Prancūzijoje bus apklaustas Briuselio sprogdintojas Mohamedas Abrini

Turėjo pravardę „Pyragėlis“

Šis vyras taip pat siejamas su praėjusiais metais įvykdytu sprogdinimu Briuselio oro uoste.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Šis vyras taip pat siejamas su praėjusiais metais įvykdytu sprogdinimu Briuselio oro uoste.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Jan 30, 2017, 1:40 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:19 AM

Šis vyras taip pat siejamas su praėjusiais metais įvykdytu sprogdinimu Briuselio oro uoste.

M.Abrini buvo suimtas Briuselyje pernai balandį dėl galimo jo dalyvavimo kovo 22 dieną įvykdytose Briuselio atakose bei Paryžiaus žudynėse. Atsakomybę už abu išpuolius prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IV).

„Pagal tyrimą, susijusį su atakomis Paryžiuje 2015 metų lapkričio 13 dieną, Mohamedas Abrini buvo perduotas prancūzų teisėsaugos pareigūnams vienos dienos laikotarpiui“, – sakoma prokuratūros pranešime.

Belgijos federalinės prokuratūros atstovas Ericas Van Der Syptas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis sprendimas paremtas „bendrais susitarimais“ tarp abiejų valstybių.

„Įtariamieji įvairiose bylose neretai būna perduodami vienai ar kelioms dienoms“, – pažymėjo E.Van Der Syptas.

Belgų tyrėjai teigia, kad užpuolikai, įvykdę 32 gyvybių pareikalavusias atakas Briuselio oro uoste bei metropoliteno stotyje, priklausė tai pačiai Briuselyje įsikūrusiai kuopelei, kuri vadovavo 2015-ųjų lapkritį įvykdytoms Paryžiaus atakoms, per kurias žuvo 130 žmonių.

Stebėjimo kamerų užfiksuotas M.Abrini, pramintas „vyru su skrybėle“, pabėgo iš oro uosto, nesusprogdinęs jo lagamine paslėptos bombos. Jo bendrininkai mirtininkai Najimas Laachraoui ir Ibrahimas El Bakraoui detonavo savąsias bombas, užmušusias 16 žmonių.

Belgų vykdomam tyrimui artimi šaltiniai AFP sakė, kad šie trys sprogdintojai taikėsi į keleivius, vykstančius į Jungtines Valstijas, oro uoste buvusius žydus ir galbūt rusus.

„Ši mintis pasitvirtino per vėlesnius tyrimus, įskaitant galimą M.Abrini prisipažinimą“, – AFP sakė vienas JAV teisėsaugos šaltinis.

Amerikiečių šaltiniai teigė esą užtikrinti, kad per atakas taikytasi į oro bendrovių keleivių registracijos vietas skrydžiams į JAV, Izraelį ir Rusiją.

M.Abrini, kuris ne kartą buvo patekęs į teisėsaugos akiratį dėl smulkių vagysčių, užaugo neramiame Molenbeko rajone Briuselyje kartu su Salahu Abdeslamu, vieninteliu likusiu gyvu Paryžiaus atakų vykdytoju.

Turėjo pravardę „Pyragėlis“

M.Abrini, turėjęs „Pyragėlio“ pravardę, nes anksčiau dirbo kepykloje, būdamas 18-metis atsisakė pastangų įgyti suvirintojo specialybę ir suartėjo su ekstremistų sluoksniais.

Belgijos pilietybę turintis marokiečių kilmės M.Abrini buvo pastebėtas vienoje degalinėje į šiaurę nuo Paryžiaus, likus dviem dienoms iki atakų Prancūzijos sostinėje. Ten jis buvo su kitu svarbiu įtariamuoju – S.Abdeslamu, vairavusiu vieną iš automobilių, panaudotų per lapkričio 13-osios išpuolius.

Belgų pareigūnai M.Abrini pateikė kaltinimus „dalyvavimu teroristinės grupuotės veikloje bei teroristiniais nužudymais“ dėl išpuolių Prancūzijos sostinėje.

M.Abrini, kurį belgų tyrėjai įvardijo kaip radikalų islamistą, pernai tikriausiai trumpai lankėsi Sirijoje, kurioje žuvo jo 20-metis brolis Suleimanas.

Kovos su terorizmu tarnyboms jis buvo žinomas kaip asmuo, priklausęs tai pačiai kuopelei, kaip ir Abdelhamidas Abaaoudas – vienas iš Paryžiaus atakų organizatorių ir vienas iš trijų užpuolikų, šaudžiusių į barų ir restoranų lankytojus Prancūzijos sostinėje ir nukautas policijos pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.