A. B. Breiviko tėvas parašė sukrečiančią memuarų knygą

Nuteisto Norvegijos žudiko Anderso Behringo Breiviko tėvas Jensas parašė knygą, kurioje papasakojo, koks kaltas ir prislėgtas jis jautėsi dėl siaubingų sūnaus veiksmų, pasakoja BBC.

Jei bus nustatyta, kad vyras vis dar kelia grėsmę visuomenei, A.B.Breiviko bausmė gali būti pratęsta.<br>AFP nuotr.
Jei bus nustatyta, kad vyras vis dar kelia grėsmę visuomenei, A.B.Breiviko bausmė gali būti pratęsta.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2014, 5:22 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:27 AM

A.B.Breivikas 2011 metų liepos 22 dieną per sprogimą Osle ir šaudymą Utiojos saloje nužudė 77 žmones bei sužeidė 242.

Vyro tėvai išsiskyrė, kai jam tebuvo vieneri. Kaip pasakojama dabar jau velionės A.B.Breiviko motinos memuaruose, Jensas Breivikas šeimoje buvo tikras tironas, o socialinės tarnybos įtaria, kad sūnus šeimoje nesulaukdavo pakankamai dėmesio.

Iš pradžių J.Breivikas mėgino laimėti teisę į sūnaus globą, tačiau teismas nusprendė ją patikėti vaiko motinai. A.B.Breiviko ryšiai su tėvu galutinai nutrūko paauglystėje.

Jaučia kaltę dėl sūnaus

Knyga pavadinimu „Mano kaltė? Tėvo istorija“ turėtų dienos šviesą išvysti jau šių metų spalį. „Jaučiuosi kiek kaltas ir atsakingas. Kas būtų kitaip, jei būčiau buvęs geresnis tėvas? Ar Andersas būtų taip pasielgęs?“ – knygoje svarsto J. Breivikas.

Karjerą baigęs norvegų diplomatas dabar gyvena pietų Prancūzijoje. Knygą jam parašyti padėjo nežinomas autorius. Joje J.Breivikas pasakoja apie savo, kaip tėvo, vaidmenį Anderso gyvenime ir atskleidžia šaltakrauju žudiku vadinamo savo sūnaus gyvenimo faktus.

Bausmė gali būti pratęsta

2012 m. A.B.Breivikas buvo nuteistas sunkiausia Norvegijos teisinėje sistemoje bausme – už masines žudynes kalėjime jis praleis 21 metus. Jo poelgis buvo paskelbtas teroro aktu. Jei bus nustatyta, kad vyras vis dar kelia grėsmę visuomenei, jo bausmė gali būti pratęsta.

A.B.Breivikas yra radikaliosios dešinės atstovas. Teisme jis tikino, kad taip pasielgė kovodamas prieš prieš Europą mėginančius okupuoti islamistus ir marksistus.

J.Breivikas su savo sūnumi atnaujino ryšius prieš dvejus metus, tačiau savo pokalbių su juo neviešina.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.