Dalai Lama derasi dėl istorinio sugrįžimo į Tibetą

Dalai Lama

Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:26 PM

Tibeto dvasinis lyderis sakė, jog kontaktiniams asmenims Kinijoje, tarp jų – į pensiją išėjusiems Komunistų partijos pareigūnams, pranešė apie savo troškimą leistis į piligriminę kelionę prie vieno švento kalno jo gimtinėje.

„Tai dar neužbaigta, dar ne, bet idėja yra“, – sakė 79 metų Dalai Lama interviu AFP, Indijos šiaurėje esančioje Dharamsaloje, kur gyvena.

„Ne formaliai ar rimtai, bet neformaliai ... aš išreiškiu, tai mano troškimas, ir kai kurie mano draugai ... taip pat rodo nuoširdų susidomėjimą ar susirūpinimą“, – pridūrė jis.

„Neseniai kai kurie kinų pareigūnai, pavyzdžiui, Tibeto autonominio regiono partijos sekretoriaus pavaduotojas, ... taip pat užsiminė apie mano vizito, kaip piligriminės kelionės į tą šventą vietą, galimybę“, – sakė Dalai Lama.

Jis jau seniai reiškia norą apsilankyti prie Utaišanio kalno, kurį tibetiečiai laiko šventu.

Jo ketvirtadienio komentarai pasirodė pasigirdus spėlionėms apie įtampos su Kinija mažėjimą. Anksčiau Kinija Tibeto dvasinį lyderį smerkdavo kaip „skaldytoją“ ir kaltindavo jį siekiant atsiskyrimo.

Tremtyje gyvenantis Dalai Lama, kuris 2011 metais pasitraukė iš politikos, sako, kad kovoja už didesnę autonomiją tibetiečių gyvenamiems rajonams.

Praėjusį mėnesį vienoje Kinijos interneto svetainėje buvo trumpam pasirodžiusi anoniminė žinutė, kurioje buvo pozityviai minimas Dalai Lamos grįžimas, tačiau netrukus žinutė buvo pašalinta.

Kai kurie ekspertai tai įvertino kaip požymį, kad Kinijos tonas gali švelnėti. Tokios pačios nuomonės laikosi ir Dalai Lama.

Ketvirtadienį jis sveikino neseniai išsakytus Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) komentarus dėl budizmo svarbos Kinijos visuomenėje ir sakė, kad yra „optimistiškai“ nusiteikęs dėl dabartinės vadovybės Pekine.

„Tai kažkas labai nauja, Komunistų partijos lyderis sako kažką apie dvasingumą“, – sakė tibetiečių dvasinis lyderis, kuris neseniai pareiškė, jog Xi Jinpingas yra „ne toks šališkas“ kaip jo pirmtakai.

Dalai Lama, kuris prieš tai, kai dėl žlugusio sukilimo 1959 metais pabėgo iš Tibeto, palaikė artimus santykius su Xi Jinpingo tėvu, taip pat gyrė Kinijos lyderio kovą su pareigūnų korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.