Šiaurės Korėjoje sulaikytas dar vienas JAV pilietis

Šiaurės Korėja sulaikė

Šiaurės Korėjoje sulaikytas amerikietis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjoje sulaikytas amerikietis.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2017-04-23 11:21, atnaujinta 2017-04-25 22:45

Rektorius sakė, kad 58 metų T.Kimas maždaug mėnesį universitete dėstė apskaitą. Jis buvo sulaikytas pareigūnų Pchenjano tarptautiniame oro uoste, kai mėgino išvykti iš šalies. Universiteto atstovas spaudai nurodė, kad dėstytojas ketino su žmona skristi į Kiniją.

Švedijos ambasada Pchenjane sekmadienį pranešė žinanti, kad neseniai buvo sulaikytas Korėjos ir Amerikos pilietybę turintis asmuo, tačiau išsamesnių komentarų nepateikė. Švedijos ambasada tvarko amerikiečių konsulinius reikalus Šiaurės Korėjoje, nes Vašingtonas ir Pchenjanas nepalaiko diplomatinių santykių. 

Valstybės departamentas taip pat nurodė, jog jam žinoma informacija apie JAV piliečio sulaikymą, tačiau dėl „privatumo aspektų“ atsisakė ką nors išsamiau komentuoti. 

Park Chan-mo sakė, kad prieš atvykdamas į Pchenjaną T.Kimas dėstė Janbiano mokslo ir technologijų universitete Kinijoje. 

Pasak rektoriaus, jis buvo informuotas, kad dėstytojo sulaikymas visiškai nesusijęs su jo darbu universitete. Jokios išsamesnės informacijos jam nebuvo suteikta. 

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida iki sekmadienio vakaro dar nebuvo pranešusi apie Amerikos piliečio sulaikymą. 

Pchenjano mokslo ir technologijų universitetas yra vienintelė privačiomis lėšomis finansuojama aukštojo mokslo įstaiga Šiaurės Korėjoje. Šiame 2010 metais savo veikslą pradėjusiame universitete dirba Šiaurės Korėjai neįprastai daug užsieniečių. 

Nors iki šiol nepateikta jokios informacijos, dėl ko konkrečiai buvo sulaikytas T.Kimas, tai nutiko smarkiai paaštrėjus įtampai tarp JAV ir Šiaurės Korėjos. Abi šalys pastaruoju metu svaidosi grasinimais karu, o dar vieno amerikiečio pasiuntimas už grotų neabejotinai tik dar labiau paaštrins situaciją. 

Šiuo metu Šiaurės Korėjoje sulaikyti dar mažiausiai du amerikiečiai. Pernai Otto Warmbier, tuomet buvęs 21-erių Virdžinijos universiteto studentas iš Sinsinačio priemiesčio, buvo nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų kalėjime už tai, kad prisipažino pavogęs propagandinį plakatą. Kim Dong-chulas, gimęs Pietų Korėjoje, tačiau, kaip manoma, turintis ir JAV pilietybę, šiuo metu atlieka 10 metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą.

Šiaurės Korėjoje kalinamas mažiausiai dar vienas užsienietis, dvasininkas iš Kanados Hyeon Soo-limas. Jis yra į 7-ąją dešimtį įžengęs Pietų Korėjoje gimęs Kanados pilietis, 2015 metais nuteistas kalėti iki gyvos galvos už bandymą, prisidengus religija, ardyti Šiaurės Korėjos sistemą ir padėti JAV ir Pietų Korėjos vyriausybėms vilioti bei grobti Šiaurės Korėjos piliečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.