A. Sacharovo premija skirta tinklaraštininkui iš Saudo Arabijos

„Vilties žinia“

Saudo Arabijos teismas R.Badawi skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo už islamo įžeidimą.<br>„Twitter“ nuotr.
Saudo Arabijos teismas R.Badawi skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo už islamo įžeidimą.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2015, 12:19 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:20 AM

Europarlamento pirmininkas Martinas Schulzas, kuris paskelbė apie premijos skyrimą, pasmerkė nuosprendį, kuris gresia prodemokratiškam aktyvistui, kaip „brutalų kankinimą“ ir paragino tos šalies karalių Salmaną nedelsiant paleisti kalinamą tinklaraštininką bei užtikrinti žmogaus teisių laikymąsi konservatyvioje monarchijoje.

„Šiam žmogui ... buvo skirta viena iš žiauriausių bausmių, kurią galima įvardyti tik kaip brutalų kankinimą“, – pabrėžė M.Schulzas.

„Raginu Saudo (Arabijos) karalių tuojau pat jį paleisti“, – M.Schulzas sakė sausakimšoje Europos Parlamento salėje.

Jis pridūrė, jog 28 nares turinti Europos Sąjunga tikisi, kad jos partneriai pagerins žmogaus teisių padėtį iki Bendrijos standartų.

„Ryšiai priklauso nuo to, ar mūsų partneriai gerbia žmogaus teises ... Jų ne vien nesilaikoma – jos trypiamos kojomis“, – M.Schultzas sakė vokiečių kalba.

Saudo Arabijos teismas 31 metų R.Badawi skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo už islamo įžeidimą, bet plakimą sustabdė po pirmosios egzekucijos, per kurią aktyvistas gavo 50 kirčių.

R.Badawi žmona, pabėgusi su jų trimis vaikais į Kanadą, anksčiau šią savaitę sakė, kad jos vyro plakimas artimiausiu vėl bus atnaujintas.

Cituodama vieną „informuotą šaltinį“, Ensaf Haidar sakė, kad „Saudo Arabijos institucijos uždegė žalią šviesą tolesniam Raifo Badawi plakimui“.

Plakimas bus „greitai“ atnaujintas kalėjime, kuriame yra laikomas R.Badawi, žmona rašė tinklalapyje, skelbiančiame informaciją apie jos vyro persekiojimą.

Sužinojusi apie skirtą prestižinę premiją E.Haidar pareiškė, kad šis sprendimas yra „vilties ir padrąsinimo žinia“.

„Dėkoju Europos Parlamentui. Esu labai laiminga dėl šio apdovanojimo, – sakė ji. – Tai vilties ir padrąsinimo žinia jam.“

Tai taip pat žinia Saudo Arabijos valdžiai, jog „Raifas nėra kaltas“, – sakė tinklaraštininko žmona.

„Viliuosi, kad šis apdovanojimas padės“ Badawi reikalui ir atvers jam kelią susijungti su savo šeima, sakė E.Haidar.

Ji taip pat išreiškė viltį, kad išrinktasis premjeras Justinas Trudeau, kuris kitą savaitę turi perimti Kanados vyriausybės vairą, įsikiš ir padės R.Badawi ištrūkti iš Saudo Arabijos.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

Tarp trijų šių metų finalininkų dar buvo nužudytas Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas ir Venesuelos politinis aljansas „Mesa de la Unidad Democratica“, atstovaujantis politiniams kaliniams ir opozicijos grupėms.

Praeitais metais Europos Parlamentas skyrė Sacharovo premiją pelnė gydytojas Denisas Mukwege jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Anksčiau šis apdovanojimas buvo paskirtas Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai, kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje lyderiui Nelsonui Mandelai ir Mianmaro demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi.

„Vilties žinia“

Kalinamo Saudo Arabijos tinklaraštininko R.Badawi žmona pareiškė, kad Europos Parlamento sprendimas suteikti jos vyrui prestižinę Sacharovo žmogaus teisių premiją yra „vilties ir padrąsinimo žinia“.

„Dėkoju Europos Parlamentui. Esu labai laiminga dėl šio apdovanojimo“, – AFP sakė Ensaf Haidar.

Saudo Arabijos teismas 31 metų R.Badawi už islamo įžeidimą skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo, bet plakimą sustabdė po pirmosios egzekucijos, per kurią aktyvistas gavo 50 kirčių.

„Tai vilties ir padrąsinimo žinia jam“, – pareiškė E.Haidar.

Tai taip pat žinia Saudo Arabijos valdžiai, jog „Raifas nėra kaltas“, – sakė tinklaraštininko žmona, kuri gyvena Kanadoje su jų trimis vaikais.

„Viliuosi, kad šis apdovanojimas padės“ Badawi reikalui ir atvers jam kelią susijungti su savo šeima, sakė E.Haidar.

