Gynybos ekspertas: „Raketą į lėktuvą paleido profesionalai“

„Matyt, konflikto šalys ne iki galo suvokia, kad dabar žvalgybos „akys“ stebi kiekvieną regioną. Ties Rusija ir Ukraina NATO fiksuoja kiekvieną tanką, kiekvieną šarvuotį, žmonių judėjimą“, - portalui lrytas.lt sakė gynybos ekspertas Aleksandras Matonis.

Vienas separatistų lyderių rytinėje Ukrainoje pareiškė, kad sukilėliai yra pasirengę tartis dėl laikino ugnies nutraukimo, kad būtų galima vykdyti gelbėjimo operaciją Malaizijos lainerio katastrofos vietoje, kurią jie kontroliuoja.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Vienas separatistų lyderių rytinėje Ukrainoje pareiškė, kad sukilėliai yra pasirengę tartis dėl laikino ugnies nutraukimo, kad būtų galima vykdyti gelbėjimo operaciją Malaizijos lainerio katastrofos vietoje, kurią jie kontroliuoja.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

Jul 18, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:41 PM

Anot jo, lygiai taip pat tiek Ukrainoje, tiek šalia jos esančiuose Rusijos regionuose stebimas kiekvienos raketos paleidimas, radarų veikla. Todėl anksčiau ar vėliau paaiškės, kas numušė civilinį Malaizijos oro bendrovės lėktuvą.

Pentagonas jau yra surinkęs pakankamai duomenų, tačiau sunku pasakyti, kada jie bus paskelbti. Juk tokiu atveju kažkam bus pateiktas labai sunkus kaltinimas“, – pabrėžė pašnekovas.

– Ar galėjo Ukrainos separatistai patys paleisti raketą į civilinį lėktuvą iš komplekso „Buk“, kaip dabar skelbiama daugelyje interneto portalų?

– Pirmiausia, jei separatistų rankose išties yra „Buk“, tai jam valdyti ir naudoti reikia tinkamos komandos. Pats transporteris ir raketos – tik viena dalis. Turi būti ir radaras, ir vadavietės modulis. Radaro operatorius privalo turėti pakankamai patirties, kad galėtų rasti taikinį ir nusitaikyti. Ugnies operatorius ir vadas turi sankcionuoti paleidimą.

Jei Strelkovo ar kurioje kitoje separatistų gaujoje ir yra pora vyrų, tarnavusių radiolokacijos pajėgose, tai jų tikrai neužtektų.

Užtat patyrusiems kariškiams numušti tokį taikinį nėra jokių problemų. Todėl peršasi mintis, kad separatistams į pagalbą buvo atsiųsta specialistų, greičiausia – iš Rusijos.

– Jau paskelbta, kad civilinis lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė-oras“, tad antpuolio ore versija atkrito. Ar galėjo tai būti ne „Buk“, o dar modernesnė ginkluotė?

– Kol kas nėra jokių faktų, kad tai buvo būtent „Buk“. Kita vertus, šio komplekso raketų nuotolis – apie 18 kilometrų. Tačiau niekas kol kas negali paneigti, kad nebuvo panaudoti ir kitokie ginklai, kitokios raketos, galinčios atkristi net ir iš Rusijos teritorijos. Iki ten – 50 kilometrų, šiuolaikiniams ginklams tai nėra didelis atstumas.

– O ar įmanoma, kad lėktuvą numušė karinės Ukrainos pajėgos?

– Teoriškai jokios galimybės dar negalime atmesti, tokios versijos – irgi. Tačiau pasvarstykime logiškai. Pirmiausia, JAV žvalgyba patvirtino, kad toje Ukrainos dalyje šios šalies pajėgos neturėjo priešlėktuvinių sistemų, jos buvo dislokuotos kitur.

Antra, kam Ukrainai to reikia? Juk viską fiksuoja žvalgyba, tad anksčiau ar vėliau tiesa išaiškės. O kaltinimai tokiu atveju gali būti labai sunkūs.

