Vokietija atsisveikina su buvusiu prezidentu R.von Weizsaeckeriu

Vokietija surengė valstybines

Vokietijos lyderiai atsisveikina su buvusiu prezidentu.<br>AP nuotr.
Vokietijos lyderiai atsisveikina su buvusiu prezidentu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2015, 5:55 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:33 AM

Atiduoti paskutinę pagarbą R.von Weizsaeckeriui, kuris mirė praėjusį mėnesį būdamas 94-erių, Berlyno protestantų katedroje susirinko kanclerė Angela Merkel, vyriausybės nariai ir užsienio įžymybės, tarp kurių buvo buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa.

R.von Weizsaeckeris formaliu valstybės vadovu buvo nuo 1984 iki 1994 metų – ir Vokietijos suvienijimą apimančiu laikotarpiu.

Nors prezidento postas yra daugiausia reprezentacinis, R.von Weizsaeckeris pagarsėjo kaip „politinis prezidentas“ ir puikus oratorius, kurio jaudinamos kalbos dažnai būdavo susijusios su jo paties gyvenimo istorija.

Labiausiai įsimintina buvo jo kalba, pasakyta minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos 40-ąsias metines, kai prezidentas pareiškė įstatymų leidėjams, kad 1945 metų gegužės 8-oji buvo „išvadavimo nuo nežmoniškos nacionalsocialistų tironijos sistemos diena“.

Pasak prezidento Joachimo Gaucko, R.von Weizsaeckeris „pasakė tai, ką 1985-aisiais visi turėjo žinoti, tačiau tais pačiais 1985-aisiais ne visi norėjo tai žinoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.