Žingsniai Mėnulyje virpina širdis

1969 metų liepos 20-ąją „Apollo 11“ komandos nariai Buzzas Aldrinas ir jo kolega Neilas Armstrongas tapo pirmaisiais žmonėmis, išsilaipinusiais Mėnulyje. Praėjus 45 metams po tos įspūdingos dienos B.Aldrinas pakvietė visus pasidalyti prisiminimais, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP informacija.

B.Aldrinas ragina žmones prisiminti, ką jie veikė išsilaipinimo Mėnulyje dieną.<br>AP nuotr.
B.Aldrinas ragina žmones prisiminti, ką jie veikė išsilaipinimo Mėnulyje dieną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 18, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:44 PM

Likus tik penkeriems metams iki misijos 50-mečio šventimo, antrasis žmogus, išsilaipinęs Mėnulyje, kviečia siųsti jam istorijas, kuriose įvykio liudininkai papasakotų, ką jie veikė tą akimirką, kai „Apollo 11“ misijos nariai žengė lemtinguosius žingsnius.

Į šį kvietimą jau atsiliepė daug įtakingų pramogų, verslo ir politikos pasaulio atstovų.

Dalytis galima ne tik prisiminimais, bet ir tomis emocijomis, kurias gimusiems vėliau sukėlė žymieji Mėnulyje vaikštančių astronautų vaizdai.

Kvietimas nepaliko abejingų

Vienas pirmųjų į B.Aldrino kvietimą atsiliepė Holivudo aktorius Tomas Hanksas. Filme „Apolo 13“ suvaidinęs aktorius įkėlė nuotrauką, kurioje jis matomas geriantis iš „Apollo 11“ simbolika paženklinto puodelio. Prierašas po nuotrauka skelbia: „Kokia diena tai buvo!“

Ketveriais metais vėliau, nei buvo nusileista Mėnulyje, gimęs dainininkas Pharrellas Williamsas taip pat sveikino B.Aldriną.

„Išėjimas į kosmosą buvo didis dalykas. Tai buvo tikroji Mėnulio eisena“, – turėdamas galvoje žymiąją popmuzikos karaliaus Michaelo Jacksono eiseną sakė Ph.Williamsas.

Londono meras Borisas Johnsonas prisiminė stebėjęs visą įvykį per nespalvotą šeimos televizorių.

„Būdamas vaikas supratau, kad tai turbūt įspūdingiausias dalykas, kokį pamatysiu savo gyvenime. Buvau tik penkerių. Vis dar manau, kad tai įspūdingiausias mano regėtas vaizdas“, – teigė Londono meras.

Susitiks misijos nariai

Pirmasis žmogus Mėnulyje – N.Armstrongas – mirė 2012-aisiais, būdamas 82 metų. Trečiasis misijos narys – uždarasis Michaelas Collinsas – ketina dalyvauti iškilmingame NASA Johno F.Kennedy kosminių skrydžių centro renginyje. Jo metu Neilo Armstrongo vardu bus pavadintas Operacijų ir kontrolės centras.

B.Aldrinas yra vienintelis, kuris taip aktyviai saugo „Apollo 11“ ir visų kitų kosminių misijų atminimą.

„Save aš laikau viešu kalbėtoju kosminės programos vardu. Važinėju po visą šalį, pasakoju žmonėms atsiminimus, stengiuosi įkvėpti idėja, kad viskas yra įmanoma“, – sakė amerikietis.

Anksčiau B.Aldrinas visur nešiodavosi nedidelę juodą knygelę, kurioje žymėdavo žmonių prisiminimus, kur jie buvo lemtingąją 1969-ųjų liepos 20-ąją.

Dabar savo akciją jis perkėlęs į socialinius tinklus – kad misijos atminimas būtų paskleistas dar plačiau.

Naujų kelionių užuominos

Peteris Alywardas, savarankiškai kosmosu besidomintis australas iš Melburno, prisimena, kaip tėvai jį prižadino vidury nakties tam, kad jis pamatytų pakilimą – buvo 4 dienos prieš astronautų išsilaipinimą Mėnulyje.

„Turint galvoje tuometes technologijas, žmonės jau tada galėjo dalytis tuo pačiu įspūdingu vaizdu. Tai buvo ne tik amerikiečių laimėjimas ir didybės akimirka. Tai buvo viso pasaulio didybės akimirka“, – kalbėjo 56 metų P.Alywardas.

Pasipylus prisiminimams atsiranda siūlymų atnaujinti ir net plėsti kosmines misijas. Kai kurie prisiminė 2010 m. JAV prezidento Baracko Obamos iškeltą idėją pasiųsti misiją į Marsą.

O štai Londono meras B.Johnsonas rėžė tiesiai: „Puiku, Buzzai. Ar ne metas mums vėl ten sugrįžti?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.