Sukilėliai šūviais baido stebėtojus nuo lėktuvo nuolaužų

Tarptautinių stebėtojų grupė teigia, kad prorusiški sukilėliai riboja jų priėjimą prie Malaizijos lėktuvo nuolaužų. Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojai pasakoja, kad nuolaužas saugo ginkluoti, į orą šaudantys vyrai. Nors regiono sukilėlių vadas ir garantavęs, jog stebėtojams kliūčių prieiti prie nuolaužų nebus, iš tiesų situacija kitokia, praneša BBC.

Malaizijos lėktuvo nuolaužos.<br>AP nuotr.
Malaizijos lėktuvo nuolaužos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2014, 9:43 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:12 PM

Stebėtojai pasakoja katastrofos vietoje matę kelis pažymėtus, bet neapsaugotus kūnus.

Anot ESBO komandos nario Michaelo Bociurkiwo, „akivaizdžiai apsvaigęs ginkluotas sargybinis šovė iš automato į orą, kai vienas iš stebėtojų išėjo už nustatytos zonos ribų. Anot naujienų agentūros ELTA, 25 stebėtojai iš nelaimės vietos pasitraukė vos po valandos. M.Bociurkiwas teigė, kad jiems taip ir nepavyko patekti prie lėktuvo nuolaužų, kad būtų galima pradėti tyrimą.

Kol kas nėra galutinių išvadų, tačiau manoma, jog Malaizijos oro linijų lėktuvas buvo numuštas rytinėje Ukrainoje veikiančių sukilėlių pajėgų.

Iš Amsterdamo Nyderlanduose į Kvala Lumpurą Malaizijoje skridęs lėktuvas buvo numuštas ketvirtadienį, liepos 17-ąją. Orlaivyje buvo 298 žmonės.

Pribloškianti versija Kaip praneša businessinsider.com, aukštas sukilėlių vadas Igoris Girkinas, kalbėdamas apie Ukrainos teritorijoje nukritusį Malaizijos oro linijų lėktuvą, kelia sunkiai tikėtiną versiją. I.Grikinas aiškina, jog nelaimės vietoje dirbę žmonės jam teigė, esą daugelis aukų yra mirusios dar iki lėktuvui pakylant iš Amsterdamo. I.Girkinas pasakoja, kad jam buvo pranešta, esą daugelis kūnų atrodo kitaip, nei turėtų atrodyti prieš parą mirusių žmonių kūnai. Vis dėlto sukilėlių vadas šios informacijos negalėjo patvirtinti.

Ukraina ir separatistai susitarė

Ukraina ir prorusiški separatistai pagaliau susitarė suformuoti saugumo zoną šalies rytuose aplink teritoriją, kurioje nukrito tikriausiai numuštas Malaizijos lėktuvas „Boeing-777“, pranešė šeštadienį Ukrainos saugumo tarnyba. 

„Kaip sutarta derybomis, bus suformuotas 20 kilometrų saugumo kvadratas. Tai bus padaryta tam, kad Ukraina galėtų atlikti tai kas svarbiausia – atpažinti kūnus, identifikuoti žuvusius ir perduoti juos giminėms“, – sakė Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka Ukrainos televizijos laidoje „Shuster LIVE“. 

„Tuo tikslu sutarta išskirti 20 kilometrų kvadratą. Tikimės, kad teroristai suteiks mūsų specialistams galimybę dirbti ir pasitrauks iš rajono. Trišalėje grupėje dalyvauja ir Rusija, tad tegu ji pagaliau tęsi savo žodį“, – nurodė V.Nalyvaičenka. 

Pasak jo, su teroristais bendrauta vaizdo ryšio priemonėmis. 

Europos Taryba šią tragediją Donecko srityje pavadino teroro aktu ir paragino skubiai tirti visas katastrofos aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?