Tūkstančių vengrų kantrybė trūko sužinojus apie naują mokestį

Praėjusį trečiadienį paaiškėjus, kad Vengrijos valdžia nori įvesti pirmąjį pasaulyje mokestį už interneto vartojimą, šalies gyventojų kantrybė trūko. Sekmadienio pavakarę Budapešto gatves užplūdo tūkstančiai taikiai protestuojančių vengrų, pasisakančių, kad nemokės 150 forintų (kiek mažiau nei 2 litų; beveik 50 euro centų – Red.) už kiekvieną išnaudotų duomenų gigabaitą.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, specialiai lrytas.lt, Budapeštas

Oct 27, 2014, 9:24 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:54 PM

Specialistų teigimu toks įstatymas tik dar labiau sumažintų naudojimąsi internetu Vengrijoje, kuri ir taip yra žemiau ES vidurkio pagal gyventojų prieigą ir naršymą internete.

Du trečdalius vietų parlamente turinti partija „Fidesz“, kuri ir parengė šį įstatymą, teigia, kad toks mokestis padėtų surinkti nemažai pinigų į šalies biudžetą. Tačiau oponentai tokius užmojus vadina siekiu susidoroti ir cenzūros didinimo šalyje tąsa.

Maskuoja sankcijas?

Daugelis neslepia tokį įstatymą laiką „Fidesz“ lyderio Viktoro Orbano farsu, skirtu nukreipti visuomenės dėmesį nuo spalio viduryje JAV paskelbtų sankcijų dešimčiai Vengrijos politikų. V.Orbano artimiausiai aplinkai priklausantiems asmenims JAV neribotam laikui uždraudė suteikti vizas.

Tokį retai kada prieš NATO šalis naudojamą žingsnį esą sukėlė tai, kad Vengrija, po susitikimo su rusų dujų gigantu „Gazprom“, rugsėjo pabaigoje nustojo Ukrainai tiekti dujas.

„Fidesz“ partija, jau pasižymėjusi grasinimais sau nepalankioms organizacijoms, žiniasklaidos varžymais ir konstitucijos pakeitimais, įteisinančiais valdžios galių sutelkimą viename asmenyje, yra įtariama korupcija ir sau draugiškų firmų protegavimu.

Prieš dvi savaites ši partija savivaldybių rinkimuose laimėjo dešimties didžiausių miestų merų postus, taip tik parodydama, kokią milžinišką visuomenės paramą turi.

Lygino su Turkija ir Egiptu

Sekmadienio pavakarę protesto metu minia skandavo tokius žodžius kaip „Demokratija“ arba „Europa“. Seni žmonės skandavo: „Orbanai, tu išmokei mus protestuoti!“ ir „Mes nenorime Putino“. Daugelis kritikavo šalies valdžios korupciją ir sandorius su Rusija. Atsirado ir mėčiusių senus monitorius į „Fidesz“ partijos būstinę, tačiau niekas nebuvo sužeistas.

„Manau, internetas čia kaip kokioje Turkijoje ar Egipte, yra labai svarbus demokratijos įrankis. Žmonės iš esmės yra pavargę nuo „Fidesz“, tad šis interneto apmokestinimas tebuvo dingstis išeiti į gatves“, - teigė minioje visą vakarą praleidusi Szilvi iš nedidelio Siklós miestelio.

Laiko demokratiška

Į Budapešto gatves ėjo ir palaikantys „Fidesz“ sprendimus. Universitete studijuojantis dvidešimt ketverių metų Miklos aršiai gynė savo remiamos partijos politiką. Naršymą internete apmokestinantis įstatymo projektas, anot vaikino, puikiai dera su bendra „Fidesz“ vykdomo mokesčių plano eiga.

„Jie siekia apmokestinti tuos oligopolinius verslo sektorius, kurie turėdami priėjimą prie milijonų vartotojų, tiekia savo paslaugas didesne kaina, taip žerdamiesi pelną. Įstatymo projektas nutaikytas į interneto tiekėjus, ne vartotojus, ir valdžia užtikrins, kad tiekėjai mokesčiais neapsunkintų savo vartotojų“, - žodis žodin „Fidesz“ poziciją dėstė jaunas vyras.

Jo teigimu, šis naujas mokestis būtų skirtas „teisingumui vykdyti“, ir priversti kai kuriuos sektorius mokėti šalies biudžetui priklausančius pinigus.

„Ir be abejo, tai neturi nieko bendra su žiniasklaidos laisve ar priėjimu prie informacijos. Šis projektas tiesiog buvo prastai išreklamuotas. Dėl to opozicija gavo progą pašokinėti prieš valdžią ir suburti didelę masę protestuojančių žmonių. Valdžia neturėti to nuvertinti.

Tai jau buvo nutikę keletą kartų prieš tai: valdžia turėjo atsisakyti savo sumanymų, kaip antai aukštojo mokslo reforma. Man patinka matyti pilietišką visuomenę. Tai tik dar vienas požymis, patvirtinantis, kad – nepaisant ką teigia opozicija ar mažai informacijos turintis užsienis skelbia – Vengrija yra puikiai funkcionuojanti demokratija“, - aiškino Miklos.

Jaučia gėdą

Visai kitaip šnekėjo Miklos bendraamžis Gergo iš ketvirto pagal didį Vengrijos miesto Szeged: „Žinoma, kad nesutinku. Internetas turi būti prieinamas kaip galima plačiau tam, kad žmonės turėtų prieigą prie informacijos, kad dalyvautų, kad mokytųsi ir panašiai“.

Jauno vyro teigimu, internetas – viena iš tų sričių, kur „Fidesz“ įtaka dar nėra efektyvi, todėl šis mokestis gali būti laikomas dar viena cenzūra. „Mano nuomonė apie pačią partiją nepasikeitė – tie vyrukai turėtų būti uždaryti į kalėjimą iki gyvenimo galo, o jų nuosavybė suvalstybinta ir parduota“, - griežtai kalbėjo jis.

„Visas šis dalykas buvo sukurtas nukreipti dėmesį nuo skandalo, kad valdžios pareigūnams dabar yra draudžiama patekti į JAV dėl įtarimų korupcija, – dėstė jaunas vyras. – Man tik gaila, kad visi šitie žmonės nė velnio nesirūpino valdžios reikalais ketverius metus. Jie tik tada suplūdo į gatves, kai buvo pagrasinta atimtų iš jų nemokamą pornografiją“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.