Iš lietuvių Niujorke atimta bažnyčia virto griuvėsiais

Iš lietuvių parapijos atimta Niujorko Aušros Vartų bažnyčia – jau griaunama. Prieš kelerius metus po ilgai trukusios kovos uždarytos šventovės vietoje greitai iškils prabangių apartamentų pastatas.

Praėjusį sekmadienį prie pastoliais aptverto pastato lietuvių bendruomenė susirinko paskutinei maldai.<br>Asm. archyvo nuotr.
Praėjusį sekmadienį prie pastoliais aptverto pastato lietuvių bendruomenė susirinko paskutinei maldai.<br>Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2015, 5:15 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:20 AM

Praėjusį sekmadienį prie pastoliais aptverto pastato lietuviai susirinko paskutinei maldai, pranešė lietuvių bendruomenės Long Ailendo apylinkės pirmininkė Ramutė Žukaitė.

Bažnyčios įkūrėjui klebonui Juozui Šeštokui ir žmonėms, lankiusiems šią bažnyčią, atminti buvo uždegtos 105 žvakės, simbolizuojančios bažnyčios gyvenimo metus.

XX amžiaus pradžioje Manhatane lietuvių emigrantų lėšomis pastatytą Aušros Vartų bažnyčią Niujorko arkivyskupija uždarė 2007 metais.

Aktyvi lietuvių bendruomenė Niujorke nuo 2003 metų kovojo dėl Manhatano rajone esančios bažnyčios išlikimo.

Šventovės vietoje išdygs 18 aukštų prabangių apartamentų pastatas, pranešė BNS.

Aušros Vartų bažnyčia Manhatane buvo pastatyta 1904 metais lietuvių išeivių lėšomis. Vėliau, kaip ir daugelis kitų, ši šventovė perėjo Vatikano žinion.

Bažnyčios JAV uždaromos tam, kad joms išlaikyti skirtos lėšos būtų panaudojamos išmokoms už pralaimėtas pedofilijos bylas.

JAV katalikų bažnyčia, niekaip neišbrendanti iš kunigų pedofilijos skandalo, vienus po kitų aukoja tautinių mažumų maldos namus.

R.Žukaitės teigimu, JAV Katalikų Bažnyčios išlaidos teismams ir kompensacijoms 2007 siekė 3 milijardus dolerių.

Milijonai, gauti pardavus bažnyčias, sumokami pedofilų aukoms, kurioms priteistos didžiulės kompensacijos. Už svetimas nuodėmes tenka mokėti ir Amerikos lietuviams.

2007 metais dėl Aušros Vartų bažnyčios išsaugojimo kovoti padėjo ir prezidentas Valdas Adamkus.

Jis tuomet laišku kreipėsi į Niujorko arkivyskupą kardinolą Edvardą Eganą ir paprašė jį atkreipti ypatingą dėmesį į Aušros Vartų parapijos vaidmenį puoselėjant tautiškumą bei dvasingumą ir išsaugoti ją tiek dabartinei visuomenei, tiek ateities kartoms.

Tačiau šventovė galiausiai buvo nusavinta.

Nenorintys prarasti bažnyčios Niujorko lietuviai buvo palaužti klasta. Bažnyčią prižiūrintis parapijos klebonas Eugine'as Sawickis pirmadienio rytą buvo pakviestas pas Niujorko arkivyskupą kardinolą Edvardą Eganą.

Kol kunigas bendravo su arkivyskupu, į lietuvių bažnyčią atvykę vyskupijos įgaliotiniai pakeitė spynas ir pastatė apsaugą.

Generalinis Lietuvos konsulas Niujorke Mindaugas Butkus vėliau pareiškė, kad šis sprendimas žeidžia JAV ir ypač Niujorko lietuvių jausmus.

Anot diplomato, lietuvių seneliai ir proseneliai savo rankomis ir lėšomis pastatė šią šventovę, kuri tarnavo ne tik maldai, bet ir kultūros renginiams, jų visuomeniniam bendrabūviui.

Dalis šventovės vertybių perduota Lietuvai ir atiteks vienai Marijampolės bažnyčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.