Baltieji rūmai užtildė JAV generolus

Prezidentas Barackas Obama suskubo paneigti aukščiausio rango generolo pranešimų, esą su „Islamo valstybe“ (IV) gali tekti kovoti JAV sausumos kariams. Nesutarimai tarp Baltųjų rūmų ir Pentagono didėja, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ ir AP informacija.

B.Obama išgirdo liberalesnių savo rėmėjų pyktį – karių į Iraką nesiųs.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.Obama išgirdo liberalesnių savo rėmėjų pyktį – karių į Iraką nesiųs.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2014, 9:19 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 11:41 AM

Nuvykęs į karinę bazę Floridos valstijoje B.Obama viešai nutildė pasigirdusias kalbas, kad JAV kariai gali sugrįžti į Iraką, kur siautėja IS džihadistai. Pastarųjų pozicijos kol kas atakuojamos iš oro, bet generolai Pentagone, regis, abejoja, kad užteks vien antskrydžių.

Antai Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas generolas Martinas Dempsey antradienį Senate užsiminė, kad kovai su IV ekstremistais, užėmusiais kelias dešimtis gyvenviečių Irako šiaurėje, gali prireikti JAV sausumos pajėgų karių.

Tačiau B.Obama kreipdamasis į karius jiems pažadėjo: „Neįpareigosiu jūsų ir kitų mūsų ginkluotųjų pajėgų narių dar vienam sausumos karui Irake.“

Apžvalgininkų dramatišku pavadintas prezidento pareiškimas Floridoje tik parodo, kad Baltųjų rūmų ir Pentagono pozicijos ne visada sutampa. B.Obama pasiryžęs išvengti amerikiečių aukų, o generolai nemano, kad IV įveiks vien aviacija.

Manoma, kad B.Obama išgirdo liberalesnių savo rėmėjų pyktį dėl abejonių Pentagone ir turėjo skubiai viešai atmesti karių siuntimo į Iraką galimybę.

„Noriu pasakyti aiškiai: Amerikos pajėgos, kurios jau buvo dislokuotos Irake, nebus siunčiamos į kovinę misiją“, – pabrėžė JAV prezidentas.

Kad Irake gali atsirasti amerikiečių kariškių, paneigė ir naujasis Irako ministras pirmininkas Haideras al-Abadi.

B.Obama kalbą pasakė tokiu metu, kai JAV ir Europoje vis dažniau girdėti perspėjimų, jog IV kelia tiesioginę grėsmę vakariečiams.

Antai Federalinio tyrimų biuro vadovas Jamesas Corney pareiškė, kad IV greičiausiai sieks pagrobti daugiau įkaitų. Džihadistai jau nukirsdino du amerikiečius žurnalistus ir britą.

„Be to, mums pradėjus aviacijos antskrydžių kampaniją IV kovotojai suaktyvino propagandinę kampaniją internete, pavyzdžiui, išplatintas vaizdo grasinimas smogti Baltiesiems rūmams“, – teigė J.Corney.

Pavojų Vakarams įžvelgia ir kitos Vakarų šalys – Prancūzijos prezidentas François Hollande’as šią savaitę pabrėžė, kad „negalima gaišti, nes IV džihadistai kelia pasaulinę grėsmę, kuriai reikia duoti pasaulinį atkirtį“.

Prancūzijos naikintuvai „Rafale“ jau pradėjo žvalgybinius skrydžius virš IV pozicijų Irake, šalies valdžiai pasiekus susitarimą su Iraku ir Jungtiniais Arabų Emyratais.

„Pasakėme irakiečiams, kad galime padėti, ir prašėme jų leidimo skristi virš Irako, – teigė užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas. – Nieko nedaryti negalime, nes tada šie skerdikai išgirs, kad gali siautėti.“

Šios savaitės konferencijoje, kurios tikslas – suburti tarptautinę koaliciją kovai su IV, Paryžiuje dalyvavo 24 valstybių atstovai.

Apžvalgininkai primena, kad 2003-iaisiais Prancūzijos kairiųjų vyriausybė aršiai prieštaravo karinei kampanijai Irake. Dabar socialistų valdžia – viena aktyviausių karinių veiksmų prieš IV rėmėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.