Honkonge įsisiūbuoja riaušės – barikadas ardo kaukėti vyrai

Honkongo policijos pareigūnai pirmadienį pradėjo šalinti demonstrantų suręstas barikadas protestų zonoje netoli vyriausybinio pastato, praneša AP.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 13, 2014, 9:33 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:36 PM

Pagal oficialią versiją tokių veiksmų pareigūnai ėmėsi, norėdami sumažinti susidariusias eismo spūstis, per kurias darbuotojams sunku patekti į darbovietes. Kol kas neaišku, ar policijos pareigūnai imsis tolesnių veiksmų, tačiau baiminamasi, kad barikadų šalinimas gali išprovokuoti protestų akcijos dalyvius.

Savo ruožtu pareigūnai tvirtino atėję neišsklaidyti protestuotojų, o tiesiog pašalinti barikadas, stabdančias eismą. Barikadų šalinimo operacija prasidėjo be ryškesnių incidentų. Tačiau greitai kilo riaušės, mat pareigūnams "į pagalbą" suskubo šimtai kaukėtų vyrų.

Jie puolė barikadas pagrindinėje Honkongo demokratijos šalininkų protestų vietoje, taip išprovokuodami susirėmimus, per kuriuos demonstrantai stengėsi atremti puolančiuosius, o policija – suvaldyti chaosą.

Vyrų, kurių daugelis buvo su chirurginėmis kaukėmis, grupės puolė sambūrį  netoli verslo rajono Honkongo centre, kelios valandos po to, kai policija atvyko pašalinti kai kurių barikadų ir sumažinti protestų teritorijos.

Du iš tų vyrų policininkai prispaudė prie žemės, be to, pareigūnai suformavo kordoną aplink kaukėtų vyrų grupę.

Protestuotojai, kuriuos kitoje protestų vietoje Mongkoke puolė organizuotos nusikaltėlių gaujos „triados“, šaukė: „Ginklai! Ginklai!“ ir „Areštuokit triadas“.

Televizijos reportažuose buvo matyti, kaip vienas kaukėtas vyras priverčiamas mesti peiliuką su iššokančia geležte.

Taksi vairuotojai, kurių daugelis reiškė nepasitenkinimą dėl daugiau kaip dvi savaites trunkančių, gatves blokavusių ir spūstis keliančių protestų, dar padidino chaosą suvažiavę prie protestų vietos savo automobiliais, spausdami garso signalus ir šaukdami ant demonstrantų.

Ant kai kurių taksi automobilių priekių buvo užrašyta „Daugiau nebegalime tverti“.

Kitos grupės, nepritariančios kampanijai už demokratiją „Occupy“, taip pat pasirodė prie Admiraliteto, skandavo „Occupy“ yra neteisėta“ ir reikalavo vėl atidaryti gatves.

Policija suformavo liniją priešais „Occupy“ priešininkus, kai sunkvežimiai su kranais atvyko ir pradėjo griauti barikadas, pranešė AFP fotografas.

Vyriausybė pakartotinai ragino protestuotojus atsitraukti, o Honkongo vyriausiasis administratorius Leungas Chun Yingas tikino esant mažiems šansams, kad Pekinas pakeistų savo poziciją Honkongo atžvilgiu.

Nepaisant vyriausybės pareigūnų kalbų ir šalinamų barikadų, protestuotojai toliau okupuoja pagrindinius miesto kelius ir gatves bei tęsia savo protestus prieš Kinijos valdžios sprendimą keisti vietos rinkimų tvarką.

Šalies vyriausybė prižadėjo tautai, kad 2017-aisiais įvyks tiesioginiai Honkongo lyderio rinkimai. Tačiau šių metų rugpjūtį Pekinas pareiškė, kad lyderį turės patvirtinti Pekinui lojalus komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.