Lenkai sutrikę: kur dingo pirmoji ponia?

Jau kelias savaites Lenkijoje netyla klausimas: kur dingo prezidento Andrzejaus Dudos žmona Agata? Lenkai ima įtarinėti, kad pirmajai šalies damai nepatinka vyro vykdoma politika.

Lenkijos prezidento A.Dudos žmona Agata anksčiau buvo dažnai matoma kartu su vyru, bet dabar dingo iš visuomenės akiračio.<br>AP nuotr.
Lenkijos prezidento A.Dudos žmona Agata anksčiau buvo dažnai matoma kartu su vyru, bet dabar dingo iš visuomenės akiračio.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2016, 7:13 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:55 AM

Pirmoji Lenkijos ponia Agata Duda dienas leidžia prezidentiniuose apartamentuose ir dėl neaiškių priežasčių ėmė vengti viešumos. Pirmoji ponia vyro nebelydi jau ir oficialiuose renginiuose.

Iš pradžių sklido gandai, kad 44 metų A.Duda serga. Vėliau kalbėta, kad ji galbūt slaugo pasiligojusią senelę.

Bet pastaruoju metu daugėja tvirtinimų, kad tokiu būdu prezidento žmona protestuoja prieš vyro ir jo bendražygių vykdomą demokratiniams principams prieštaraujančią politiką.

Mat Agata, priešingai nei ypač religingas dešiniųjų pažiūrų jos sutuoktinis, puoselėja kairuoliškas vertybes, kurias jai įskiepijo tėvas – garsus poetas, Krokuvos universiteto profesorius Julianas Kornhauseris.

Tuo metu 43-ejų prezidentas užaugo namuose, kuriuose buvo būtina skaityti maldaknygę, o prie pietų stalo nebuvo galima sėstis nesukalbėjus maldos.

Taigi dabar įtariama, kad prezidento žmona nusprendė protestuoti prieš valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) bei savo vyro politiką ir pasislėpė nuo visuomenės.

Tokius gandus patvirtina ir keli TTP politikai.

Nedalyvavo minėjime

Kad A.Duda nebesirodo su vyru, tapo itin akivaizdu praėjusį sekmadienį, kai šalyje buvo minimos šeštosios prezidentinio lėktuvo katastrofos Smolenske metinės.

Pirmoji dama taip ir nepasirodė, kai jos vyras sakė kalbą tūkstančiams susirinkusiųjų.

Prezidento atstovas spaudai Marekas Magierowskis vėliau nerišliai teisinosi, esą šalies vadovo žmona ne visada būna kartu su vyru.

Lenkijos lyderio atstovas pakartojo ir paties A.Dudos prieš kelias dienas pateiktą atsakymą dėl sutuoktinės dingimo: jis tikino, kad „žmona daro tai, kas, jos manymu, tinka pirmosios ponios vaidmeniui, ir turi tam teisę“.

Bet žmonėms vis tiek kilo įtarimų, kad pirmoji dama viešumos galbūt vengia dėl visai kitų priežasčių.

O šie svarstymai tik sustiprėjo, kai paaiškėjo, kad ponios Agatos tėvas, prezidento uošvis, pasirašė protesto laišką kultūros ministrui Piotrui Glinskiui.

J.Kornhauseris kartu su dešimtimis žymiausių šalies rašytojų minėtu laišku išreiškė nepritarimą ministro veiksmams – politikas atleido iš pareigų Knygos instituto direktorių Grzegorzą Gaudeną, neįtikusį TTP.

Laiške kultūros atstovai tvirtino, kad taip P.Glinskis vykdo politinį kerštą ir daro žalą šalies kultūrai.

Neatsako į laiškus

Kalbas dėl keisto pirmosios ponios elgesio kursto ir tai, kad moteris neatsakė į atvirą Šiuolaikinės partijos parlamentarių laišką. Seimo narės prašė, kad A.Duda užtartų moteris, protestuojančias prieš visišką abortų uždraudimą.

Jau trečia savaitė Lenkijoje vyksta masinės demonstracijos prieš visiško abortų uždraudimo įstatymą, kurį Seime priimti paragino Vyskupų konferencija, o tam pritarimą išreiškė TTP.

Liberalių pažiūrų parlamentarės laiške priminė, kad prieš aštuonerius metus, kai atsirado panaši Bažnyčios iniciatyva, tuometinio prezidento Lecho Kaczynskio žmona Maria pasirašė moterų parlamento narių inicijuotą protesto laišką.

Keista A.Dudos tyla tapo dar labiau aptarinėjama po to, kai prieš kelias dienas bendrą protesto kreipimąsi prieš abortų uždraudimą pasirašė trijų ankstesnių prezidentų žmonos – Danuta Walęsa, Jolanta Kwasniewska ir Anna Komorowska.

Braška santuoka?

Jau pradėjo sklisti ir gandai apie pirmosios poros santuokinę krizę.

Gandus apie santuokos braškėjimą sustiprino atskleistas keistas prezidento susirašinėjimas socialiniame tinkle „Twitter“ su jaunomis studentėmis.

Prezidentas pradėjo asmeniškai atsakinėti į merginų jam siunčiamus nusiskundimus dėl nesėkmių meilėje ir gyvenime.

A.Duda stiprybės ėmė linkėti net toms merginoms, kurios pasirašinėjo erotiniais slapyvardžiais, pavyzdžiui, Miško kekšė.

Daliai komentatorių pasirodė keista, kad prezidentas skiria tiek laiko dviprasmiškoms diskusijoms su merginomis, jaunesnėmis už jo dukrą Kingą – jai dabar 21 metai.

Sklinda gandai ir apie tai, kad dirbdamas Europarlamente A.Duda buvo įsivėlęs į meilės romaną su vienos lenkų televizijos korespondente Briuselyje.

Opozicijos politikams neva perdavus šią informaciją prezidento sutuoktinei, ji bendrose nuotraukose nuo to laiko nebesišypso.

Vis dėlto kol kas neaišku, ar šie gandai pagrįsti ir dėl kokių priežasčių pirmoji šalies dama pasitraukė į šešėlį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.