Laivą pagrobę Somalio piratai apšaudė kariškius

Daugiau detalių A.Sh.Mohamudas nesutiko pateikti.

Tanklaivio įgulos artimieji nerimauja dėl ateities.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Tanklaivio įgulos artimieji nerimauja dėl ateities.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 16, 2017, 2:28 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:18 PM

Alulos rajono, kuriame laikomas laivas, komisaras Ali Shire Mohamudas sakė, kad susirėmimas prasidėjo kariškiams pabandžius sustabdyti valtį, kuria į užgrobtą laivą plaukė piratų pastiprinimas.

Piratams pirmadienį užgrobus minimą tanklaivį, Puntlandas į tą rajoną išsiuntė savo pajėgas.

Daugiau detalių A.Sh.Mohamudas nesutiko pateikti.

Europos Sąjungos kovos su piratavimu operacijos šiame regione pareigūnai antradienio vakarą pranešė, kad piratai laiko su Komorų vėliava plaukiojančio tanklaivio „Aris 13“ įgulą ir reikalauja išpirkos.

Tai pirmasis didelio komercinio laivo pagrobimas, įvykdytas netoli Somalio krantų nuo 2012 metų. Jis buvo netikėtas pasaulio laivybos sektoriui, nes NATO šalių, taip pat – Kinijos, Indijos ir Irano karo laivai, patruliuojantys šiame regione, per kelerius pastaruosius metus buvo veiksmingai nuslopinę Somalio piratų veiklą.

Vis dėlto Jungtinės Tautos spalį perspėjo, kad ramybė išlieka trapi ir kad Somalio piratai „yra nusiteikę ir turi pajėgumų atnaujinti atakas“. Vienas ekspertas sakė, kad šiame regione buvo per anksti prarastas budrumas, kai padėtis aprimo.

NATO savo kovos su piratavimu misiją prie Somalio krantų užbaigė gruodį.

Jungtiniams Arabų Emyratams priklausantis tanklaivis „Aris 13“, kurio įgulą sudaro aštuoni Šri Lankos piliečiai, pirmadienį pranešė, kad prie jo artėja dvi motorinės valtys. Šis laivas gabeno degalus iš Džibučio į Somalio sostinę Mogadišą.

ES pranešime sakoma, kad laivo kapitonas pasiuntė nelaimės signalą.

Vienas Puntlando valstijos sakė, kad daugiau kaip dvi dešimtys užpuolikų užėmė „Aris 13“ netoli Somalio šiaurinės pakrantės, kur aktyviai veikia ginklų kontrabandininkai ir su teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė „al Shebab“.

Piratavimas prie Somalio krantų anksčiau kėlė didelę grėsmę pasaulinei laivybai. Pastaraisiais metais jis buvo labai sumažėjęs dėl tarptautinių pastangų prie šalies, kurios silpna centrinė vyriausybė tebesistengia įsitvirtinti po ketvirtį šimtmečio trukusio konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.