Klestinčią Otavą po išpuolio sukaustė įtampa

Nuo terorizmo neapsaugota net Kanada – viena saugiausių pasaulio valstybių. Po trečiadienio atakos, kai užpuolikas nušovė Karo memorialo sargybinį ir įsiveržė į Parlamento pastatą, sunerimę kanadiečiai prabilo: ramybę gali tekti pamiršti.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The New York Times“, AP, BBC.

Oct 24, 2014, 9:12 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 9:19 PM

Kažin ar Otava buvo mačiusi ką nors panašaus į tai, kas Kanados sostinės centre vyko trečiadienio rytmetį. Čia aidėjo šūviai, žmonės statė barikadas biuruose, o po gatves lakstė šimtai policijos pareigūnų.

Kanada iki šiol džiaugėsi, kad terorizmas šalies nepasiekia. Kad visuomenė gyvena patogiai, be baimės ir, svarbiausia, laisvai.

Tačiau dabar net premjeras Stephenas Harperis pripažino, jog šalyje teks suaktyvinti antiteroristines operacijas.

Kitaip tariant, bent dalį laisvo, nerūpestingo gyvenimo kanadiečiams teks iškeisti į saugumą.

Vienas saugiausių miestų

Paprastai gyvybe pulsuojančios gatvės aplink Kanados Parlamentą trečiadienį pasikeitė neatpažįstamai – tūkstančiai vyriausybinių įstaigų darbuotojų, paraginti pareigūnų, nekišo nosies iš pastatų, kuriuose dirba.

Lauke dirbo tik policininkai ir kariškiai. Jie tiesiog šukavo visą kvartalą, baimindamiesi, kad rytinis išpuolis – tiktai didesnio sąmokslo dalis.

Išsigandę kanadiečiai spaudė nosis prie langų stiklų. Jie niekaip negalėjo suprasti, kad Otavoje – mieste, kur praeiviams galima netrukdomiems įeiti į Parlamento pastatą ir tik tada sulaukti patikros, – buvo įvykdytas teroristinis išpuolis.

„Nemaniau, kad čia tai įmanoma, – stebėjosi viena moteris. – Juk tai Kanada.“

Jauno Karo memorialo sargybinio Nathano Cirillo žūtis šiemet buvo tiktai penkta žmogžudystė Otavoje, kurioje gyvena 885 tūkst. žmonių. Palyginti paprasta: pagal gyventojų skaičių kur kas mažesniame Vilniuje 2012 metais buvo užfiksuoti 23 nužudymai.

„Mūsų Otava vis dar yra vienas saugiausių miestų ne tik Kanadoje, bet ir visame pasaulyje“, – jau po tragedijos suskubo pabrėžti Kanados sostinės meras Jimas Watsonas.

Nenuostabu, kad per trečiadienio sąmyšį nemažai žmonių netgi nežinojo, kaip elgtis.

Kai kurie biurų darbuotojai, pamiršę visas saugumo priemones, spietėsi prie laukujų durų bandydami prisiskambinti artimiesiems.

„Buvo labai baisu. Bijojau, kad gali atsitikti kas nors panašaus, ypač po tos nelaimės Kvebeke“, – prasitarė viena Parlamento darbuotoja.

Stebi per 100 islamistų

O Kvebeke pirmadienį į islamą atsivertęs kanadietis Martinas Rouleau-Couture’as automobiliu parbloškė du karius, kurių vienas žuvo.

Neabejojama, kad išpuolis buvo įvykdytas tyčia, nes užpuolikas dvi valandas laukė patogios situacijos rėžtis į kariškius.

Į islamą buvo atsivertęs ir trečiadienio žudikas, kuris buvo nušautas jau įbėgęs į Parlamento pastatą. 32 metų Michaelas Zehafas-Bibeau, jo draugų teigimu, pastaruoju metu kliedėjo, kad jį „persekioja velnias“.

Pareigūnai trečiadienį paskelbė, kad abu užpuolikai buvo laikomi „didelės rizikos“ įtariamaisiais.

M.Zehafo-Bibeau pasas buvo konfiskuotas, kad jis neišvyktų į Siriją ar Iraką ir neprisijungtų prie „Islamo valstybės“ kovotojų.

