Pripažino Palestiną, bet Londono pozicija nesikeis

Premjeras Davidas Cameronas kartu su kitais vyriausybės, remiančios vadinamąjį dviejų valstybių sprendinį, nariais per balsavimą susilaikė.

Prie Bendruomenių rūmų prieš balsavimą susirinko tiek Palestinos nepriklausomybės rėmėjai, tiek žmonės, palaikantys Izraelio politiką.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prie Bendruomenių rūmų prieš balsavimą susirinko tiek Palestinos nepriklausomybės rėmėjai, tiek žmonės, palaikantys Izraelio politiką.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2014, 10:14 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:55 AM

Audringi debatai Bendruomenių Rūmuose buvo atidžiai stebimi visame pasaulyje ir gali turėti diplomatinių pasekmių, suteikdami svarbų postūmį palestiniečių vadovybės kampanijai už jų valstybingumo pripažinimą.

Balsavimas britų parlamente surengtas po to, kai Švedijos vyriausybė, užsitraukdama Izraelio pyktį, šį mėnesį paskelbė, kad pripažins Palestinos valstybę. Ji taps pirmąja tai padariusia Europos Sąjungos valstybe nare iš Vakarų Europos.

Britų vyriausybei pirmadienį parlamento priimtas sprendimas neturi privalomosios galios, nes šią iniciatyvą pateikė eilinis opozicinės Leiboristų partijos parlamentaras. Dauning Stritas nurodė, kad pripažins Palestiną tik tuomet, kai tam bus tinkamas metas.

„Palestinos žmonių aspiracijos negali būti visiškai realizuotos, kol nesibaigė okupacija. Ir mes manome, jog tai įmanoma padaryti tik derybų keliu“, - sakė Artimųjų Rytų reikalų ministras Tobias Ellwoodas.

„Tik okupacijos pabaiga leis Palestinos valstybingumui tapti realybe“, - pridūrė jis.

Premjeras Davidas Cameronas kartu su kitais vyriausybės, remiančios vadinamąjį dviejų valstybių sprendinį, nariais per balsavimą susilaikė.

Balsavime dalyvavo mažiau nei pusė visų įstatymų leidėjų, tačiau pasiūlymas pripažinti Palestiną sulaukė abiejų didžiųjų partijų deputatų paramos: už jį balsavo 39 konservatoriai ir 192 leiboristai, tarp jų partijos lyderis Edas Milibandas.

Leiboristų parlamentaras Jackas Straw, kuris Tony Blairo vyriausybėje užėmė užsienio reikalų sekretoriaus postą, atmetė prielaidas, kad ši iniciatyva neturės beveik jokio poveikio.

„Manau, labai nesantūri Izraelio reakcija į tai, kad Bendruomenių rūmai gali priimti tokią rezoliuciją, įrodo, kad ši rezoliucija turės reikšmės“, – sakė J.Straw.

Palestinos savivalda apskaičiavo, kad 134 šalys yra pripažinusios Palestiną kaip valstybę, nors šis skaičius yra ginčijamas, o kelių ES narių pripažinimai siekia dar sovietinius laikus.

Jungtinė Karalystė 2012 metais susilaikė per balsavimą Jungtinėse Tautose dėl valstybės stebėtojos statuso suteikimo Palestinai. Šis statusas buvo suteiktas palestiniečiams nepaisant griežtų Jungtinių Valstijų ir Izraelio prieštaravimų.

Izraelis: balsavimas kenkia taikos perspektyvai Izraelis antradienį įspėjo, kad Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmuose įvykęs balsavimas, per kurį įstatymų leidėjai triuškinama balsų dauguma pasisakė už Palestinos valstybės pripažinimą, gali pakenkti taikos perspektyvoms. 

„Pirmalaikis tarptautinis pripažinimas yra žinia palestiniečių vadovybei, kad ji gali išsisukti nuo sunkių pasirinkimų, kuriuos turi padaryti abi konflikto pusės, ir iš tikrųjų apsunkina galimybes pasiekti realią taiką“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime. 

Savo ruožtu palestiniečiai džiugiai sveikino britų parlamentarų priimtą rezoliuciją. 

„Ji padarys geriau girdimais europiečių balsus, raginančius pripažinti Palestinos valstybę, ir sukurs tinkamą aplinką tarptautinei bendrijai suteikti Palestinos žmonėms teisinį paritetą bei teises“, - savo pareiškime nurodė Palestinos išvadavimo organizacijos aukšto rango narė Hanan Ashrawi.

Jungtinės Karalystės ambasadorius Izraelyje Matthew Gouldas sakė, kad nors parlamento sprendimas neturi privalomosios galios, jis yra svarbus.

„Manau, šis balsavimas yra svarbus keičiant viešąją nuomonę Jungtinėje Karalystėje ir už jos ribų“, – sakė ambasadorius antradienį ryte interviu Izraelio visuomeniniam radijui. 

„Vasarą vykęs konfliktas dėl Gazos turėjo didžiulį poveikį britų viešajai nuomonei ir paveikė požiūrį į Izraelį“, – pridūrė M.Gouldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.