Europos Komisija rekomenduoja pratęsti sienų kontrolę

 Danija pratęsė sienų kontrolę

Europos Komisija rekomenduoja pratęsti sienų kontrolę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos Komisija rekomenduoja pratęsti sienų kontrolę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 3:12 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:51 PM

Tačiau Komisijos pasiūlymas apims tik jau galiojančias kontroles – tas, kurias dėl pabėgėlių srautų iš Graikijos vykdo Vokietija, Austrija, Danija, Švedija ir ES nepriklausanti Norvegija. Toks žingsnis buvo laukiamas. Priešingu atveju Vokietija, pavyzdžiui, sienų kontrolę turėtų nutraukti gegužės 12-ąją. Teisines sąlygas kontrolės pratęsimui Komisija sudarė jau prieš kelias savaites.

Šalys narės kontroles turėtų derinti prie grėsmės lygio ir „jų atsisakyti, kur galima“, laikraštis cituoja ES raštą. Komisijos nuomone, Graikija sienų kontrolės pratęsimą šešiems mėnesiams turėtų išnaudoti, kad pašalintų trūkumus saugodama išorinę sieną. Tada kontrolės Šengeno zonoje esą lapkritį galėtų nelikti.

Nors pabėgėlių skaičiai pastaruoju metu smarkiai sumažėjo, Vokietija ir kitos ES šalys spaudė pratęsti vidinių sienų kontrolę.

Danija pratęsė sienų kontrolę

Danija pirmadienį dar 30 dienų iki birželio 2-osios pratęsė savo sienos su Vokietija kontrolę. Ši priemonė būtina, kad būtų apribotas migrantų skaičius šalyje, pareiškė už imigracijos klausimus atsakinga ministerija, kuria remiasi agentūra dpa. 

„Jei prieglobsčio prašytojas, neturėdamas tinkamų dokumentų, negalės vykti toliau į Švediją, ir toliau kils rimta rizika, kad daug pabėgėlių ir migrantų įstrigs čia, šalyje“, – sakė imigracijos ministrė Inger Stojberg. Be to, anot jos, yra daug neregistruotų pabėgėlių, pavyzdžiui, Vokietijoje, kurie gali vykti į Daniją.

„Toks susikaupimas gali kelti grėsmę viešajai tvarkai ir vidaus saugumui Danijoje“, – pabrėžė ministrė. 

Nors Danija priklauso Šengeno zonai, ji sausio 4-ąją įvedė sienų kontrolę.

Šalis pasirinktinai tikrina dokumentus prie Vokietijos sienos nuo tada, kai Švedija, reaguodama į didelį pabėgėlių skaičių, sausio pradžioje įvedė pasų kontrolę prie Eresuno. 

Iki šiol Danija sienų kontrolę pratęsdavo kas mėnesį. Praėjusią savaitę Danijoje užregistruoti 45 nauji pabėgėliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.