Areštai Turkijoje: sąrašai buvo žinomi dar prieš Kalėdas

Po nepavykusio karinio perversmo Turkijoje praėjus beveik savaitei, skelbiama apie 50 tūkst. areštuotų ir atleistų žmonių. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad kai kurie ES komisarai dar prieš Kalėdas matė tuos valdžiai nepalankių asmenų sąrašus, kurie dabar gali nukentėti.

Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>Montažas
Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>Montažas
Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>Lrytas.lt nuotr.
Turkijoje sulaikyta ar atleista 50 tūkst. žmonių.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2016, 9:05 AM, atnaujinta May 18, 2017, 7:02 AM

„Galima suprasti, kad po mėginimo įvykdyti karinį perversmą priemonės yra ypatingos. Nepaprastoji padėtis trims mėnesiams neseniai paskelbta.

Mes pabrėžėme ir susirinkę ES ministrai, kad privalo būti gerbiamos žmogaus teisės ir laisvės, Europos Žmogaus Teisių ir Laisvių konvencija. Masiniai areštai ir nušalinimai. Jūs minėjote įspūdingą skaičių. Daugelis tų žmonių tiesiogiai negalėjo dalyvauti perversme.

Kai kurie ES komisarai sakė, kad tuos sąrašus matė dar prieš Kalėdas, kad yra tokių asmenų, nepalankių režimui arba valdžiai. Sunku kažką dabar įžvelgti“, – ketvirtadienio rytą Žinių radijuje kalbėjo ministras.

Pasak jo, turime atkreipti dėmesį, kad Turkija yra kandidatė į ES narius. Turkija yra NATO narė, todėl kitos šalys turi teisę išsakyti savo nuomonę. L.Linkevičius siūlo įsiklausyti į Turkijos premjero žodžius ir vengti keršto.

„Mes tikrai visi vieningai gynėme demokratinę raidą ir pasisakėme prieš perversmą ir metodus, tačiau dabar turime, matyt, teisę pakomentuoti situaciją, kokią ją matome dabar. Jeigu Turkijos Premjeras neseniai paragino vengti keršto, tai galima tik pritarti šiems Premjero žodžiams ir palinkėti, kad šiuo principu iš tikrųjų būtų vadovaujamasi realybėje“, – sakė L. Linkevičius

Paklausus, ar ES gali stipriau ginti vertybes, ministras tuo neabejojo.

„Kad ES gins vertybes, nei kiek neabejoju. Poveikis bus subalansuotas. Turkija pagal savo padėtį, demografinę ir politinę, svarbus žaidėjas migracijos klausimų sprendime. Į tai bus atsižvelgta. Neabejoju, kad vertybės bus ginamos ir bus išsakytos nuomonės“, – kalbėjo ministras.

Atostogų Turkijoje neatsisakytų

Turkija – vienas populiariausių maršrutų Lietuvos turistams. Šiuo metu apie 2 tūkst. jų ten ilsisi. Ar jūs pats važiuotumėte?

„Esu matęs Turkijos kurortų, niekada nesu ten ilsėjęsis, bet esu juos matęs. Man pasirodė labai patogi vieta poilsiui. Nepaisant to, kas dabar ten vyksta, iš kurortų mes negauname nerimastingų žinių. Mūsų rekomendacijos išlieka, kad laikytis nuo kelionių į Ankarą ir Stambulo. Taip pat ten paskelbta dėl nepaprastosios padėties įvedimo.

Vykčiau, jei galėčiau (į Turkiją – Red. pastaba). Be abejo, bet matyt, kad nepavyks. Turėsiu formaliai porą atostogų, bet neketinu niekur vykti“, – sakė ministras.

Ambasadoje dirbo tik du diplomatai

L.Linkevičius pakomentavo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytą kritiką Lietuvos ambasadoms ir diplomatams.

„Čia objektyvai susiklosčiusi situacija, kur reikia mums daugiau resursų ir dėmesio. Atsitikus nelaimei, nesame pasiruošę pagal krūvį, kuris gali tekti. Labai suprantama kritika, kad reikia daugiau dėmesio skirti piliečiams ir darbui su žmonėmis. Tą naktį, viena institucijų, kuri nemiegojo – tai buvo Užsienio reikalų ministerija. Buvo čia mobilizuoti žmonės dirbo. Du diplomatai dirbo Ankaroje ir šaudant sproginėjant nepaliko savo darbo vietos. Kitą dieną teikė mums informaciją, į sostinę ir teikė pagalbą piliečiams.

Žinoma, to nepakanka, jei žmonės skambina, o tuo metu jis kalbama su kitu. Niekas neįsivaizdavo, kad bus toks perversmas, toks krūvis ir informacijos poreikis. Piliečiai turi teisę tikėtis, kad jei bus pasirūpinta ir jie gaus informaciją. Dėl to negali būti jokių klausimų“, – sakė ministras.

L.Linkevičius pritarė prezidentei, kuri ragino išeiti iš kabinetų. „Visiškai sutinkame ir apie tai kalbame kiekvieną kartą kai susitinkame. Mūsų ambasadų tinklas yra labai kuklus – apie 40 ambasadų visame pasaulyje, kai kuriuose kontinentuose jų nėra, turime pasikliauti garbės konsulų paslaugomis.

Mūsų diplomatai turi būti kelis kartus aktyvesni už kitus, jei norime, kad būtų labiau matoma, girdime. Maža to, čia turi ateiti investicijos. Nepaisant to, kad resursai riboti ir jų nedaugėja daugelį metų, bet uždaviniai ir reikalavimai diplomatams išliks patys aukščiausi“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.