Vladimiras Putinas: „Niekas neturėtų Rusijai kelti ultimatumų“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griežtina toną Europos Sąjungos (ES) ir JAV atžvilgiu.

V.Putinas kalbėjo Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume.<br>AP nuotr.
V.Putinas kalbėjo Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2015, 5:44 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 5:47 AM

V. Putinas apkaltino JAV sukėlus Ukrainos krizę. Esą ne Rusija pradėjo ginčą. V. Putinas paragino Vakarus daryti spaudimą Ukrainos vyriausybei, kad krizė būtų išspręsta.

Rusija, anot jo, pasirengusi išnaudoti savo įtaką separatistams šalies Rytuose, kad būtų įgyvendinamas jau vasarį pasiektas taikos planas. „Kai bus pradėtas politinių sprendimų įgyvendinimas, ten ginklų neliks“, – teigė V. Putinas atsakydamas į klausimą, ar Maskva apginkluoja sukilėlius. Kartu jis pridūrė, kad Vakarai turi daryti įtaką provakarietiškai vyriausybei Kijeve.

ES ir JAV kaltina Rusiją teikiant karinę paramą separatistams Rytų Ukrainoje. Maskva tai neigia ir savo ruožtui kaltina Vakarus prisidėjus prie prorusiškos buvusios vyriausybės nuvertimo.

ES į Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją reagavo sankcijomis, kurios bus pratęstos.

Tikina, kad šalis – atvira pasauliui Rusijos prezidentas penktadienį pareiškė, kad jo šalis yra atvira pasauliui ir bendradarbiaus su Vakarais, nepaisant tvyrančios įtampos dėl Ukrainos krizės.

„Rusija yra atvira pasauliui“, – V.Putinas sakė užsienio investuotojams Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume.

„Mūsų aktyvus bendradarbiavimas su naujais pasaulinio augimo centrais jokiu būdu nereiškia, kad mes ketiname skirti mažiau dėmesio mūsų dialogui su tradiciniais Vakarų partneriais. Esu įsitikinęs, kad toks bendradarbiavimas būtinai tęsis“, – kalbėjo prezidentas.

Ji taip pat pareiškė, kad Rusija atsako į Vakarų sankcijas ne uždarydama savo rinką, o atvirkščiai – dar didesniu atvirumu ir laisve.

„Pakartosiu dar kartą: į užsienio apribojimus mes atsakome ne uždarydami ekonomiką, mes atsakome išplėsdami laisvę, didindami Rusijos atvirumą“, – sakė V.Putinas.

Ir pasak jo, „tai nėra lozungas, tai – turinys mūsų realios politikos, to darbo, kurį šiandien darome kurdami verslo sąlygas, ieškodami naujų partnerių ir atverdami naujas rinkas, dalyvaudami realizuojant didžiausius imigracijos projektus“..

V.Putinas taip pat kalbėjo apie Rusijos poziciją dėl importo pakeitimo, kurio prireikė Maskvai įvedus sankcijas Vakarams.

„Importo pakeitimu siekiama ne uždaryti savo rinką, ne atsiriboti nuo pasaulinės ekonomikos. Turime išmokti gaminti kokybišką ir konkurencingą produkciją, kuri turėtų paklausą ne tik Rusijoje, bet ir kitose pasaulio rinkose“, – sakė jis.

V.Putinas pridūrė, kad paskutinė užduotis yra „labiau ir efektyviau panaudoti mūsų vidines galimybes vystymuisi“.

Rusijos prezidentas taip pat padėkojo tiems užsienio investuotojams, kurie pasiliko Rusijoje ir po sankcijų įvedimo.

„Norėčiau padėkoti visiems mūsų partneriams, kurie, nežiūrint žinomų politinių problemų, ir toliau dirba Rusijoje, įdeda savo kapitalo ir technologijų ir kuria čia įmones bei naujas darbo vietas“, – padėkojo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.