Taip pat yra ir dėl M.Rouleau-Couture’o.

Abu jie buvo stebimi, kaip ir dar apie 90 įtartinų asmenų. Be to, valdžia kaip tik paskelbė: „Žvalgybos duomenys rodo, kad asmuo ar grupė asmenų Kanadoje arba užsienyje sieks ir turi gebėjimų įvykdyti teroro aktą.“

Skelbiama, kad jau daugiau nei 100 Kanados piliečių buvo ar yra išvykę ieškoti džihado į tokias pavojingas šalis kaip Sirija ar Somalis. Dalis jų žuvo, kiti dar dalyvauja konfliktuose, o taip ir neišvykę iš Kanados pasirenka vykdyti išpuolius čia.

Otava kaip tik rengiasi pasiųsti naikintuvus, kurie dalyvaus JAV vadovaujamoje bombardavimo kampanijoje prieš islamistus Irake.

„Kanada niekada nebus įbauginta, – po trečiadienio atakos pareiškė premjeras S.Harperis. – Iš tikrųjų tai mus skatins padvigubinti pastangas kovojant su teroristinėmis organizacijomis.“

Laisvė ar saugumas?

Kitaip tariant, kanadiečiai nuo šiol bus stebimi dar akyliau – jų veiksmuose bus ieškoma ekstremizmo ženklų.

Ne visi tuo patenkinti – Kanados žmonės pagrįstai didžiuojasi, kad jų šalyje, skirtingai nei JAV, piliečių saugumas užtikrinamas neribojant laisvės jausmo.

„Visada džiaugiausi, kad galima prieiti prie valdžios pastatų. Didžiavausi, kad judėjimo laisvė nėra taip apribota kaip Vašingtone. Dabar daug kas keisis“, – spėjo Otavos gyventojas Patrickas Snideris.

Didžiausias Kanados nacionalinis dienraštis „The Globe and Mail“ specialiu komentaru netgi pasiuntė netiesioginį perspėjimą šalies valdžiai.

„Kanada yra šalis, kur daugelis viešųjų asmenų elgiasi kaip paprasti piliečiai. Kitaip nei kaimyninėse JAV, vyriausybės pareigūnų čia nelydi gvardija apsaugininkų. Jie nevažinėja šarvuotais visureigiais, jiems nereikia policijos palydos.

Taip, Kanadai gali tekti keistis. Bet permainas būtina pasirinkti atsargiai, suvokiant realios grėsmės ribotumą ir pusiausvyrą tarp laisvės bei saugumo.

Permainos turi padėti milijonams įstatymą gerbiančių kanadiečių, o ne saujelei vyrų, kurie nekelia absoliučiai jokios grėsmės mūsų valstybės išlikimui“, – vakar rašė dienraštis. 

Apsaugininkas vadinamas didvyriu

Žudiką, jau įsiveržusį į Kanados Parlamento pastatą, nušovė 58 metų Parlamento komplekso apsaugos vadovas Kevinas Vickersas (nuotr.), kurį įstatymų leidėjai gyrė kaip didvyrį.

K.Vickersas beveik tris dešimtmečius dirbo Karališkojoje Kanados raitojoje policijoje, o 2005-aisiais buvo paskirtas šalies Bendruomenių Rūmų apsaugos vadovu.

Jau po incidento vyras, paleidęs mirtiną šūvį į užpuoliką, kuris buvo priartėjęs prie salėje užsibarikadavusių parlamentarų, iškart paskambino motinai ir patikino esantis saugus.

„Turbūt negalėčiau labiau juo didžiuotis nei dabar, – teigė K.Vickerso jaunesnysis brolis Johnas. – Jis visada jautė pareigą saugoti žmones ir valstybę.“

Generalinis prokuroras Peteris MacKay pavadino K.Vickersą „tikru didvyriu“, o vietos politikas Glennas Tibeault – „geriausiu vyruku, kokį galima sutikti“.

Kitas parlamentaras Craigas Scottas „Twitter“ paskelbė: „Visi deputatai lieka skolingi K.Vickersui, nušovusiam užpuoliką visai netoli salės, kurioje buvome susirinkę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth