Vatikanas pagaliau ryžosi nubausti vaikus išnaudojusį dvasininką

J.Wesolowskį birželio mėnesį Bažnyčios tribunolas nuteisė dėl lytinio išnaudojimo ir atėmė dvasininko titulą iki tol, kol bus baigti tolesni baudžiamieji procesiniai veiksmai.

Iš buvusio Lenkijos arkivyskupo J.Wesolowskio pagaliau atimtas dvasininko titulas.<br>AP nuotr.
Iš buvusio Lenkijos arkivyskupo J.Wesolowskio pagaliau atimtas dvasininko titulas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-09-24 10:26, atnaujinta 2018-01-29 21:43

J.Wesolowskį birželio mėnesį Bažnyčios tribunolas nuteisė dėl lytinio išnaudojimo ir atėmė dvasininko titulą iki tol, kol bus baigti tolesni baudžiamieji procesiniai veiksmai.

Pasak Vatikano atstovo F.Lombardi, minimas teisinis žingsnis yra „rezultatas popiežiaus išreikšto pageidavimo, kad tokia rimta ir opi byla būtų sprendžiama nedelsiant, su būtinu skrupulingumu ir visiškai priimant atsakomybę institucijoms, kurios vadovauja Šventajam Sostui“.

Italijos naujienų agentūra ANSA sakė, kad J.Wesolowskis namų arešto sąlygomis laikomas bute tame pačiame pastate, kuriame įsikūręs baudžiamasis teismas.

Jei byla nukeliaus iki teismo, ji bus pirmoji byla dėl lytinio išnaudojimo šioje Romos centre įsikūrusioje nykštukinėje valstybėje.

J.Wesolowskio dvasininko titulas buvo atimtas šeši mėnesiai po to, kai Jungtinių Tautų (JT) vaikų teisių agentūra jo atvejį pateikė kaip Vatikano nesugebėjimo imtis konkrečių veiksmų įrodant savo įsipareigojimą išgyvendinti vaikų lytinį išnaudojimą pavyzdį.

Kai kurie kritikai kaltino Vatikaną J.Wesolowskio atšaukimu į Romą bandant apsaugoti jį nuo Dominikos Respublikos jurisdikcijos.

65 metų J.Wesolowskis apaštališkuoju nuncijumi Dominikos Respublikoje dirbo nuo 2008 metų, bet rugpjūtį popiežius Pranciškus jį atšaukė – pasigirdus kaltinimams dėl to, kad jis lytiškai išnaudoja nepilnamečius.

Jį 1972 metais įšventino tuometis Krokuvos arkivyskupas kardinolas Karolis Wojtyla, kuris vėliau tapo popiežiumi Jonu Pauliumi II ir šiemet buvo paskelbtas šventuoju.

Velionis pontifikas buvo paskyręs J.Wesolowskį Vatikano pasiuntiniu Bolivijoje. Vėliau jis buvo paskirtas į kelias Azijos valstybes, o 2008 metais tuometinis popiežius Benediktas XVI paskyrė jį į Dominikos Respubliką.

Pernai spauda jį susiejo su kitu lenkų kunigu, Wojciechu Gilu, kuris kaltinamas berniukų žaginimu, kai dirbo toje Karibų valstybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.