Japonija žada neatsisakyti islamistų pagrobtų įkaitų paieškos

Japonija šeštadienį pažadėjo

Ar laisvai samdomas žurnalistas Kenji Goto ir saugumo konsultantu pasivadinęs Haruna Yukawa tebėra gyvi, nežinoma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar laisvai samdomas žurnalistas Kenji Goto ir saugumo konsultantu pasivadinęs Haruna Yukawa tebėra gyvi, nežinoma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:43 AM

Ar laisvai samdomas žurnalistas Kenji Goto ir saugumo konsultantu pasivadinęs Haruna Yukawa tebėra gyvi, nežinoma. Jų išpirkos terminas baigėsi prieš dieną ir nuo to laiko nebuvo jokių žinių iš jų pagrobėjų.

Islamistų kovotojai grasino nužudyti įkaitus, jei per 72 valandas negaus 200 mln. dolerių. Tokijas šį terminą interpretavo kaip reiškiantį penktadienio 14 val. 50 minučių (7 val. 50 min. Lietuvos laiku).

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Yasuhide Nakayama, kuris vadovavo Japonijos pastangoms išgelbėti šiuos du piliečius, žurnalistams sakė: „Labai sunku pasirūpinti jų paleidimu, nepaisant maršrutų įvairovės. Susitelkiame į informacijos tikrinimą dar kartą. Mes niekada nepasiduosime. Mes sugrąžinsime juos namo“.

Užsienio reikalų ministras Fumio Kishida po šeštadienį ryte surengto specialios darbo grupės susitikimo reporteriams sakė, kad „nėra nieko nauja, ką būtų galima pranešti“.

Anksčiau šią savaitę „Islamo valstybė“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame K.Goto ir H.Yukawa matomi parklupdyti dykumoje, o juodai apsirengęs kovotojas, kalbantis su britišku akcentu, grasina juos nužudyti.

Dideles Irako ir Sirijos teritorijas kontroliuojanti „Islamo valstybė“ , įvedusi jose griežtą islamo teisės formą, nuo rugpjūčio nužudė penkis įkaitus vakariečius, bet pirmą kartą grasino japonų įkaitams.

Kenji Goto motina Junko Ishido paskelbė desperatišką kreipimąsi, maldaudama pasigailėti jos sūnaus.

„Sakau jums, „Islamo valstybės“ žmonės, – Kenji nėra jūsų priešas. Prašau, paleiskite jį, – sakė ji. – Kenji visuomet sakydavo: „Tikiuosi gelbėti vaikų gyvybes mūšių lauke“. Jis kūrė reportažus apie karą, laikydamasis neutralios pozicijos.“

Japonų pareigūnai sakė, kad tikrindami įvairią informaciją vis dar bando užsitikrinti komunikavimo kanalą ir susisiekti su „Islamo valstybe“.

Premjero Shinzo Abe patarėjas Yosuke Isozaki penktadienį, kaip pranešama, sakė, kad buvo tam tikro „netiesioginio“ bendravimo su kovotojais, tačiau – „jokių tiesioginių“ dalykų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.