Turkija grasina uždrausti prieigą prie „Facebook“

Turkijos teismas valdžios institucijoms įsakė užblokuoti bet kokią prieigą prie socialinio tinklo „Facebook“ puslapių, kurie tariamai įžeidžia pranašą Mahometą, ir įspėjo, kad jeigu kompanija nesilaikys tokių nurodymų, visas socialinis tinklas bus uždraustas, skelbia „Daily Mail“.

Parėjusiais metais Turkija pateko į tarptautinės kritikos liūną, kai dėl prasidėjusio skandalo dėl korupcijos laikinai uždraudė prieigą prie „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrų.<br>AP nuotr.
Parėjusiais metais Turkija pateko į tarptautinės kritikos liūną, kai dėl prasidėjusio skandalo dėl korupcijos laikinai uždraudė prieigą prie „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 10:16 PM

Šalies naujienų agentūra patvirtino, kad Vidurio Vakarų Turkijoje esantis Ankaros miesto teismas, remdamasis prokuroro prašymu, vakar paskelbė tokį nurodymą.

Toks sprendimas buvo padarytas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai kitu teismo sprendimu Turkijoje buvo uždrausta prieiga prie tinklalapių, kuriuose rodomas prieštaringą nuomonę sukėlęs prancūzų satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ viršelis, vaizduojantis pranašą Mahometą.

Tai naujausias žingsnis, kai mėginama pažaboti bet kokią informaciją, kuri, manoma, galėtų įžeisti didžiulės musulmonų tautos religinius įsitikinimus.

Socialinis tinklas „Facebook“ vis dar svarsto tokį nurodymą. Tiesa, šio mėnesio pradžioje, kai prasidėjo „Charlie Hebdo“ atakos, vienas „Facebook“ įkūrėjų Markas Zuckerbergas pranešė, kad kompanija neketina cenzūruoti socialiniame tinkle publikuojamo turinio. Tuo metu M.Zuckerbergas kalbėjo, kad socialinis tinklas niekada neleistų vienai valstybei ar žmonių grupei nurodinėti, kuo žmonės iš viso pasaulio gali viešai dalintis „Facebook" tinkle.

Vis dėlto, remiantis „Facebook“ statistika, kompanija peržiūrėjo socialinio tinklo turinį ir pašalino maždaug 1,8 tūkstančio įvairaus pobūdžio duomenų, kurių nenorėjo matyti Turkijos vyriausybė.

Šio mėnesio pradžioje Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas pradėjo reikalauti naujo įstatymo, kuris leistų ministrams laikinai uždrausti socialinius tinklus, tokius kaip „Facebook“, ir priverstų socialinį tinklą „Twitter“ užblokuoti anoniminius asmenis, kurie skundžiasi.

Siūlomas naujas įstatymas leistų ministrams apriboti prieigą prie socialinių tinklų, kurie, manoma, pažeidžia viešąją tvarką, žmonių teises ar laisves.

Telekomunikacijų direktoratas (TIB) turės sutikti su tokiu sprendimu per keturias valandas, o tuomet kreiptis į teismą, kad toks draudimas nebūtų vykdomas ilgiau nei 24 valandas.

Šią savaitę komunikacijų ministras Lutfu Elvanas bandė apginti tokį Turkijos pasiūlymą. Vyras teigė, kad jo reikėjo jau nuo tada, kai Turkijos teismas spalio mėnesį prieš tai buvusį įstatymą, kuris leido uždrausti prieigą prie socialinių tinklų, panaikino. L.Elvanas kalbėjo, kad tokie atvejai, kai būtų naudojamasi leidimu uždrausti tam tikrus tinklalapius, būtų tik išskirtinėmis progomis.

Parėjusiais metais Turkija pateko į tarptautinės kritikos liūną, kai dėl prasidėjusio skandalo dėl korupcijos laikinai uždraudė prieigą prie „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrų. Turkijos prezidentas pažadėjo panaikinti socialinį tinklą „Twitter“, kai tvirtinimai dėl šalies vyriausybės vykdomos korupcijos šiame socialiniame tinkle tapo viešai publikuojami.

Pakistane „Facebook“ ir „Twitter" trumpam laikui buvo uždrausti, kai šių tinklalapių prižiūrėtojai atsisakė pašalinti nuotraukas, kurios susijusios su pranašu Mahometu. „Facebook“ vis dėlto nusileido tokiam reikalavimui ir užblokavo šias nuotraukas.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.