P. Porošenka ir V. Putinas tariasi dėl svarbaus susitikimo

Tuo metu Vokietijos žvalgybos pareigūnai praneša, kad Maskvos remiami sukilėliai ketina pasinaudoti palankia situacija ir pratęsti karo veiksmus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka aptarė jų tiesioginio susitikimo galimybę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka aptarė jų tiesioginio susitikimo galimybę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reuters, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2014, 1:56 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:14 PM

Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas, kuris nepateikė galimo susitikimo ar susitikimų tikėtinų datų, taip pat sakė, jog JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pareiškimai Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje atrodo „keistai“.

Jungtinių Valstijų vadovas savo kalboje apžvelgė pagrindines pasaulyje kylančias problemas, tarp jų Rusijos vaidmenį Ukrainos krizėje.

Tuo metu Vokietijos žvalgybos pareigūnai praneša, kad Maskvos remiami sukilėliai ketina pasinaudoti palankia situacija ir pratęsti karo veiksmus.

Sukilėlių rinkimai kenks taikos procesui

Ukrainos prorusiškų separatistų planai lapkritį surengti vietos valdžios rinkimus kelia pavojų Minske pasirašytam paliaubų susitarimui ir gali destabilizuoti padėtį, penktadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministerija. 

„Separatistų paskelbti planai lapkričio 2 dieną surengti vadinamuosius parlamento rinkimus aiškiai pažeidžia rugsėjo 5-osios Minsko susitarimą ir kenkia trapiam taikos procesui“, – sakė URM atstovė Sawsan Chebli. 

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad Kijevas ir „visas pasaulis“ nepripažins tokių rinkimų. Ukraina siūlo rytinėse srityse, kurias sukilėliai yra paskelbę „liaudies respublikomis“, gruodį surengti vietos valdžios rinkimus, prižiūrimus Kijevo vyriausybės. 

S.Chebli pridūrė, kad Vokietija neįžvelgia priežasčių sušvelninti sankcijas Rusijai, kol Minsko susitarimas nebus visiškai įgyvendintas.

Rusija neigia kalbas apie susitikimą

Rusijos užsienio reikalų ministerija paneigė penktadienį pasirodžiusius pranešimus esą jos kariškiai susitiko su kolegomis ukrainiečiais aptarti Ukrainos rytuose formuojamos buferinės zonos detalių. 

Anksčiau Ukrainos kariškiai pranešė, kad abiejų pusių pareigūnai penktadienį susitiko nustatyti siūlomos „buferinės zonos“ ribas rytų Ukrainoje, iš kurios Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų pajėgos atitrauks artileriją ir kitą sunkiąją ginkluotę. 

Ukrainos pareigūnai sakė, kad trišalė grupė, kurioje dalyvauja 76 Rusijos kariškiai bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai, susitiko į šiaurę nuo sukilėlių kontroliuojamo Donecko miesto rytų Ukrainoje. 

Ukrainos, Rusijos ir ESBO pasiuntiniai per rugsėjo 19 dieną Minske vykusį susitikimą susitarė įkurti 30 km pločio buferinę zoną ir atitraukti iš jos sunkiąją ginkluotę, siekiant įtvirtinti paliaubas, paskelbtas rugsėjo 5-ąją. 

Tačiau Rusija apskritai neigia esanti šio konflikto dalyvė; Rusijos URM tvirtina, kad už paliaubų laikymąsi atsakingi tik Kijevas ir separatistai. 

„Visi klausimai, susiję su ugnies nutraukimo režimo realizavimu, svarstomi tarp Ukrainos atstovų ir kai kurių Donecko ir Luhansko sričių atstovų. Rusijos, kaip kontaktinės grupės narės, vaidmuo – veikiant kartu su ESBO misija , suteikti šiam procesui reikalingą paramą“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.