Lenkijoje sulaikyti du Rusijai šnipinėję asmenys

Dėl karo Ukrainoje ir taip įsitempusią Lenkijos visuomenę dar labiau įkaitino pranešimai apie du areštuotus asmenis – kariškį ir advokatą, turintį Lenkijos ir Rusijos pilietybę. Jie įtariami šnipinėjimu Maskvai, rašo „Lietuvos rytas“.

Sulaikytas įtariamasis šnipinėjimu Rusijai dirbo advokatų kontoroje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sulaikytas įtariamasis šnipinėjimu Rusijai dirbo advokatų kontoroje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

2014-10-17 07:41, atnaujinta 2018-01-26 23:41

Iš pradžių buvo pranešta apie įtakingo ir prieigą prie svarbios informacijos turinčio kariškio sulaikymą. Kiek netikėtai šią žinią pirmieji atskleidė ne teisėsaugos institucijų atstovai, bet radijas ZET ir tinklalapis TVN24.

Netrukus tinkle „Twitter“ Gynybos ministerijos atstovas spaudai Jacekas Sonta patvirtino, kad tikrai buvo sulaikytas kariškis, šnipinėjęs svetimai valstybei.

Jis sulaikytas remiantis Karinės kontržvalgybos surinktais duomenimis.

Po valandos tame pačiame „Twitter“ jau pats gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas pasigyrė, kad tai „svarbi diena Lenkijos kariuomenės apsivalymo kovoje“.

Paskelbta, kad Lenkijos žvalgybininkai sulaikė įtariamąjį, tarnavusį svetimos, priešiškos valstybės agentams, ir įtariamuosius narkotikų prekyba.

Šiuos pranešimus internete dalis komentatorių negailestingai sukritikavo. Esą juk Vakaruose slaptųjų tarnybų darbais nėra giriamasi, o visuomenė apie sulaikymus sužino gerokai vėliau.

Karo žandarmerijos atstovas spaudai Pawelas Durka iš pradžių patvirtino, kad pareigūnai sulaikė šešis Zeliona Guros pulko kariškius bei du civilius asmenis, prekiavusius narkotikais.

P.Durka taip pat patikslino, kad pas visus įtariamuosius buvo rasta narkotikų ir kad vyksta tolesnės kratos. Todėl esą įmanomi tolesni kitų kariškių areštai.

Bet vėliau Gynybos ministerija patvirtino, kad buvo sulaikytas ir dar vienas civilis asmuo – jau dėl įtarimų šnipinėjant svetimai valstybei.

Nors generalinis prokuroras Andrzejus Szeremetas atsisakė suteikti daugiau informacijos, į žiniasklaidą jau prasiskverbė informacija, kad suimtasis – vienos Varšuvos advokatų kontoros darbuotojas, turintis dvigubą Lenkijos ir Rusijos pilietybę.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, gali būti, kad minėta advokatų kontora ir buvo įkurta tik užsiimti šnipinėjimu.

Seimo slaptųjų tarnybų komisijos pirmininkas Arturas Debskis pranešė pageidavimą šiandien surengti skubų susirinkimą, per kurį būtų aptarta situacija.

Bene garsiausias Maskvos šnipas Varšuvoje buvo sulaikytas 1993-iaisiais. Tada kontržvalgyba sulaikė majorą Marką Zelinskį, kuris nuo 1981 metų iki pat sulaikymo bendradarbiavo su karine Rusijos žvalgyba.

Šnipas buvo sulaikytas kaip tik tą minutę, kai perdavė slaptus dokumentus Rusijos ambasados Varšuvoje kariniam atašė Vladimirui Lomakinovui, kuris netrukus buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu Lenkijoje ir išprašytas iš šalies.

M.Zelinskis už šnipinėjimą buvo nuteistas kalėti 9 metus.

1999 metais buvo areštuoti ir nuteisti trys žemesnio rango kariškiai, šnipinėję Maskvai. Czeslawas W. buvo nuteistas kalėti ketverius, o Zbigniewas H. ir Zbigniewas P. – po trejus metus.

2005-aisiais trejiems metams už grotų buvo nusiųstas kontržvalgybininkas, papulkininkis Wojciechas S. – jis taip pat šnipinėjo Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.