Gyvenimą Donecke visiškai kontroliuoja Slovjansko teroristai

Ištuštėjęs miestas, uždarytos parduotuvės, gatvėmis važinėjantys automobiliai be valstybinių numerių ir ginkluoti rusų bei čečėnų teroristai – taip šiomis dienomis atrodo apie 900 tūkst. gyventojų turintis Doneckas.

Separatistai baugina Donecką.<br>AP nuotr.
Separatistai baugina Donecką.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 7, 2014, 7:21 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:11 AM

Savaitgalį į miestą iš Ukrainos karių išvaduoto Slovjansko persikraustę teroristai dar labiau įkaitino atmosferą mieste, kuris jau ir taip keturis mėnesius neturėjo ramybės.

Atvykėliai užima vis daugiau pastatų

„Padėtis labai įtempta“, – portalui lrytas.lt sakė Donecko srities administracijos spaudos tarnybos vadovas Ilja Suzdalevas.

„Liūdna, gatvės tuščios, mieste grupelėmis po 3–4 vaikšto ginkluoti žmonės, dar daugiau jų zuja automobiliais po miestą“, – pasakojo I.Suzdalevas.

Pasak jo, atvykėliai mieste jaučiasi lyg namie. Miesto centre jie užėmė dar kelis pastatus, esančius netoli dar kovo pradžioje užimtos Donecko administracijos.

Per porą dienų teroristų rankose atsidūrė Mokslinių tyrimų centras, Mokslų akademija, Donecko nacionalinio universiteto bendrabutis.

Vasarą dalis studentų yra išvažiavę, tačiau bendrabutyje buvo likę nemažai gyventojų, kurie mieste yra susiradę darbus ir net norėdami negalėjo išvykti iš Donecko. Juos ginkluoti užpuolikai tiesiog išmetė į gatvę, neleidę pasiimti net pačių reikalingiausių daiktų.

Uždaromos įmonės ir parduotuvės

Netoli Donecko srities administracinio pastato esančios savivaldybės teroristai kažkodėl iki šiol nelietė. Miesto meras ir kiti savivaldybės darbuotojai vis dar gali normaliai dirbti, kaip ir nemažai kitų valstybinių įstaigų.

Vis dėlto pirmadienį mieste nedirbo didžioji dalis mažų parduotuvių, uždaryti kai kurie prekybos centrai. „Parduotuvių savininkai nusprendė nerizikuoti ir parduotuves uždaryti, taip pat yra nemažai įmonių, kurių vadovai savo darbuotojus šiandien paleido anksčiau iš darbo arba leido jiems iš viso neatvykti“, – pasakojo I.Suzdalevas.

Teroristų bijo net vietos koloradai

Nors mieste kriminalinė situacija tik blogėja, kasdien įvykdomi keli ginkluoti apiplėšimai, grobiami žmonės, kurie išvežami nežinoma kryptimi, žurnalistės Natalijos Uzbagoinovos teigimu, mieste jau antrą naktį nebeaidi šūviai.

N.Uzbagoinovos nuomone, tylos naktimis priežastis paprasta – karo patirties turinčių atvykėlių iš Slovjansko bijo mieste iki šiol šeimininkavę prorusiški separatistai ir jiems talkinę vietos gyventojai.

„Jie visiškai kontroliuoja miestą, jaučiasi savimi pasitikintys“, – portalui lrytas.lt sakė žurnalistė.

Pasak N.Uzbagoinovos, tai juntama net aplink miestą esančiuose patikros postuose, kuriose anksčiau šeimininkavo separatistai.

Šeštadienį į miestą atvykę ginkluoti kariai postuose yra tokie savimi pasitikintys, kad sumažino net išvykstančių žmonių patikrą.

„Mieste veikia visuomeninis transportas, važinėja traukiniai, iš miesto galima išvažiuoti ir į jį įvažiuoti“, – kalbėjo N.Uzbagoinova.

Gyventojai gelbėja savo turtą

Nemažai Donecko gyventojų jau yra išvykę, nemažai jų vis dar stebi situaciją ir, jei padėtis dar pablogėtų, jie taip pat paliktų gimtuosius namus.

Apie išvažiavimą iš miesto jau svarsto ir Natalija, tačiau kol kas ji apsisprendė gelbėti tik savo automobilį. Pirmadienį jį nuvairavo į saugesnę vietą už miesto.

Pasak N.Uzbagoinovos, baisu ne tik dėlto, kad automobilį gali atimti teroristai, o tai vyksta nuolat, bet ir todėl, kad jis gali nukentėti nuo šūvių, sprogimų ar gaisrų.

„Šiandien prie vieno didelio garažų masyvo buvo milžiniškas gaisras, kuris vos nepersimetė į garažus, todėl nusprendžiau pervežti automobilį į saugią vietą, kol turiu tokią galimybę“, – kalbėjo N.Uzbagoinova.

Paklausti, kuo karas Donecke gali baigtis, abu pašnekovai atsakė vienodai: „Miestas visiškoje nežinioje, dabartis baisi, ateitis neaiški.“

Susprogdintas geležinkelio tiltas

Pirmadienį apie 13 val. netoli Novobachmutivkos kaimo teroristai susprogdino geležinkelio tiltą, ant kurio tuo metu stovėjo krovininis traukinys.

Dalis tilto užgriuvo ant kelio Slovjanskas–Doneckas–Mariupolis.

Automobilių eismas dėl tilto susprogdinimo buvo nukreiptas aplinkiniais keliais. Teigiama, kad incidento metu žmonės nenukentėjo.

Donecko savivaldybė pirmadienį išplatino pranešimą, kuriame gyventojus paragino likti namuose ir stengtis kol kas niekur nevažinėti, neiti iš namų ir ypač nesivelti į konfliktus su ginkluotais teroristais.

„16.30 val. situacija mieste stabiliai įtempta“, – teigiama miesto mero Aleksandro Lukjančenko kreipimesi į gyventojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.