Ji taip pat išreiškė viltį, kad išrinktasis premjeras Justinas Trudeau, kuris kitą savaitę turi perimti Kanados vyriausybės vairą, įsikiš ir padės R.Badawi ištrūkti iš Saudo Arabijos.

Kovotojas už žodžio laisvę

Saudo Arabijos nuosprendį skirti R.Badawi 1000 kirčių Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstromm pavadino „viduramžišku“, o Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra'adas Al Husseinas jį laiko „žiauriu ir nežmonišku“.

31 metų R.Badawi, kuriam taip pat skirta 10 metų laisvės atėmimo, pirmoji egzekuciją, per kurią jis gavo 50 kirčių, buvo viešai įvykdyta šių metų sausį.

Vėliau ta bausmė buvo atidėta, pasaulyje kilus pasipiktinimo bangai, bet R.Badawi žmona Ensaf Haidar antradienį citavo vieną „informuotą šaltinį“, kuris sakė, kad plakimas greitai bus atnaujintas.

1984 metų sausio 13 dieną gimęs R.Badawi turi dvi dukras ir sūnų. E.Haidar jis vedė 2001 metais.

„Raifas labai, labai pagarbus. Labai švelnus tėvas. Jis nuostabus žmogus“, – E.Haidar sakė naujienų agentūrai AFP Kvebeko provincijoje Kanadoje, kur pasiprašė prieglobsčio su savo vaikais.

Kvebekas suteikė galimybę persikelti į Kanadą pačiam R.Badawi, įtraukęs jį į prioritetinių emigrantų del humanitarinių priežasčių sąrašą.

Skaityti mėgstantis R.Badawi studijavo ekonomiką ir vadovavo anglų kalbos bei kompiuterijos įgūdžių mokymo institutui, sakė jo žmona.

Tačiau jis atrado rašytojo pašaukimą ir sutelkė dėmesį į žodžio laisvės klausimus.

„Jis norėjo dialogo tarp žmonių. Jis norėjo žodžio laisvės ir (pagarbos) moterų bei visų žmonių teisėms. Tai visada jį motyvuodavo“, ir dėl šios priežasties jis įkūrė savo tinklaraštį „Saudo Arabijos liberalusis tinklas“ (Saudi Liberal Network), aiškino E.Haidar.

Paryžiuje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (Raporters Sans Frontieres, RSF) nurodė, kad R.Badawi kartu su kitais aktyvistais įkurtas tinklalapis yra „internetinis diskusijų tinklas, kurio tikslas – skatinti politinius, religinius ir socialinius debatus Saudo Arabijoje“.

RSF praeitais metais paskelbė R.Badawi vienu iš trijų laureatų, kuriems buvo skirta šios organizacijos teikiama žiniasklaidos laisvės premija.

R.Badawi buvo suimtas 2012 metų birželį dėl savo veiklos, prilygintos kibernetiniam nusikaltimui, o teisėjas nurodė uždaryti jo tinklalapį, kai jame buvo sukritikuota liūdnai pagarsėjusi Saudo Arabijos religinė policija.

Kaip ir dauguma Saudo Arabijos gyventojų, R.Badawi yra sunitas, bet jo tinklas paskelbė „liberalizmo dieną“ ir paragino nutraukti religijos įtaką viešajam gyvenimui karalystėje.

2013 metais Raudonosios jūros uostamiesčio Džidos teismas skyrė jam septynerius metus laisvės atėmimo ir 600 kirčių už islamo įžeidimą ir liberalios pakraipos tinklalapio įkūrimą.

Apeliacinis teismas panaikino tą nutartį, todėl R.Badawi byla buvo išnagrinėta iš naujo. Aktyvistui buvo skirta dar griežtesnė bausmė – 10 metų laisvės atėmimo ir 1 000 kirčių.

Aukščiausiasis teismas birželį patvirtino šį nuosprendį, sakė E.Haidar.

Kai Džidoje buvo surengta pirmoji plakimo bausmė, R.Badawi tylėjo ir nešaukė iš skausmo, pasakojo egzekucijos liudininkai.

„Raifas Badawi yra sąžinės kalinys, kurio vienintelis „nusikaltimas“ – įkurti tinklalapį visuomenės diskusijoms“, – sakė Philipas Lutheris, žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ padalinio Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai direktorius.

Savo pirmame laiške iš kalėjimo, kurį kovą paskelbė Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“, R.Badawi rašė, kaip jis „stebuklingai išgyveno po 50 kirčių“.

R.Badawi prisiminė, kad jį „supo džiūgaujanti minia, nepaliaujamai šaukusi „Allahu Akbar“ (Dievas (visų) didesnis)“, kai jis buvo plakamas.

„Visos šios žiaurios kančios ištiko mane, nes išreiškiau savo nuomonę“, – rašė aktyvistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.