Lenkų vienuoliai pasmerkė ordino narį dėl pedofilijos

Lenkijos vienuoliai kapucinai atvirame laiške pasmerkė vieno savo nario pedofilo nusikaltimus ir dėl jų atsiprašė šalies visuomenės. Toks viešas atsiprašymas yra girdimas pirmą kartą.

Pedofilijos skandalai liudija, kad Lenkijos kunigai savo aukas dažniausiai medžioja per tikinčiųjų išpažintį.<br>R.Butrimo nuotr.
Pedofilijos skandalai liudija, kad Lenkijos kunigai savo aukas dažniausiai medžioja per tikinčiųjų išpažintį.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai lrytas.lt, Varšuva)

Aug 26, 2014, 8:39 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:48 PM

Šis laiškas – pirmasis konkretaus vienuolių ordino atsiprašymas, nors į pedofilijos skandalus ne kartą buvo įsipainioję ir kitų ordinų nariai.

Spėjama, kad kapucinai atsiprašyti ryžosi išsigandę, jog gali sulaukti pedofilijai karą paskelbusio popiežiaus Pranciškaus nemalonės.

Mat vienuolių ordinai pavaldūs ne Vyskupų konferencijai, o ordino vadovams ir pontifikui.

Kapucinai greičiausiai pabūgo, kad Vatikaną pasieks vieši svarstymai, esą jie daugelį metų slėpė vienuolio Maciejaus Sz. nusikaltimus ir net siūlė aukoms pinigų už tylėjimą.

Tokie kapucinų veiksmai prieštarauja ne tiktai popiežiaus vykdomai politikai, bet ir Lenkijos katalikų bažnyčios siekiams kovoti su pedofilija.

Apie nusikaltimus nepranešė

Visuomenę labiausiai pribloškė žinia, kad Kapucinų ordino vadovai Lenkijoje net 20 metų žinojo apie Maciejaus Sz. polinkį į pedofiliją, tačiau vienuolio vis tiek nešalino iš ordino, o apie jo nusikaltimus nepranešė prokuratūrai. Ordinas kilus eiliniam skandalui tiesiog perkeldavo dvasininką į kitą parapiją.

Tiesa, pastaruoju metu ordinas, siekdamas pažaboti iškrypėlišką Maciejaus Sz. aistrą, buvo uždraudęs jam naudotis internetu ir mobiliuoju telefonu. Tačiau vienuolis draudimų nepaisė ir toliau medžiojo paauglius.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, pirmąja kunigo auka prieš 20 metų tapęs berniukas ir dabar gydosi pas psichiatrus. Vis dėlto už šį nusikaltimą Maciejus Sz. nebus teisiamas – dėl senaties termino.

„Rzeczpospolita“ taip pat skelbia, jog Kapucinų ordinas pervedė vieno paauglio tėvams 5 tūkst. zlotų, kad jie neviešintų kaltinimų Maciejui Sz. Patys kapucinai neigia slėpę vienuolio nusikaltimus.

Motina rado meilės laišką

51 metų Maciejų Sz. policija sulaikė prieš mėnesį Zakročymo miestelyje netoli Varšuvos, kai vieno paauglio motina sūnaus kelnių kišenėje surado vienuolio meilės laišką. Berniukas netrukus prisipažino buvęs suviliotas kunigo.

Moteris ir anksčiau matė, kaip sūnus slapstosi kalbėdamas su kažkuo telefonu, o kaimynė jai pakuždėjo mačiusi berniuką, susitinkantį su nežinomu vyru. Jau prokuratūroje paauglys papasakojo, kad su vienuoliu susipažino nuėjęs į bažnyčią išpažinties.

Maciejus Sz. per išpažintį esą kamantinėjo berniuko pačių intymiausių dalykų, o po to pasiūlė apsikeisti telefono numeriais. Vienuolis esą pasiūlė paaugliui atvykti į kitame Lenkijos gale esantį vienuolyną ir ateiti į svečius aptarti kelionės.

Vėliau tardytojai išsiaiškino, kad Maciejus Sz. visus berniukus viliojo panašiu būdu – klausydamas jų išpažinties atsirinkdavo pažeidžiamus vaikus iš nedarnių šeimų. Tokius paauglius vienuolis vėliau suviliodavo arba išprievartaudavo.

Specialios atgailavimo mišios

Prieš du mėnesius Krokuvos bazilikoje Lenkijos vyskupai specialiose atgailavimo mišiose Bažnyčios vardu atsiprašė tikinčiųjų dėl dvasininkų pedofilų padarytų skriaudų. Tai buvo pirmos tokio atgailavimo mišios Lenkijos katalikų bažnyčios istorijoje.

Bet apžvalgininkai šias mišias pavadino nenuoširdžiomis, mat jose nedalyvavo tie vyskupai, kurie slėpė pavaldinių nusikaltimus arba visai neigia esant kunigų pedofilų.

Konservatyvumu garsėjanti Bažnyčia dar visai neseniai vengė bet kokių diskusijų šia tema ir tik po to, kai naujasis popiežius Pranciškus paskelbė karą pedofilijai, sukruto su šia blogybe kovoti.

Be to, specialiame nutarime vyskupai pernai nusprendė ir toliau neinformuoti prokuratūros apie pavaldinių pedofilų nusikaltimus. Apie nusikaltimus policijai esą turi pranešti ne kunigai, o jų aukos, nors pastarosios dažniausiai – baikštūs nepilnamečiai.

Vyskupai taip pat nutarė nemokėsiantys dvasininkų pedofilijos aukoms finansinių kompensacijų, nors Vakarų valstybėse tokia praktika jau įprasta.

Lenkijoje dvasininkų nusikaltimų nemažėja

Nors Lenkijos katalikų bažnyčia neviešina informacijos apie kunigų prasižengimus, žiniasklaida suskaičiavo, kad per pastaruosius 4 metus už pedofiliją buvo nuteista mažiausiai 19 dvasininkų.

Prieš mėnesį Bažnyčios vengimą kovoti su pedofilija aprašė katalikiškas savaitraštis „Tygodnik Powszechny“, paskelbęs apie skandalingus kunigo Krzysztofo K. nusikaltimus. Nors kunigui už mergaičių tvirkinimą per piligrimų keliones byla buvo iškelta jau prieš dešimtmetį, vyskupas ir toliau jam leido laikyti mišias ir dirbti su vaikais.

Vienintelė bausmė pedofilui buvo tai, kad tėvams prakalbus apie priekabiavimus prie jų atžalų vyskupas Krzysztofas K. būdavo skubiai perkeliamas dirbti į kitą parapiją.

Šių metų vasaros pradžioje šalį sukrėtė žinia, kad per mergaičių maldininkių išvyką į kalnus 47 metų kunigas naktį tvirkino devynmetę.

Savo ruožtu sausį tikintieji su pasibjaurėjimu skaitė pranešimus iš Vroclavo teismo, kuriame buvo teisiamas kunigas Pawelas K. Jis paauglius berniukus iš neturtingų šeimų viliojo siūlydamas išvykas į Lenkijos, Ispanijos, Graikijos pajūrio kurortus.

Savo aukas kunigas apipildavo dovanomis, tad jos niekam nesiskųsdavo. Iškrypėlį demaskavo vieno Vroclavo viešbučio darbuotojai, nusprendę iškviesti policiją, kai jis į kambarį nakčiai atsivedė nepilnametį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.