NATO vykdys didžiausią gynybos stiprinimą nuo Šaltojo karo

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Aljansas vykdo

J.Stoltenbergas: „NATO susiduria su nauja saugumo aplinka“.<br>AP nuotr. iš archyvo
J.Stoltenbergas: „NATO susiduria su nauja saugumo aplinka“.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:46 PM

Jis pasisakė kitą dieną po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Maskva papildys savo branduolinį arsenalą daugiau negu 40 naujų tarpžemyninių balistinių raketų.

„NATO susiduria su nauja saugumo aplinka, sukelta tiek smurto, neramumų ir nestabilumo pietuose – ISIL (džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“, IS) – Irake, Sirijoje, Šiaurės Afrikoje – tačiau taip pat labiau kategoriškai besielgiančios Rusijos, kuri naudojo jėgą, kad pakeistų sienas, aneksuotų Krymą ir destabilizuotų rytų Ukrainą“, – J.Stoltenbergas sakė žurnalistams Lenkijoje.

„Dėl to NATO turi reaguoti. Mes reaguojame, ir darome tai vykdydami didžiausią mūsų kolektyvinės gynybos stiprinimą nuo Šaltojo karo laikų, o ypač greito reagavimo pajėgos yra šio stiprinimo kertinis elementas – ir puiku matyti, kad jis veikia ir rengia pratybas čia, Lenkijoje“, – pridūrė Aljanso vadovas.

Jis kalbėjo Žaganio mieste vakarų Lenkijoje, kur apsilankė NATO naujų ypač greito reagavimo pajėgų pirmosiose pratybose. Šios pajėgos buvo sukurtos siekiant atgrasyti Rusiją nuo bet kokių agresyvių veiksmų prieš sunerimusias Aljanso nares Rytų Europoje, anksčiau priklausiusias Maskvos įtakos zonai.

Apie 2,1 karių iš Belgijos, Čekijos, Vokietijos, Vengrijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Lenkijos ir JAV dalyvauja šiose NATO pratybose, prasidėjusiose praeitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.