Futbolo stebėti atvykęs V. Putinas Brazilijai įsiūlė raketų

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui oficialiai išreiškė norą, kad jos šalis norėtų įsigyti iš Maskvos priešlėktuvinės gynybos sistemų ir bendradarbiauti branduolinės energetikos sektoriuje.

V.Putinas Brazilijos prezidentei pateikė viliojantį tarptautinio bendradarbiavimo pasiūlymą.<br>"RIA Novosti" nuotr.
V.Putinas Brazilijos prezidentei pateikė viliojantį tarptautinio bendradarbiavimo pasiūlymą.<br>"RIA Novosti" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 15, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:45 PM

Per savo ambicingą kelionę po Lotynų Ameriką V.Putinas jau aplankė Kubą ir Argentiną, siekdamas užsitikrinti pritarimą savo politiką, vykstant priešpriešai su Vakarų šalimis dėl Ukrainos.

Brazilijos ir Rusijos lyderiai pasirašė sutarčių dėl bendradarbiavimo gynybos sektoriuje, ekonomikoje, technologijų bei sveikatos apsaugos srityse.

„Pabrėžiame bendradarbiavimo gynybos ir taikaus branduolinės energijos panaudojimo srityse svarbą“, – sakė kairuoliškų pažiūrų D.Rousseff, stovėdama šalia V.Putino per jų susitikimą prezidentūroje – Planalto rūmuose. Prieš tai V.Putinas su D.Rousseff stebėjo Pasaulio futbolo čempionato finalo rungtynes Rio De Žaneire.

Pagal jųdviejų pasirašytą karinio bendradarbiavimo sutartį, abiejų šalių armijos ateinantį dalyvaus bendrose pratybose, per kurias kariai mokysis naudoti trumpojo ir vidutinio nuotolio „žemė oras“ tipo raketų bei priešlėktuvinės sistemas „Pancir S1“, kurių Brazilija planuoja įsigyti artimiausiu laiku. Šiuo metu Brazilija - didžiausia Pietų Amerikos valstybė beveik neturi jokių priešlėktuvinės gynybos sistemų, išskyrus kelias dešimtis artimojo nuotolio raketų "Igla".

 Be to, Brazilija sutiko, kad jos teritorijoje bus steigiamos kelios Rusijos palydovinės navigacijos sistemos GLONASS stotys.

„Mūsų šalys – vienos iš didžiausių pasaulyje, ir negalime tenkintis būti priklausomomis (nuo kitų) XXI amžiaus viduryje, – pažymėjo D.Rousseff. – Mums būtina siekti mokslinės ir technologinės autonomijos.“

V.Putinas gyrė Braziliją kaip Rusijos „didžiausią partnerę“ Lotynų Amerikoje, sakydamas, jog abi šalys laikosi vieningos pozicijos „svarbiausiais tarptautiniais klausimais“.

Savo bendromis iniciatyvomis jos abi siekia „didinti savo pramonės potencialą, ypač technologijų srityje“, pridūrė Rusijos lyderis.

V.Putinas nurodė, kad abu šalys planuoja kartu kurti įrangą elektrinėms, traukinių stotims, lėktuvams ir autobusams.

Brazilija taip pat tikisi didesnių Rusijos investicijų į energetiką bei infrastruktūrą, o dvišalės prekybos apimtis tikimasi padidinti dvigubai.

Pagal vieną iš pasirašytų komercijos sutarčių bus siekiama padidinti dvišalės prekybos apyvartą, kuri praeitais metais siekė 5,6 mlrd. JAV dolerių, iki 10 mlrd. dolerių.

Antradienį V.Putinas dalyvaus dar neseniai žlugusia laikytos kylančių ekonomikų grupės BRICS viršūnių susitikime Brazilijos šiaurės rytiniame Fortalezos mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.