Su Vladimiru Putinu susiję ekspertai buvo parengę planą, kaip paveikti JAV rinkimus

Prezidento Vladimiro

Rusijos prezidento V.Putino kontroliuojama Rusijos ekspertų grupė buvo parengusi planą, kaip 2016 metų JAV prezidento rinkimus pakreipti D.Trumpui naudinga linkme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rusijos prezidento V.Putino kontroliuojama Rusijos ekspertų grupė buvo parengusi planą, kaip 2016 metų JAV prezidento rinkimus pakreipti D.Trumpui naudinga linkme.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2017, 10:45 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 11:12 PM

Du konfidencialius minėtos grupės parengtus dokumentus jie apibūdino kaip suteikusius struktūrą ir pagrindą tam, kas, pasak JAV žvalgybos agentūrų, buvo intensyvios Rusijos pastangos kištis į lapkričio 8 dieną vykusius rinkimus. Dokumentus, kuriuos parengė Maskvoje veikiantis Rusijos strateginių tyrimų institutas, JAV žvalgybų pareigūnai įgijo jau po rinkimų.

Rusijos strateginių tyrimų institutui vadovauja į atsargą išėję Rusijos išorės žvalgybos tarnybų pareigūnai, kurie buvo paskirti V. Putino biuro.

Pirmasis minimas instituto dokumentas – pernai birželį parengtas strateginis dokumentas, cirkuliavęs aukščiausiuose Rusijos valdžios sluoksniuose, tačiau neadresuotas jokiems konkretiems asmenims.

Jame Kremliui rekomenduota socialiniuose tinkluose ir Rusijos remiamose pasaulinėse žiniasklaidos priemonėse pradėti propagandinę kampaniją, siekiant paskatinti JAV rinkėjus išrinkti prezidentą, kurio pozicija Rusijos atžvilgiu būtų švelnesnė nei tuomečio šalies vadovo Baracko Obamos, tvirtino visi septyni pareigūnai.

Tuo tarpu antrajame dokumente, kuris buvo parengtas spalį ir platintas tokiu pat būdu, įspėta, kad JAV rinkimus tikriausiai laimės demokratų kandidatė Hilari Clinton. Dėl šios priežasties, buvo rašoma dokumente, Rusijai būtų naudingiau nutraukti D. Trumpui palankios propagandos kampaniją, o vietoje to suintensyvinti informacijos apie balsavimo pažeidimus sklaidą. Tai siūlyta daryti siekiant sukelti abejonių dėl JAV rinkimų sistemos legitimumo ir sugadinti H.Clinton reputaciją siekiant pakenkti galimam jos prezidentavimui, pasakojo pareigūnai.

Visi pareigūnai kalbėjo su sąlyga, kad jų tapatybė nebus atskleista, nes minėtieji dokumentai yra įslaptinti. Jie nesutiko atskleisti, kaip Jungtinėms Valstijoms pavyko juos gauti. JAV žvalgybos agentūros komentuoti šią informaciją taip pat atsisakė.

V. Putinas neigė, kad Rusija kišosi į JAV rinkimus. Jo atstovas ir minėtasis institutas į prašymus pakomentuoti šią informaciją neatsiliepė.

Šie dokumentai buvo svarbus veiksnys, privertęs B.Obamos administraciją padaryti išvadą, kad Rusija vykdė „melagingų žinių“ kampaniją ir rengė kibernetines atakas prieš Demokratų partijos grupes ir H.Clinton rinkimų kampaniją, sakė JAV pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.