Britų žvalgybos agento Christopherio Steele dingimą gaubia paslaptys

Kiemo vartai taip pat buvo uždaryti.

Buvęs britų žvalgybos agentas Christopheris Steele'as, kuris, remiantis pranešimais, yra susijęs su žvalgybos dosjė apie išrinktąjį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, ketvirtadienį dingo iš akiračio, vos tik buvo paviešinta skandalinga informacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs britų žvalgybos agentas Christopheris Steele'as, kuris, remiantis pranešimais, yra susijęs su žvalgybos dosjė apie išrinktąjį JAV prezidentą Donaldą Trumpą, ketvirtadienį dingo iš akiračio, vos tik buvo paviešinta skandalinga informacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2017, 6:59 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 7:56 AM

„The Wall Street Journal“ trečiadienį nurodė, kad ataskaitos autorius yra Ch.Steele'as, dabartinis Londone įsikūrusios bendrovės „Orbis Business Intelligence“ direktorius, kuris, pasak leidinio, per tarpininką atsisakė duoti jam interviu.

Kitas bendrovės direktorius negalėjo „nei patvirtinti, nei paneigti“, kad šią ataskaitą paruošė „Orbis“, informavo „The Wall Street Journal“.

Tuo metu atokiame Londono priemiestyje gyvenančio Ch.Steele'o namo kaimynas Mike'as Hopperis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Christopheris iš namų išvyko trečiadienį ir paprašė kaimyno šerti namie likusius tris šeimos katinus, kol jis bus išvykęs.

Kieme priešais buvusio Britanijos slaptosios žvalgybos tarnybos (MI-6) agento Ch.Steele'o namus nesimatė nė vieno automobilio, pranešė „The Daily Telegraph“ ir „The Wall Street Journal“

Kiemo vartai taip pat buvo uždaryti.

„Nuo trečiadienio nemačiau nė vieno iš jų šeimos, – sakė M.Hopperis. – Tokioje vietoje kaip ši niekas nesitiki išgirsti tokių tarptautinės svarbos žinių kaip šios“.

„Jokie įtariimai man nekilo“, – pridūrė jis.

Cituodamas buvusiam agentui artimą šaltinį „The Daily Telegraph“ rašo, jog Ch.Steele'as sakė „pasibaisėjęs“, kai trečiadienį buvo paskelbta jo pilietybė, o vėliau JAV žiniasklaida paskelbė jo pavardę.

Pasak šaltinio, Ch.Steele'as „baiminasi dėl savęs ir savo šeimos saugumo“, kai buvo publikuota minėta ataskaita, kurioje sakoma, jog Rusija jau daug metų stengėsi megzti ryšius su D.Trumpu ir yra surinkusi jį kompromituojančios medžiagos, taip pat ir keistą sekso vaizdo įrašą.

Ch.Steelas, kaip MI-6 agentas, dirbo Britanijos ambasadoje Maskvoje, o dabar vadovauja konsultacijas verslininkams, dirbantiems su Rusija, teikiančiai firmai. Jis turėjo kontaktų su Rusijos FST, pirkdavo informacijos iš kai kurių FST tarnautojų.

Beje, kaip pranešė BBC, dar praėjusį balandį JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Johnas Brennanas per tarpininkus gavo jį sudominusios informacijos apie D.Trumpo lankymąsi Rusijoje. Manoma, kad tai buvo garso įrašas, kuriame kalbama apie Kremliaus skiriamus pinigus JAV prezidento rinkimų kampanijai. Šią informaciją JAV perdavusi vienos iš Baltijos valstybių žvalgybos agentūra, nurodė BBC.

Tačiau D.Trumpas kategoriškai paneigė tokius pranešimus ir pavadino juos „suklastotomis žiniomis“.

AFP korespondentui apsilankius Londone netoli Bakingamo rūmų esančiame pastate marmuriniu fasadu, kuriame įsikūręs Ch.Steele'o biuras, priimamojo sekretorė pranešė: „Šiandien nieko nebus“.

Ch.Steele'as nuo 2009 metų vadovauja Britanijos sostinėje įsikūrusiai konsultacijų bendrovei „Orbis Business Intelligence“, kuri save apibūdina kaip vieną didžiausių žvalgybines konsultacijas verslo įmonėms teikiančių firmų.

Remiantis pranešimais, į šią firmą pirmiausia kreipėsi D.Trumpo priešininkai respublikonai, paskui ir demokratai, prašydami surinkti kompromituojančios informacijos apie šį nekilnojamo turto magnatą.

Kitas šios bendrovės vadovas Christopheris Burrowsas laikraščiui „Daily Telegraph“ sakė, kad negali „nei patvirtinti, nei paneigti“ šios informacijos.

„Londone įsikūrusios, tačiau visame pasaulyje veikiančios mūsų bendrovės didžiausia stiprybė – mūsų sugebėjimas suderinti aukšto lygio šaltinių tinklą su rafinuotais tyrimų pajėgumais“, – nurodoma kompanijos interneto svetainėje.

„Mes teikiame konsultacijas strateginiais klausimais, rengiame informacijos rinkimo operacijas ir vykdome sudėtingus, dažnai valstybių ribas peržengiančius tyrimus“, – sakoma joje.

„Dabartinė komanda remiasi didele valdybos lygio patirtimi vyriausybėje, daugiašalėje diplomatijoje ir tarptautiniame versle, kurdama klientų užsakytus sprendinius“, – rašoma „Orbis“ tinklapyje.

Ketvirtadienį susisiekti su „Orbis“ telefonu nepavyko.

„Rimtas žaidėjas“

Pasak „The Wall Street Journal“ ir „The Daily Telegraph“, Ch.Steele'as dešimtajame dešimtmetyje dirbo MI6 agentu, naudodamasis diplomatine priedanga britų ambasadoje Maskvoje.

Kaip rašo „The Telegraph“, jis dirbo ir Paryžiuje.

Ch.Steele'o paskyroje tinkle „Linkedin“ jo nuotraukos nėra. Joje sakoma, kad Ch.Steele'as 1986 metais baigė Kembridžo universitetą ir nuo 1987 iki 2009 metų dirbo diplomatiniu patarėju.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, per spaudos konferenciją paprašyta pakomentuoti spaudos pranešimus, atsakė : „Visuose pranešimuose, kuriuos mačiau šia tema, minimas buvęs darbuotojas“.

Paklausta, ar vyriausybė padeda Ch.Steele'ui išvengti nepageidaujamo dėmesio, premjerė atsakė: „Manau, kad laikomasi standartinės procedūros, kurios imamasi, kai atskleidžiamos tam tikrą vaidmenį valstybės tarnyboje atlikusių asmenų tapatybės, nesvarbu, ar jie dirba toliau, ar yra buvę darbuotojai“.

Kadangi išėjęs iš MI6 Ch.Steelas bendradarbiavo su FTB, tiriant Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) korupcijos skandalą, jam buvo patikėta paruošti ataskaitą apie D.Trumpą, pranešė „Daily Telegraph“, cituodamas JAV pareigūnus.

„Steel'eas yra rimas žaidėjas“, – sakė BBC apžvalgininkas saugumo klausimais Frankas Gardneris.

„Jis buvo gerbiamas žvalgybos pareigūnas ir, kaip ir daugelis iš jų, savo antrąją karjerą pradėjo maždaug 50-ies metų. Jie pradeda dirbti už gerokai didesnius pinigus ir turėdami gerokai daugiau laisvės“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.