Belgijos mieste pasirodė teroristai. Bet tai buvo tik pokštas

Kai Lietuvoje švenčiamos Užgavėnės, žydams neretai užkliūva tai, kad persirengėliai dėvi nedviprasmiškų veido bruožų kaukes. Bet tai yra niekis, palyginus su tuo, kokias provokacijas krečia belgų menininkų grupė „Eftepie“. Šiemet jie persirengė „Islamo valstybės" teroristais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-17 11:06, atnaujinta 2018-01-13 00:06

Tylus ramus Alsto miestas Flandrijos regione, už 30 km į šiaurės vakarus nuo Belgijos sostinės Briuselio šiemet, kaip ir kasmet pasineria į tradicinio karnavalo sūkurį.

Karnavalo taisyklės aiškios – vieną kartą per metus žmonės gali persirengti absurdiškiausiais kostiumais. Kuo labiau provokuoja kostiumas – tuo geriau, mat kostiumu bei kaukėmis pašiepiamos aktualios problemos, valdžia. Jokių tabu ar suvaržymų vaizduotei.

Tad išvydę iš pirmo žvilgsnio automatais ginkluotus barzdotus vyrus su amunicijos diržais, sprogmenimis ir juodomis vėliavomis ne vietos gyventojai antradienį galėjo pagalvoti, kad į miestą įsiveržė Sirijoje, Irake ar Libijoje siautėjančios grupuotės „Islamo valstybė" teroristai.

Bet niekas nepuolė skambinti policijai, nebėgo iš gatvių slėptis nuo naujo teroro išpuolio, nors dar praėjusį mėnesį su „Islamo valstybe“ siejamus teroristus šturmavo Belgijos policijos specialiosios pajėgos. Šį kartą barzdotus „teroristus“ Alsto gyventojai pasitiko su šypsenomis. O ir patys „ekstremistai“ atrodė linksmi, nenusiteikę kapoti galvų kitatikiams.

Vietos gyventojai iš juodoje vėliavoje, primenančioje tą, kurią naudoja „Islamo valstybė“ esančių užrašų atpažino per karnavalus provokacijas krečiančios menininkų grupės „Eftepie“ vyrukus. Ši menininkų grupė kasmet originaliai šaiposi iš įvairių socialinių, politinių ir tarptautinių aktualijų.

Pavyzdžiui 2013 metais „Efpetie“ sukėlė skandalą, kai menininkai persirengė nacių uniformomis. Alsto miesto gatvėmis pražygiavo SS uniformomis pasipuošę ir išsišiepę vyrai ir dalino vėliavėles su užrašu „SS VS“.

Taip „Eftepe“ pašiepė nacionalistinės „Naujojo flamandų aljanso“ partijos politiką. Pastaroji partija sutrumpintai vadinama N-VA ir garsėja griežta nacionalistine retorika, kurią „Eftepie“ palygino su nacių laikų kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.