– Malaizijos avialinijų lėktuvas nukrito separatistų kontroliuojamoje teritorijoje. Šie paskelbė sutinkantys „juodąsias dėžes“ perduoti, tačiau tik Rusijos specialistams. Ar šis faktas nėra įrodymas, kad visi galai veda į Rusiją?

– Juodosiose dėžėse įrašomi lėktuvo greičio rodikliai, skrydžio aukštis, pilotų pokalbiai, fiksuojami sistemų gedimai. Tačiau šis įrenginys tikrai neparodys, ar lėktuvas buvo numuštas ir juolab kokiu ginklu.

***

Pagal NATO terminologiją, kompleksai „Buk“ turi kodinį pavadinimą „Gadfly“ („Sparva“), rašo BNS, remdamasi AFP informacija.

Pastarosiomis savaitėmis rytų Ukrainoje buvo numušti keli vyriausybinių pajėgų lėktuvai, veikiausiai naudojant nešiojamuosius zenitinių raketų kompleksus (PZRK), tačiau tiems orlaiviams buvo smogta, kai jie skrisdavo daug mažesniame aukštyje, sako analitikai.

„Trumpojo nuotolio nuo peties paleidžiami ginklai susiję su kelių orlaivių praradimu per kelias pastarąsias dienas ... tačiau jie negalėtų pasiekti daugiau nei 30 tūkst. pėdų (apie 10 km) aukščio“, – nurodė gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ vyresnysis ekspertas Edwardas Huntas.

„Tai turėjo būti raketa, pasižyminti tam tikromis galimybėmis“, – E.Huntas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pagal kitą scenarijų keleivinis laineris galėjo būti numuštas „oras–oras“ tipo raketa, paleista iš naikintuvo, tačiau nėra jokios informacijos, kad tuo metu tame regione būtų skraidę kokie nors karo lėktuvai.

„Buk“ raketų kompleksai yra plačiai naudojami, o prieš prasidedant konfliktui Ukrainoje vyriausybės pajėgos turėjo 6–8 tokias baterijas, aiškino E.Huntas.

Rusija savo arsenale tokių kompleksų turi daug daugiau, taip pat pažangesnių oro erdvės gynybos sistemų, tokių kaip S-300 ir S-400, tačiau neaišku, ar tokios sistemos buvo naudojamos Ukrainoje arba jos kaimynystėje.

S-400 laikomas pažangiausiu Rusijos gamybos zenitinių raketų kompleksu, o jų baterijos, kaip manoma yra dislokuotos aplink Maskvą ir keliose kitose vietose.

Būtų logiška manyti, kad Rusijos šarvuotieji batalionai, dislokuoti netoli sienos su Ukrainai, turi „Buk“ baterijų, juolab kad Maskva yra nurodžiusi, jog tie daliniai dalyvauja „pratybose“, sako analitikai.

Tačiau tas sistemas daug sunkiau valdyti negu PZRK, ir mažai tikėtina, kad prorusiški separatistai Ukrainoje galėtų patys naudoti „Buk“ baterijas.

„Jų paprastai nematoma sukilėlių arba separatistų pajėgose dėl tos pačios priežasties, kad juos valdyti reikia daug žmonių, kurie turi būti labai gerai apmokyti, taip pat reikalingos atsarginės dalys“, – aiškino E.Huntas.

„Buk“ yra mobiliosios sistemos, sumontuotos ant ratinių arba vikšrinių mašinų, pritaikytos numušti lėktuvus, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir kitokius taikinius.

Šie kompleksai būdavo demonstruojami Maskvos Raudonojoje aikštėje per karinius paradus, o juos gaminti pradėta Sovietų Sąjungoje 8-ame dešimtmetyje.

Naujausių modifikacijų „Buk“ kompleksai gaminami Uljanovsko mieste veikiančioje gamykloje, priklausančioje valstybiniam gynybos pramonės koncernui „Almaz-Antej“, kuris tapo vienu iš naujausių JAV sankcijų Rusijai taikinių.

Kaip pranešama „Buk“ raketų sistemų taip pat buvo pastebėta Sirijoje. Rusija tiekė tas sistemas Damaskui pastaraisiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.