės vadovybės atstovė Pamela Kunze.

Tačiau vaizduotės dokumento autoriams netrūksta. Antai „blogiausiu įmanomu scenarijumi“ vadinama padėtis, kai daug zombių puola ir ėda daug žmonių, užkratą skleidžiančių ypač greitai, o kovos su jais priemonės neefektyvios.

Į zombių katalogą įtrauktos būtybės, į Žemę atsiųstos ateivių, taip pat sukurtos bioinžinierių, kuriems nepasisektų taip kaip rašytojos Mary Shelley sukurtam mokslininkui Viktorui Frankenšteinui.

Tiesa, zombiai vegetarai žmonėms nepavojingi: „Tai zombiai, kurie nekelia grėsmės žmonėms, nes jie neėda mėsos.“

Savo ruožtu vištos zombės jau egzistuoja. Kai ūkininkai nusenusias, kiaušinių dėti nebegalinčias vištas nunuodija anglies monoksidu ir jas užkasa, būna, kad jos atsigauna ir atsikapsto į žemės paviršių.

Netrūksta ir pašaipų

Dokumentas surašytas naudojant gausybę karinių terminų ir netgi primena instrukcijas partizaninio karo dalyviams, kaip sutriuškinti sukilėlius, kurie šiuo atveju būtų būtent zombiai.

„Baigiamoji stadija – atkurti civilių valdžią.

Labai svarbu būti pasiruošus pasiųsti pajėgas sunaikinti užsilikusių zombių stovyklų“, – skelbiama CONOP 8888 ir priduriama, kad prezidentas bei gynybos sekretorius pasirūpins pagalba labiausiai nukentėjusioms teritorijoms.

Žinoma, jei armijos mantra yra „Būkime pasiruošę“, toks gidas prasmės turi. Tačiau aukščiausiuose Pentagono valdžios sluoksniuose abejonių ir pašaipų nestinga.

„Tikiuosi, kad tiek pat pastangų įdėjome ir ruošdamiesi stabdyti kiaušinius dedančius drakonus“, – kūrybingiems saviškiams įgėlė vienas Gynybos departamento atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.