Borisui Nemcovui skirtus gedulo ženklus Kremlius suskubo panaikinti

Tūkstančiai maskviečių siekė parodyti Kremliui, kad nepamiršo prieš dvejus metus nužudyto opozicionieriaus Boriso Nemcovo. Bet kitą dieną prezidento kritikui skirtos gėlės ir žvakės buvo pašalintos.

Eitynėse žygiavo tūkstančiai žmonių. Neapsieita be incidentų: opozicinės partijos PARNAS pirmininko M.Krasjanovo veidas aptaškytas briliantine žaluma.<br>AP nuotr.
Eitynėse žygiavo tūkstančiai žmonių. Neapsieita be incidentų: opozicinės partijos PARNAS pirmininko M.Krasjanovo veidas aptaškytas briliantine žaluma.<br>AP nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, „The Moscow Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 28, 2017, 7:57 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:22 PM

Praėjus dvejiems metams nuo lemtingojo vakaro, kai ant tilto prie pat Kremliaus buvo nušautas Rusijos opozicijos lyderis B.Nemcovas, nužudymo mįslė vis dar neišspręsta.

Tūkstančiai gedinčių žmonių sekmadienį siekė parodyti, kad nepamiršo opozicionieriaus, ir trokšta, kad tikrieji žmogžudystės kaltininkai būtų surasti.

Maskviečiai dalyvavo eitynėse Rusijos sostinės gatvėmis.

Policijos pareigūnai tikino, kad eitynių dalyvių buvo ne daugiau nei 5 tūkstančiai. O patys opozicijos atstovai tikino, kad į atminimo eitynes susirinko 15,2 tūkst rusų.

„Šios eitynės turi du tikslus: pirma, pagerbti mūsų draugo ir bendražygio B.Nemcovo atminimą ir, antra, parodyti mūsų siekį, kad Rusija taptų tikra demokratine šalimi“, – tikino opozicinės partijos PARNAS lyderis Michailas Krasjanovas.

Vėliau nepažįstamas asmuo M.Krasjanovo veidą pripuolęs aptaškė briliantine žaluma – taip Rusijos nacionalistai dažnai pažemina opozicijos aktyvistus. Policija išpuolio kaltininką sulaikė ir išsivedė.

Nors kolonai nebuvo leista žygiuoti ant tilto, kur B.Nemcovas buvo nužudytas 2015 metų vasario 27-osios vakarą, eitynių dalyviai ten dėjo gėles, nužudytojo lyderio nuotraukas bei žvakes.

Tačiau jau vakar Maskvos komunalinių tarnybų darbuotojai išardė improvizuotą memorialą velioniui Rusijos opozicijos lyderiui.

Aktyvistai, prižiūrėję improvizuotą memorialą, pasakojo, kad paryčiais buvo išvežtos visos gėlės ir nuotraukos. Panašių veiksmų imtasi ir anksčiau, o pareigūnai argumentavo, kad memorialas kelia pavojų saugumui.

Tačiau B.Nemcovo šalininkai nusprendė nepasiduoti: vakar jie vėl plūdo prie tilto ir nešė gėles bei žvakes į vietą, kurioje užgeso opozicionieriaus gyvybė.

Šis šalį ir pasaulį sukrėtęs nusikaltimas buvo didžiausio atgarsio sulaukęs Kremliaus kritiko nužudymas nuo prezidento Vladimiro Putino atėjimo į valdžią 2000 metais.

Nors penki vyrai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl numanomos užsakomosios žmogžudystės įvykdymo, B.Nemcovo šeima ir šalininkai sako, kad nusikaltimo pėdsakai veda prie daug aukštesnio rango pareigūnų Čečėnijos Respublikoje, ir skundžiasi, kad nužudymo užsakovai išsisuko nuo teisingumo. (BBC, „The Moscow Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.