B.Obama: „JAV ir Indija gali būti geriausios partnerės“

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį, baigdamas trijų dienų vizitą Delyje,

B.Obama su žmona Michelle baigė viešnagę Indijoje.<br>AP nuotr.
B.Obama su žmona Michelle baigė viešnagę Indijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-01-27 12:08, atnaujinta 2018-01-14 23:12

Sakydamas kalbą jaunimui, JAV prezidentas pakartojo, kad santykiai tarp Vašingtono ir Delio „gali būti viena iš charakterizuojančiųjų šio amžiaus partnerysčių“, bet perspėjo, kad kova su klimato kaita būtų pasmerkta be visapusiško Indijos dalyvavimo.

Ta kalba buvo intensyvaus vizito, kuris dramatiškai pakeitė anksčiau dažnai komplikuotus šalių santykius, finalas.

Indija ir Jungtinės Valstijos yra ne tik natūralios partnerės – tikiu, kad Amerika gali būti Indijos geriausia partnerė“, – sakė B.Obama, audringai pasveikintas maždaug 1,5 tūkst. žmonių.

„Žinoma, tik indai gali spręsti dėl Indijos vaidmens pasaulyje. Bet aš esu čia todėl, jog esu absoliučiai įsitikinęs, kad abi mūsų liaudys turės daugiau darbo vietų ir galimybių, (kad) mūsų šalys bus labiau apsaugotos, o pasaulis – saugesnė ir teisingesnė vieta, kai dvi mūsų demokratijos stovės drauge“, – sakė JAV lyderis.

Vizito metu, be kitų dalykų, buvo pasirašyta nauja „draugystės“ deklaracija tarp B.Obamos ir Indijos dešiniųjų premjero Narendros Modi, kuris dar mažiau nei prieš metus buvo persona non grata Vašingtone ir kuris užmezgė artimą ryšį su B.Obama, abiem šalims trokštant atsverti Kinijos kilimą.

Pagrindinis B.Obamos vizito akcentas buvo jo dalyvavimas pagrindinio svečio teisėmis pirmadienį įvykusiame Respublikos dienos parade. Toks kvietimas yra vienas didžiausių Indijos pagerbimų užsienio lyderiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.