Beširdžiai sukčiai internete jau naudojasi lėktuvo tragedija

Internetiniai sukčiai pasinaudojo Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos aukų vardais ir nuotraukomis savo juodiems tikslams. Buvo sukurta daugybė netikrų „Facebook“ paskyrų, skirtų žuvusiesiems, kuriose lankytojai buvo viliojami į kitas padirbtus narkotikus siūlančias ir nepadorias svetaines, rašo „Daily Mail“.

Sukčiai manipuliavo net ir trijų žuvusių vaikų - brolių ir sesers Maslinų - atminimu.<br>„Facebook“ nuotr.
Sukčiai manipuliavo net ir trijų žuvusių vaikų - brolių ir sesers Maslinų - atminimu.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2014, 12:09 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:21 PM

„Facebook“ puslapiai, sukurti tądien, kai lėktuvas nukrito, viliojo žmones užeiti į kitą svetainę, kurioje neva galėjo pamatyti vaizdus iš nelaimės vietos. Nuoroda skelbė: „Vaizdo kamera užfiksavo akimirką, kai MH17 nukrito Ukrainoje. Čia galite peržiūrėti sudužimo vaizdo įrašą.“

Iš tiesų apgavikai tiesiog naudojosi žuvusiųjų per katastrofą vardais ir nuotraukomis savo niekingiems tikslams. Daugiausia tai buvo keleiviai iš Australijos. Sukčiai manipuliavo net  trijų žuvusių vaikų – brolių ir sesers Maslinų – atminimu.

Tarptautinės kibernetinių nusikaltimų prevencijos asociacijos Australijos skyriaus vadovas Kenas Gamble'as pasakojo, kad nuorodos netikruose aukų puslapiuose vedė į suaugusiesiems skirtus pažinčių puslapius ir į interneto svetaines, kuriose buvo siūloma padirbtų narkotikų.

„Esu tai matęs daug kartų, programišiai prisijungia, ima kontroliuoti svetainę ir tada nukreipia į kitus dalykus ir naudojasi to žmogaus svetainės lankytojais kartais nelegaliems tikslams, kartais tik tam, kad sukurtų srautą tam tikrai svetainei“, - pasakojo K.Gamble'as.

Vieni žmonės sukčių sukurtais puslapiais baisėjosi, apie juos pranešinėjo administratoriams, o jų kūrėjus vadino „pasišlykštėtinais“ ir „ligoniais“.

O kiti nesuprato, kad šios „Facebook“ paskyros buvo netikros, ir rašė užuojautos kupinas žinutes: „Mes meldžiamės už visus Australijos žmones, ypač vaikus, kuriais Dievas pasirūpins savo saugiose rankose. Tegul jums ryškiai šviečia žvaigždės, kad žinotumėte, jog nesate vieni.“

„Facebook“ administratoriai apgavikų puslapius netrukus panaikino, bet viena nurodomoji svetainė goalshighlights.com vis dar veikia. Ji buvo įregistruota 2010 m. Rumunijoje, Bukarešte, o interneto paslaugų teikėjo pėdsakai veda į Nyderlandus.

Kibernetinių nusikaltimų ekspertas K.Gamble'as teigia, kad sukčiai tokiomis katastrofomis kaip sudužęs reiso MH17 lėktuvas visuomet pasinaudoja. Žmonės tuo metu naršo internete ir ieško bet kokios informacijos, jie nori sužinoti kuo daugiau apie tai, kas vyko. Tuo metu sukčiai pasinaudoja žmonių jausmais ir pažeidžiamumu savo tikslams.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.